Antena Căutare

Alex mănâncă trei pâini pe zi și uneori își ascunde mâncarea sub pernă! Campania Observator „Greu în România” a început lupta împotriva obezității în rândul tinerilor!

România se confruntă cu o situație alarmantă, ce pune în pericol sănătatea copiilor. Obezitatea infantilă este o afecțiune extrem de gravă care pare să ia amploare pe teritoriul țării noastre, în ciuda faptului că în străinătate demersurile de a-i îndruma pe cei mici către o alimentație sănătoasă au rezultate din ce în ce mai vizibile.

România se confruntă cu o situație alarmantă, ce pune în pericol sănătatea copiilor. Obezitatea infantilă este o afecțiune extrem de gravă care pare să ia amploare pe teritoriul țării noastre, în ciuda faptului că în străinătate demersurile de a-i îndruma pe cei mici către o alimentație sănătoasă au rezultate din ce în ce mai vizibile.

De aceea, Greu în România, o campanie marca Observator ce începe de azi, 16 octombrie, își propune sa crească gradul de conștientizare a problemei și, împreună cu autoritățile și specialiștii își dorește să schimbe modalitatea de educare a copiilor și a părinților.

România se confruntă cu o problemă gravă!

Jumătate din copiii noştri sunt prea grei. Şi-şi trăiesc doar pe jumătate copilăria. România e pe locul al doilea la obezitate infantilă! Imaginaţi-vă doar viaţa prin ochii unui copil de o sută de kilograme. Cât de greu îi e să meargă, să respire, să se privească şi să se iubească.

"Greu în România" este campania pe care echipa Observator o demarează într-o ţară în care deşi medicii trag semnale de alarmă, nutriţia e materie opţională şi un program contra obezităţii nici măcar nu există.

Povestea lui Alex, un copil obez din România!

În 2003, când a venit pe lume Alex, România abia dacă-nvăţa ce-i aia obezitate. Eram tot săraci, dar mult mai subţiri. Aşa încât ne pierdeam în spate, la coada clasamentelor făcute de străini.

Alex s-a născut chiar plăpând. Fotografiile păstrează amintirea unui copil firav, dar vesel şi sprinten. De la doi ani a explodat. Şi, de la o lună la alta, a devenit tot mai greu şi mai inert. Fiind dintr-o familie săracă, părinții spun că nu s-au ocupat mult de problemele sale.

Nici acum, după 14 ani, familia lui Alex n-o duce mai bine. Suntem ca-ntr-un film al sărăciei fără sfârşit, în buric de Bucureşti şi-ntr-o ţară care a ajuns pe locul trei în topul celor mai graşi europeni. Mai grav e că jumătate dintre copiii noştri sunt prea grei. Unul din doi!

Alex cântăreşte o sută de kilograme. Mănâncă trei franzele pe zi şi întinde pâinea mai întâi în sosul de pe carne şi apoi în cel din farfurie. Respiră mai des, dar îi e mai greu. Şi-n loc să-şi lărgească orizontul, şi-a creat universul lui îngust, pe prispa casei, în canapeaua improvizată de când era de-o şchioapă şi-n faţa mesei din bucătărie.

„Uneori, când râd de fratele meu, eu mă duc în baie şi plâng! Asta fac. Pentru că mă gândesc la problemele lui şi nu-mi prea place. Pentru că, totuşi, e fratele meu şi mă afectează foarte tare!”, mărturisește sora lui Alex.

Un stil de viaţă devenit o povară şi o obişnuinţă. Se chinuie să vorbească, se chinuie să meargă şi spune că îl dor nu doar picioarele, ci şi dinţii şi spatele.

Părinţii îşi recunosc ignoranţa faţă de boala lui Alex. Dar şi neputinţa în faţa sărăciei. Mama se împarte între munca sezonieră, treburile casei şi mai are grijă şi de toţi cei cinci copii. Trei dintre ei cu dizabilităţi. Acasă se spală la lighean şi dorm șapte persoane în aceeaşi cameră.

L-a lăsat nesupravegheat şi așa a ajuns, potrivit mamei, să mănânce în neştire, să "fure" mâncare din frigider când nimeni nu îl vede sau să o ascundă sub pernă. Într-o zi, Alex poate mânca și trei pâini.

Alex nu este singurul din România cu aceste probleme

O situaţie cinică, pentru care un puşti din Bucureşti trebuie să plătească. Şi nu e singurul. Datele legate de greutatea copiilor sunt alarmante de la an de an. Astăzi, unul din doi elevi e supraponderal şi unul din patru, obez.

Mâine, la Observator, aflaţi că problema obezităţii nu ţine cont de clasa socială. Copiii din familii bune mănâncă scump, dar la fel de prost. Aleg dulciurile şi fast-food-ul. Sau îşi rezolvă problemele emoţionale tot mâncând. De la 19, un nou episod Greu în România.

ȘOCANT. A fost descoperită încă o victimă din mașina căzută în Dunăre. Cine este și de cine a fost găsită!... GROAZNIC. Un tânăr care se certa cu iubita a ars de viu în maşină după ce, într-o viteză nebună, a lovit stâlpul unei pa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x