15 ani de la explozia de la Mihăilești! 18 morți, în urma deflagrației înregistrate ca seism la stația de la Istrița: ”Am auzit cum cad bucăţi din aer!”

 
+2 click pentru
galerie

Ziua de 24 mai nu va fi uitată niciodată de români, întrucât este o zi neagră, în special pentru oamenii din județul Buzău, întrucât în urmă cu 15 ani a avut loc cea mai mare tragedie petrecută vreodată, în acea zonă. Nu mai puțin de 18 persoane au murit după ce un camion încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu a explodat. 

Pe 24 mai 2004, într-o zi mohorâtă, un autocamion încărcat cu saci de azotat de amoniu s-a răsturnat pe Drumul Eurpean DN 2, chiar în curba de la intrarea în comuna Mihăilești. În urma deflagraţiei, au murit pe loc 18 persoane, pompieri, localnici, trecători, dar şi doi jurnalişti, colegi de-ai noștri - Elena Popescu, reporter la stația locală Antena 1 Buzău, în vârstă de 26 de ani și Ionuț Barbu, operator. Acesta avea 25 de ani. Cei doi lucrau în echipă, iar atunci, în dimineața zilei de 24 mai, au fost anunțați că ceva grav s-a petrecut la Mihăilești. Au plecat să-și facă meseria, însă și-au găsit sfârșitul. 

Citește și: Calendarul arăta 24 mai 2004. Ceasul, 5:50. 18 oameni, morți pe loc. După mai multe zile de la tragedie, pompierii încă adunau rămășițe umane din câmp

Tragedia de la Mihăilești - 18 morți - cum a început coșmarul 

În dimineața zilei de 24 mai 2004, un camion încărcat cu cu 20 de tone de azotat de amoniu s-a răsturnat pe marginea drumului la Mihăilești – Buzău. Părea a fi un banal accident de circulație, fără victime, însă în doar câteva clipe s-a transformat într-un măcel. Un camion cu o încărcătură periculoasă – 23 de tone de azotat de amoniu – s-a răsturnat în șanț. Cabina a luat foc și, în scurt timp, la fața locului au venit ajutoare și o echipă a Antenei 1.

Citește și:  Misterele uneia dintre cele mai mari nenorociri din istoria României: „Era gol, fără mâini, fără picioare, dar nu m-am gândit că e el. ” 

Nici unul dintre oamenii care se aflau lângă camionul ieșit de pe șosea nu a realizat pericolul care îi pândea. La ora 5.47, o explozie nimicitoare a luat 18 vieți. Victime au fost pompierii, jurnaliștii Elena Popescu și Ionuț Barbu, sătenii veniți să dea o mână de ajutor și șoferul autotrenului, craioveanul Florin Marcu. S-a spus atunci că teribilă deflagrație a fost înregistrată la stația seismică de la Istrița aidoma unui cutremur cu magnitudinea de 3 grade pe scară Richter. Craterul lăsat de explozie a măsurat nu mai puțin de 50 de metri

Tragedia de la Mihăilești, văzută prin ochii unui pompier aflat la fața locului

Citește și: 24 mai 2004, Mihăileşti: Explozia care plasează Buzăul în istoria catastrofelor din România

Sorin Teşcan este unul dintre pompierii care au văzut totul de la fața locului. Își amintește cu durere despre acel moment care l-a marcat. Este norocos, căci a scăpat cu viață. 

”Îmi este greu să vorbesc chiar dacă rănile s-au închis, însă durerea rămâne. Îmi amintesc de parcă ar fi fost ieri. Era o zi mohorâtă, ploioasă, parcă de doliu. Aflasem că e un camion răsturnat. Am plecat cu sirene, alarme iar la Mihăileşti am găsit un nor de fum gălbui şi autotrenul răsturnat pe stânga. A coborât radiotelefonistul cu comandantul gărzii de intervenţie ca să facă cercetarea şi să transmită la bază”, povestea Sorin Teşcan, pentru Adevărul. 

Întreaga încărcătură de îngrășământ chimic transportată a explodat în timp ce pompierii sosiți la locul accidentului încercau să stingă incendiul. A doua explozie l-a surprins pe Sorin Teșcan în timp ce încerca să mai întindă o rolă de furtun. Praful a pus stăpânire pe împrejurimi, iar obiecte și bucăți de pământ zburau în toate direcțiile.

