In 1960 a debutat ca poet, iar in 1965 a publicat primul volum de versuri: "Ultrasentimente". Adrian Paunescu a intrat in Partidul Comunist in 1968, in 1985 fiind sanctionat cu vot de blam cu avertisment. Din 1973 a condus revista "Flacara".
Relatia lui Paunescu cu regimul Ceaușescu a fost ambigua, mergand de la scrierea de poeme adulatoare la critici publice directe. Aceasta explica și varietatea pozițiilor pro și contra Paunescu de dupa anul 1989.
PERIOADA CENACLUL "FLACARA"
Intre anii 1970-1980, Paunescu a devenit o figura importanta in mass-media romaneasca. Cenaclul Flacara, pe care l-a infiintat, și revistele pe care le-a dirijat au exercitat o atracție indiscutabila asupra tineretului și a vieții publice din Romania datorita combinației de idei de stanga de inspirație occidentala și de naționalism. Mulți artisti pe care autoritațile comuniste ii puteau considera "subversivi" au fost lansați sau promovați de Paunescu prin Cenaclul "Flacara". Activitatea Cenaclului a fost interzisa in iunie 1985 in urma unor incidente care au avut loc la Ploiesti. In aceeasi masura numele poetului a fost interzis la posturile de radio si televiziune pana in 1992. Poetul Adrian Paunescu a infiintat in 1990 Cenaclul "Totusi Iubirea", ca o continuare a Cenaclului "Flacara".
ACTIVITATE POLITICA INTENSA
Din 1992 pana in 2008 a fost ales senator in Parlamentul Romaniei pentru patru legislaturi. Pentru primele trei a reprezentat judetul Dolj, in timp ce pentru ultima judetul Hunedoara. In 2008 a adunat cele mai multe voturi in circumscriptia sa, dar nu a mai fost ales in Parlament din cauza sistemului de vot uninominal.
Intre 1992 si 1998 a fost membru al Partidului Socialist al Muncii, formatiune politica din partea careia a candidat pentru functia prezidentiala in 1996. In 1998 a intrat in PSD, al carui membru este pana in prezent.
REALIZATOR DE EMISIUNI TV
Activitatea lui Adrian Paunescu a fost foarte prolifica si in cadrul televiziunii. Mai intai la TVR a participat si a realizat o serie de emisiuni pentru descoperire și valorificare a potențialului creator cultural national. Dupa 1989 a realizat multe emisiuni la Antena 1 mai ales in perioada 1998-1999, cele mai cunoscute fiind „Schimbul de noapte - Pariul pe insomnie" si "Meciul Meciurilor - Fotbal Club Antena 1".
De ziua poetului, 21 iulie 2010, la implinirea varstei de 67 de ani i s-a acordat "Meritul Academic" pentru creația literara și pentru susținerea proiectelor Academiei Romane.
A publicat 51 de volume de poezii, din 1965 pana in prezent, fiind cel mai prolific poet roman in viata.
Foto: Hepta
Pasajul Basarab, finalizat in proportie de 90%... Guvernul trimite in somaj peste 26.000 de bugetari...