Antena Căutare

A ars de vie după o explozie și i-au cerut să plătească benzina și vinieta ambulanței către un spital din Viena! Explicația autorităților române

O femeie din Timișoara a fost arsă pe o jumătate din suprafața corpului în urma unei explozii și a fost nevoie să fie transporată la un spital din Viena pentru a primi îngrijiri medicale. Partenerul ei, însă, a trebuit să plătească benzina și vinieta unei ambulanțe ce a dus-o pe femeie din România  la unitatea medicală din Austria.  

O femeie din Timișoara a fost arsă pe o jumătate din suprafața corpului în urma unei explozii și a fost nevoie să fie transporată la un spital din Viena pentru a primi îngrijiri medicale. Partenerul ei, însă, a trebuit să plătească benzina și vinieta unei ambulanțe ce a dus-o pe femeie din România la unitatea medicală din Austria.

Femeia, pacientă la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” Timișoara, a trebuit să fie transferată la Spitalul General AKH din Viena. Până acolo, pacienta a fost transportată cu salvarea, aparținătorii plătind combustibilul consumat în afara țării și vinieta.

Explicațiile Departamentului pentru Situații de Urgență

Timișoara nu are un centru de mari arși. Există o secție construită încă din anul 2016, dar aceasta încă nu este funcțională.

Astfel, femeii care a fost afectată vineri de o explozie i s-a indus coma, așteptându-se trei zile pentru a fi transportată într-un centru de mari arși din Viena, până când a fost stabilă pentru a putea fi transferată.

Spre Viena a fost dusă șase ore cu ambulanța, nu cu avionul, iar logodnicul ei a fost pus să plătească combustibilul pe care l-a consumat mașina în afara țării și vinietele necesare.

Explozia urmată de incendiu a avut loc vineri, într-un imobil de pe strada Mareșal Alexandru Averescu (fostă Lidia) din Timișoara. Femeia de 41 de ani a ajuns la spital cu arsuri pe 50 la sută din suprafața corpului în urma deflagrației.

„La solicitarea Ministerului Sănătății, secretarul de stat, șeful DSU, dr. Raed Arafat a dispus ca pacienta, în urma unei arsuri termice prin explozie, să fie transportată în afara teritoriului țării, mai exact către Spitalul General AKH din Viena folosind o ambulanță de tip TIM (Terapie Intensivă Mobilă) aparținând SMURD Timiș, cu un echipaj format din medic specialist în medicină de urgență, asistent, medic rezident, paramedici, către destinația finală, Spitalul General AKH din Viena. (…) Ulterior, starea pacientei a fost stabilizată în urma aplicării tratamentului și astfel s-au putut pune în funcțiune demersurile privind transferul către Spitalul AKH din Viena, în siguranță”, transmit cei de la Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).

Cei de la DSU motivează decizia de a o duce pe calea rutieră la Viena pe pacienta care a suferit arsuri și nu pe calea aerului prin existența autostrăzii între cele două orașe.

„Referitor la modalitatea de transport a pacientei, această decizie a fost luată ținând cont de existența autostrăzii care asigură un transport rapid în condiții de siguranță, așa cum s-a practicat și în cazul transferului pompierului de la Timișoara la Spitalul AKH din Viena, acum câteva săptămâni. Timpul parcurs cu ambulanța SMURD este similar cu timpul care se parcurge între București și Bruxelles folosind un avion de militar pentru acest tip de caz. Dacă pacienta se afla de exemplu la un spital din București sau în altă parte a țării, cu siguranță transportul s-ar fi făcut cu avionul. Prin prisma faptului că acest caz era în imediata apropiere a graniței, transportul s-a realizat cu o ambulanță de tip TIM (Terapie Intensivă Mobilă) aparținând SMURD Timiș. De asemenea, din punct de vedere al dotării și al menținerii în siguranță a pacientei pe întreaga distanță Timișoara-Viena, menționăm că ambulanța de terapie intensivă, cu care a fost transportată pacienta, deține aceeași aparatură ce se poate regăsi și la bordul unei aeronave militare. Totodată, este extrem de important de menționat și faptul că pacienta nu a avut act de identitate valabil, astfel încât a fost necesară soluționarea trecerii graniței doar pe baza certificatului de naștere, în urma discuțiilor avute între poliția de frontiera română și maghiară, cu scopul precis de a facilita transferul pacientei către Spitalul din Viena”, transmit cei de la DSU.

DSU nu neagă că i s-ar fi cerut familiei să plătească costurile de transport, pentru combustibilul consumat în afara țării și vinietă. Reprezentanții DSU transmit că în acest moment nu există o posibilitate de decontare legală a acestor costuri.

„În ceea ce privește costurile de transport, singurele costuri care au fost suportate de familie au fost cele ale combustibilului necesar în afara teritoriului țării și a vinietei, un cost ce însumează aproximativ 800 lei. Pentru astfel de misiuni, în afara teritoriului României, la ora actuală, nu există o posibilitate de decontare legală a acestor cheltuieli. Costul total a transportului cu ambulanța de terapie intensivă mobilă se poate ridica la câteva mii de euro, dacă luăm în considerare tarifele practicate de serviciile de ambulanță private. În situații similare, aceste costuri au fost suportate fie de aparținătorii pacienților, fie de angajator în cazul accidentelor de muncă sau prin diferite ONG-uri precum Fundația pentru SMURD sau alte fundații menite să sprijine astfel de cazuri cu pacienți aflați în astfel de situații”, a mai transmis DSU, potrivit tion.ro.

DSU a precizat că pacienta a fost transferată la Spitalul AKH din Viena în condiții de siguranță, fără a suferi complicații sau alte impedimente ce puteau să îi agraveze starea.

Povestea neștiută despre dezastrul nuclear de la Cernobîl! Valeri, bărbatul de 35 de ani care a fost îngropat pentru tot... Să-l audă toată România! Apelul emoționant al unui polițst, care cere salvarea pădurilor din țară: „Am dreptul să cer un...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x