Căutare Live

Alertă de holeră în județul Suceava! DSP a acționat imediat: "Suntem în gardă". Ce au fost rugați medicii de familie

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis, miercuri, o atenţionare pentru populaţie şi toate unităţile medicale din judeţ, după ce în Republica Moldova a fost depistat în probe de apă microbul care produce holera.

Alertă de holeră în județul Suceava! DSP a acționat imediat: "Suntem în gardă"

shutterstock

Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Gabriela Băncilă, a declarat, miercuri, că era necesară atenţionarea către cabinete, unităţi medicale şi populaţie, după depistarea în Republica Moldova a virusului care provoacă holera.

”Suntem în gardă. Sperăm să fie un caz singular şi care să nu treacă graniţa”, a afirmat oficialul DSP Suceava. Aceasta a explicat că în judeţ sunt tabere de refugiaţi din Ucraina, dar şi numeroşi studenţi din Republica Moldova, aşa că este nevoie de o atenţie sporită.

Alertă de holeră în județul Suceava, după depistarea cazului din Republica Moldova

Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Gabriela Băncilă, a declarat, miercuri, pentru News.ro, că era necesară atenţionarea transmisă populaţiei şi unităţilor medicale, după depistarea în Republica Moldova a virusului care provoacă holera.

”Avem datoria aceasta, întrucât judeţul Suceava este un judeţ la graniţă. Noi avem un trafic crescut acum, atât cu persoane din Ucraina, refugiaţi, avem tabere de refugiaţi pe teritoriul judeţului, dar avem şi studenţi din Republica Moldova la Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava. Noi ne-am făcut datoria în primul rând ca şi instituţie de sănătate publică, de am atenţionat cabinetele, unităţile medicale pentru atenţie sporită în acest sens, dar, de asemenea, am făcut apel şi la populaţie”, a declarat Băncilă.

Aceasta a explicat că ”este primordial să evităm scăldatul în bălţi sau lacuri a căror apă nu este controlată”, potrivit News.ro.

De asemenea, trebuie consumată apă doar din surse autorizate. ”Suntem în gardă. Sperăm să fie un caz singular şi care să nu treacă graniţa”, a mai declarat Băncilă.

Citește și: Risc de holeră în Mariupol, după ce apa a fost contaminată de gunoaie și cadavre. Ce simptome are boala și cum se transmite

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis, miercuri, o atenţionare pentru populaţie şi toate unităţile medicale din judeţ, după ce în Republica Moldova a fost depistat în probe de apă microbul care produce holera.

Ce este holera și ce simptome are boala

Holera este o boală diareică acută care ucide mii de oameni în întreaga lume în fiecare an. Se transmite ușor, prin consumul de alimente sau apa contaminată cu bacteria fecală Vibrio cholerae, conform Medlife.

Manifestările holerei apar, de regulă, după 12 ore, până la 5 zile de la expunere, iar acestea pot varia de la o simptomatologie ușoară la una severă. Foarte important este faptul că persoanele infectate nu au febră.

Majoritatea persoanelor infectate cu Vibrio cholerae nu dezvoltă niciun simptom, deși bacteriile sunt prezente în fecale timp de 1-10 zile după infecție.

Totuși, există câteva simptome ale holerei:

  • volum mare de scaune diareice numite și „scaune de apă de orez”, deoarece semană cu apa care a fost folosită pentru a spăla orezul;
  • vărsături;
  • crampe musculare;
  • pierderea rapidă a fluidelor, până la 20 de litri pe zi, și deshidratare severă.

În cazul holerei, moartea rezultă în urma unei deshidratări severe.

Vouchere sociale 2022. Lista completă a magazinelor unde pot fi folosite cardurile în valoare de 250 de lei pentru alime... Sânziene 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții care se păstrează din bătrâni. Ce nu ai voie să faci în această zi...
Parteneri
Alimente care nu expiră niciodată. Pot fi consumate și după 10 ani
Catine.ro
Ultimele știri
x