- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Bucurestiul si 11 judete din sudul si sud-vestul tarii sunt sub avertizare cod portocaliu de canicula luni si marti, temperaturile putand ajunge pana la 39 de grade, iar alte 18 judete din est, sud-est si vest sunt avertizate cu cod galben. Prin urmare, pentru prevenirea incidentelor in zilele cu temperaturi extreme, Ministerul Sanatatii le recomanda oamenilor sa asculte sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11.00 si 18.00.
Sfaturile medicilor, in caz de canicula
Medicii le recomanda oamenilor sa bea intre 1,5 si 2 litri de lichide, respectiv un pahar de apa la fiecare 15 - 20 de minute, sa consume zilnic legume si fructe proaspete, cum ar fi pepenele galben, pepenele rosu, prunele, castravetii si rosiile, deoarece acestea contin o mare cantitate de apa.
In zilele cu temperaturi extreme este interzis consumul de alcool (inclusiv bere), deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si reduce capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. De asemenea, trebuie evitate bauturile cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.
De asemenea, pe parcursul zilei sunt recomandate cat mai multe dusuri caldute. Iar cei care au aer conditionat, trebuie sa regleze aparatul astfel incat temperatura sa fie cu cinci grade mai mica decat temperatura exterioara.
Trebuie evitate activitatile in exterior, care necesita un consum mare de energie, cum ar fi sportul sau gradinaritul. Cei care sunt obligati sa stea in soare trebuie sa foloseasca o tinuta adecvata, cum ar fi palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Obligatiile angajatorilor, pe timp de canicula
Conform Ordonantei de urgenta Nr. 99/2000, privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, temperaturi extreme sunt considerate temperaturile exterioare ale aerului care depasesc 37°C sau care, corelate cu conditii de umiditate mari, pot fi echivalate cu acest nivel.
In conformitate cu prevederile actului normativ, angajatorii sunt obligati sa ia masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor. Pentru cei care lucreaza in aer liber, se va reduce intensitatea si ritmul activitatilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static, se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite. Pentru cei care lucreaza in spatii inchise se va asigura ventilatia la locurile de munca.
Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor este necesar sa se asigure de catre angajator: apa minerala (2-4 litri/persoana/schimb), echipament individual de protectie, dusuri.
Angajatorii care nu pot asigura aceste conditii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, vor hotari reducerea programului sau esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru.