Antena Căutare

30 DE ANI DE LA REVOLUŢIE: În 19 decembrie, revolta a luat amploare, după ce muncitorii din fabrici au declanşat acţiuni de protest

În urmă cu 30 de ani, în dimineaţa zilei de 19 Decembrie 1989, un angajat de la Uzinele Mecanice Timişoara pornea sirena. Acesta a fost semnalul pentru timişoreni că este momentul să iasă din nou în stradă.

La primele ore ale zilei de 19 Decembrie 1989, muncitorii de la fabricile Elba, 6 Martie, solventul şi Azur au declanşat acţiuni de protest în timp ce strigătele de revoltă din zilele anterioare luau amplare. Aproape 100.000 de oameni scandau pe străzile din Timişoara împotriva regimului comunist şi a familiei Ceauşescu.

La Opera din Timişoara, mai mulţi manifestanţi au început să susţină discursuri. Tot aici s-a constituit şi primul organism revoluţionar: Frontul Democratic Român.

În tot acest timp, pe străzi continuau ciocnirile întreforţele de ordine şi demonstranţi. Autorităţile dădeau primele semne că realizează că nu mai fac faţă valului de demonstranţi nici dacă armata va începe din nou să tragă în oameni.

Prim- secretarul judeţului Timiş, Radu Bălan s-a dus la fabrica Elba pentru a-i linişti pe muncitorii adunaţi în curtea fabricii, însă a fost luat ostatic de oamenii furioşi. Apoi, la aceeaşi fabrică a venit şi Ştefan Guşă, şeful Marelui Stat Major al Armatei Române, însoţit de un pluton de militari. După discuţii paşnice, Guşă a reuşit să îl elibereze pe Bălan, însă reconcilierea a fost una de scurtă durată.

În seara zilei de 19 Decembrie 1989, demonstranţii din centrul oraşului s-au confruntat din nou cu militarii. Şapte oameni au murit şi aproape 100 au fost răniţi.

La 30 de ani de la acele evenimente, urmaşii eroilor martiri vor porni într-un pelerinaj. Vor merge ”Pe urmele cenuşii Eroilor Martiri Timişoreni dispăruţi în Revoluţia din Decembrie 1989”, până la Bucureşti, acolo unde a fost aruncată cenuşa eroilor duşi în noaptea de 18 spre 19 Decembrie la crematoriu, în cadrul operaţiunii ”Trandafirul”.

Este programată o depunere de coroane la troiţa crematoriului ”Cenuşa” din Bucureşti, parastas şi slujba de pomenire la Popeşti-Leordeni- Monumentul şi Biserica Eroilor Martiri, în memoria eroilor ucişi la Timişoara.

Sursa : news.ro

Raed Arafat a fost implicat într-un accident rutier. Primele declarații ale șefului SMURD: "Mașina a fost lovită fr... Au tras focuri de armă pentru a opri mașina și l-au nimerit în cap. Bărbatul împușcat de polițiști, la Constanța, a muri...
Alimentul care are puternic efect inflamator. Mulți români îl manancă la cina fară să știe riscurile
Specialiștii au dezvăluit care este alimentul care are un puternic efect inflamator. Se pare...
Horoscopul zilei de 29 martie 2023. Taurii iau o decizie importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 29 martie 2023 aduce schimbări în viața nativilor din zodia Taurului....
Parteneri
Filme noi care apar în luna aprilie 2023. Producții pe care nu trebuie să le ratezi
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x