Antena Căutare

Alerta! Plajele romanesti ar putea disparea, in 20 de ani, din cauza eroziunii

Murdar sau aglomerat, este totusi litoralul nostru si trebuie sa ne bucuram de el, cat mai putem. In 20 de ani plajele romanesti ar putea disparea. Eroziunea costiera afecteaza incet dar sigur tot litoralul, dar intr-un ritm mult mai rapid la Mamaia si Eforie Nord. Exista solutii pentru stoparea fenomenului, dar ca orice solutie, costa - peste 300 de milioane de euro.

Mai interesati de soarta litoralului romanesc par japonezii. Guvernul nipon a finantat un studiu pe tema eroziunii plajelor, iar rezultatele sunt ingrijoratoare: peste 20 de ani, plaja din partea de sud a statiunii Mamaia nu va mai exista, iar linia marii va ajunge sub balcoanele hotelurilor.

Si la Costinesti, plaja de la epava este tot mai ingusta, iar la Tuzla, surparea falezei ameninta farul de pe tarm. Specialistii, citati de Evenimentul Zilei, sustin ca nici plajele din sud, precum Venus, Jupiter, Neptun sau Mangalia nu stau mai bine. Singura statiune in care vom mai putea merge la mare peste 20 de ani este Saturn. Aici nu exista deocamdata semne de eroziune.

Furtunile puternice de pe mare, viiturile de pe Dunare sau perioadele indelungate de seceta, sunt principalele cauze ale eroziunii costiere. Insa efectul acestor fenomene naturale
este amplificat de actiunile omului. Cel mai mare rau il fac digurile de protectie din porturile Midia, Constanta si Mangalia si cele construite la varsarea bratului Sulina in mare.

Solutii exista, insa suma necesara pentru a opri eroziunea pe tot litoralul se ridica la 320 milioane de euro. Lucrarile propuse de japonezi trebuiau sa inceapa in 2007, dar pana acum nu s-a intamplat nimic, pentru ca nu sunt bani. Asta in conditiile in care Romania are puse la dispozitie 134 de milioane de euro, fonduri europene destinate salvarii zonelor costiere.

VIDEO! Mere pentru elevi, in pauzele de masa... Starea celor 6 bebelusi arsi in Giulesti: Urmatoarele 10 zile sunt hotaratoare!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x