Citește și: Detalii despre tragedia de la Mihăilești: Nu era tura lui, a făcut schimb cu un coleg şi a murit. Tot din bunătate!"

”Nu se vedea nimic din cauza prafului. Am coborât din autospecială şi nu se vedea nimic la jumătate de metru. Apoi am auzit cum cad bucăţi din aer, după care m-am băgat sub cabina autospecialei ca să mă adăpostesc. Am alergat cu ochii întredeschişi, că nu cumva să dea vreo maşină peste mine. Era un TIR oprit, cu parbrizul spart şi bucăţi de pământ pe şosea. Apoi am văzut un om, i-am cerut un telefon, mi l-a dat şi am sunat la dispecerat ca să spun să trimită descarcerarea”, își amintește bărbatul.    

Tragedia de la Mihăilești - bilanțul tragic al deflagrației

În urma exploziei de la Mihăilești, 18 persoane au murit, iar alte 13 au fost rănite: 

 • Alin Magearu, 37 de ani, Buzău
 • Camelia Simion, 50 de ani, Râmnicu Sărat
 • Daniel Pelmuş, 37 de ani, Mihăileşti, Buzău
 • Doru Mihai Mihalache, căpitan, 33 de ani, Buzău
 • Elena Popescu, reporter, 26 de ani, Valea Râmnicului, Buzău
 • Emil Şerbu, Valea Râmnicului, Buzău
 • Florin Valentin Oprea, locotenent post-mortem, 21 de ani, Blăjani, Buzău
 • Georgian Medeleanu, locotenent post-mortem, 21 de ani, Blăjani, Buzău
 • Ion Tudose, 34 de ani, Mihăileşti, Buzău
 • Ionuţ Ovidiu Barbu, cameraman, 25 de ani, Buzău
 • Liviu Stan, locotenet post-mortem, 23 de ani, Tisău, Buzău
 • Marian Ailincăi, 26 de ani
 • Nicolae Jianu, locotenent post-mortem, 25 de ani, Ruşeţu, Buzău
 • Râca Ionescu, 34 de ani, din Mihăileşti, Buzău
 • Romeo Necula, maior post-mortem, 35 de ani, Verneşti, Buzău
 • Valentin Cezar Manta, locotenent post-mortem, 21 de ani, Tisău, Buzău
 • Valentin Magearu, 23 de ani, Buzău
 • Roman Marcu Florin, 36 de ani, Craiova, şoferul TIR-ului

Citește și:  Tragedia care a îndoliat 18 familii și a retezat viitorul strălucit a doi jurnaliști. Elena și Ionuț, nu v-am uitat!

Tragedia de la Mihăilești - vinovații au primit patru ani de închisoare 

Cei trei inculpaţi în dosarul privind tragedia de la Mihăileştiau fost condamnaţi definitiv, pe 3 martie 2008, la câte patru ani de închisoare cu executare, de Curtea de Apel Galaţi. Ion Gherghe, directorul Combinatului Chimic Doljchim, Mihai Gună şi Ionel Neagoe, administratorii celor două societăţi de transport implicate în accident, Ney Transport SRL, respectiv Mihtrans SRL, fuseseră condamnați tot la câte patru ani de închisoare cu executare și de Judecătoria Focșani. Ei au făcut apel și au fost achitați de Tribunalul Vrancea. 

În urma recursului făcut de procurori și de 37 de părți civile din dosar, Curtea de Apel Galați a decis condamnarea. Cu toate acestea, la scurt timp, Ionel Ionuț Neagoe, unul dintre cei trei condamnați pentru accidentul de la Mihăilești din 2004 a fost despăgubit de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), după ce s-a plâns de încălcarea prezumției de nevinovăție în procesul său, prin declarațiile făcute de fostul președinte Traian Băsescu și de o judecătoare. Celălalt administrator, Mihai Gună, a stat doar câteva luni în închisoare. Judecătorii au decis să îl elibereze pentru că omul avea afaceri, iar firmele lui erau în pericol să dea faliment. facebook whatsapp twitter pinterest