„De fapt, am intrat în etapa de scădere!”. Adevărul despre cazurile noi de COVID-19, în România, potrivit unui epidemiolog! Care este explicația

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a declarat că epidemia de coronavirus în România a intrat în etapă de scădere progresivă.

„De fapt, am intrat în etapa de scădere!”. Adevărul despre cazurile noi de COVID-19, în România, potrivit unui epidemiolog! Care este explicația

profimediaimages.ro

Epidemiologul a explicat că cifrele arată scăderea numărului bazal de reproducere. Dacă în 10 iulie era 1,21, în prezent a scăzut sub 1.

În ultimele 24 de ore, au fost 1.232 de cazuri noi de COVID-19, din 20.581 de teste efectuate. Din cauza infecțiilor cu coronavirus au murit în ultimele 24 de ore 48 de pacienți, cele mai multe decese într-o singură zi, de la debutul pandemiei. La Terapie Intesivă (ATI) sunt internați 436 de pacienți. Detalii, AICI!

În ciuda acestor cifre, Emilian Popovici a explicat că epidemia este în scădere progresivă și că modul în care va evolua ține de responsabilitate și de respectarea regulilor.

Două noi simptome ale infecției cu coronavirus, descoperite! Medicii ORL, în alertă! „Este nevoie urgent de acțiune!”

„Suntem într-o evoluție a epidemiei pe care o parcurgem în funcție de ceea ce facem, de reacția la recomandări. Pe lângă aceste cifre nedorite, pot da o veste de speranță de mai bine – numărul bazal de reproducere. Dacă este peste 1, epidemia este în creștere, dacă este sub 1 este în scădere.

Datele arată că în 28 iulie, acest număr bazal a ajuns la 1, în 29 iulie a ajuns la 0,99, în 30 iulie a scăzut la 0,96. Am plecat de la 1,21 în 10 iulie, deci este o scădere progresivă și constantă și ne arată că dacă se respectă modelele statistice, am intrat pentru prima dată din luna mai într-o epidemie în scădere.

Ce se înregistrează la nivelul numărului nou de infectați ține de numărul de teste efectuate. La terapie intensivă și la decese, aceste cifre vin din ce s-a acumulat până acum. Evoluția epidemiei nu e una chiar atât de nefavorabilă, sub aspectul numărului bazal de reproducere. Arată că epidemia scade. Depinde ce vor face oamenii în continuare.

Știm care e ciclul unei epidemii, se repetă cu strictețe anual, dar la acest COVID nu știm evoluția, putem doar face presupuneri pe baze științifice”, a spus epidemiologul, la Digi24.

Emilian Popovici a mai spus că abia după ce vom parcurge un ciclu întreg pe pământ al evoluției, vom putea aprecia pentru anii care vin revenirile, ce „cu siguranță” vor fi în fiecare an.

Ultimele știri