Antena Căutare

5 avantaje ale dezvoltărilor imobiliare pentru mediul urban

Aproximativ 70% din tranzacțiile imobiliare din 2017, în valoare totală de 350 milioane de euro, s-au realizat în București şi au reprezentat, în mare parte, achiziții de terenuri pentru dezvoltări rezidențiale, potrivit celor mai noi statistici. În continuare, piața spațiilor de locuințe noi s-ar putea dezvolta, inclusiv în apropierea recentelor proiecte de birouri dezvoltate în zonele urbane pe baza creşterii cererii de noi spaţii rezidențiale și a puterii financiare superioare existente în zonă, sunt de părere experții imobiliari. Totodată, dezvoltările rezidenţiale pot influenţa în mod pozitiv spaţiul urban al unui oraş, după cum o arată şi următoarele 5 direcţii.

1. Impulsionează economia zonei urbane sau suburbane
În timp ce la nivelul țărilor europene există strategii eficiente în vederea atragerii dezvoltatorilor imobiliari, în România acest proces se află în faza incipientă, în mare parte şi pentru că numeroase orașe au dificultăți economice. Dezvoltatorii imobiliari pot deveni motoare de expansiune economică prin proiectele dezvoltate în anumite zone urbane și suburbane, impulsionând economia locală. Un asemenea model de inspirație este omul de afaceri român, Liviu Tudor implicat în proiecte imobiliare. “Întotdeauna trebuie să gândești mai departe de propriul interes. Cu cât acțiunile noastre influențează și schimbă în bine viețile unui număr cât mai mare de oameni, cu atât timpul dedicat businessului nu este unul irosit”, consideră investitorul român.

2. Remodelează oferta educațională pe plan local

Un alt efect pozitiv al dezvoltărilor imobiliare demn de luat în calcul este îmbunătățirea semnificativă, în timp, a ofertei de servicii educaționale. Tinerii și familiile care vor ocupă spațiile noi din cadrul dezvoltărilor imobiliare vor fi preocupați să găsească o oferta educațională de calitate, noua cerere stimulând furnizorii de educație să investească în zonă pe termen lung. Un astfel de model inovativ de afacere este dezvoltarea primului campus universitar privat din București, West Gate Studios, amplasat în zona Militari și care a fost deschis în anul 2007, cuprinzând 925 de locuri în garsoniere și apartamente de închiriat pentru studenți. Decizia construcției acestuia a fost adoptată pe fondul lipsei acute de locuri din căminele de stat.

3. Îmbunătățește infrastructura zonală

Dezvoltarea imobiliară atrage după sine și o îmbunătățire a rețelei de drumuri și a creșterii numărului mijloacelor de transport în comun. Un prim pas cheie pe care trebuie să îl facă autoritățile îl constituie identificarea soluției potrivite raportate la creșterea procentuală a numărului de călători în zona și la tipul de mijloace de transport în comun, autobuze, tramvaie sau metrou potrivite a fi utilizate local, consideră specialiștii în domeniu. De asemenea, administrația va trebui să aibă în vedere lărgirea rețelelor rutiere existente sau realizarea altora noi pentru preluarea fluxului crescut de autoturisme aparținând noilor locuitori din zonă.

4. Generează un stil de viață comunitar mai bun

În zona în care apare un ansamblu rezidenţial nou, de cele cele mai multe ori se constată o îmbunătățire a condițiilor de viață atât pentru locuitorii noi, cât şi pentru cei vechi, prin facilitățile oferite. Toţi aceştia au un mai bun acces la utilități publice, educație, inovație, servicii medicale și bancare, transport public și siguranță personală. Astfel de orașe care au dezvoltat strategii de modernizare sunt, potrivit unui studiu recent realizat, Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Brașov, Iași, Ploiești, Constanța, Brăila și Craiova. Totodată, majoritatea acestor orașe au reușit să mențină echilibrul dintre vechi și nou, să păstreze patrimoniului arhitectural istoric şi cultural și competitivitatea mediului de afaceri, pentru asigurarea unei calități ridicate a vieții.

5. Contribuie la formarea unei imagini inovative a orașului

Cele mai noi contribuții la dezvoltarea arhitecturii și a imaginii orașelor din România s-au realizat cu ajutorul dezvoltărilor imobiliare care aduc un plus de inovație prin formele clădirilor îndrăznețe, dezvoltate mult pe verticală, realizate cu sisteme constructive ecologice și tehnologii performante, generatoare de confort. Pentru anul 2018, analiștii imobiliari estimează o evoluție bună pentru investițiile în domeniul dezvoltărilor urbane private, fiind așteaptată derularea unor proiecte cu o valoare totală de peste 1 miliard de euro, dar și o disponibilitate bancară optimă pentru finanțarea acestora. De asemenea, pentru perioada 2014-2020, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice împreună cu alte autorități centrale au în vedere câteva priorități pentru dezvoltarea zonelor urbane mai slab dezvoltate, cu planuri de infrastructură.

Cele mai atractive localităţi din România pentru investiții rezidențiale au fost până în prezent București, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara și Braşov. Procesul urbanizării este încă la început În România, ţara noastră fiind percepută, în prezent, la nivel european, ca una dintre țările cu o slabă urbanizare.

Alertă pe internet! Mulți români au primit o asemenea înștiințare de la ANAF! Sunați imediat la POLIȚIE. Sunteți în peri... Condamnaţii cu pedepse de până la 5 ani vor putea executa pedeapsa la domiciliu sau în week-end...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x