Antena Căutare

Anunț important pentru consumatori. ANPC a dat amenzi pentru comercializarea ouălor. Care este motivul

Cu puțin timp înainte de sărbătorile de Paște, inspectorii ANPC au făcut controale în rândul comercianților de ouă. Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au acordat amenzi în valoare totală de 380.000 de lei, după descoperirea mai multor nereguli.

Ouă în carton
ANPC a dat amenzi de 380.000 de lei după controale vizând modul în care sunt comercializate ouăle | Shutterstock

ANPC a anunțat că, având în vedere că se apropie sărbătorile de Paște, au fost desfăşurate acţiuni de verificare a modului în care sunt comercializate ouăle, potrivit news.ro. Comisarii au găsit ouă sparte, murdare, sau în ambalaje deteriorate. Totodată, comisarii ANPC au decis închiderea temporară a unui magazin.

Comisarii ANPC au dat amenzi pentru găsirea mai multor nereguli ca: neconcordanţe între preţul de la raft şi cel de la casa de marcat; comercializarea unor ouă cu data durabilităţii minimale depăşită; comercializarea unor ouă fără data durabilităţii minimale menţionată pe coajă, comercializarea unor ouă sparte, cu excremente de pasăre pe coajă sau în ambalaje deteriorate, aşezate alături de cele conforme.

Ce nereguli au găsit inspectorii ANPC

De asemenea, inspectorii au descoperit mai multe locuri în care ouăle erau depozaitate în condiții neconforme, cu rugină, scurgeri de conţinut. Totodată, au decoperit ouă expuse la vânzare în vitrine frigorifice neigienizate sau deteriorate, unde nu era respectat regimul de temperatură indicat de producător pentru ouă crude sau fierte şi vopsite.

Citește și: ANPC a închis mai multe locuri de joacă din Bucrești. Despre ce parcuri este vorba și ce nereguli au găsit

Alte probleme constatate au fost comercializarea de ouă vrac, fără afişarea informaţiilor de caracterizare prevăzute în lege (referitoare la calitate, greutate, metoda de creştere a păsărilor etc.) sau a preţului acestora, la raft; lipsa certificatului/autorizaţiei de producător, comercializarea unor ouă fără documente de provenienţă a mărfii, deficienţe privind regimul promoţiilor.

Comisarii ANPC au avut 114 acțiuni de control în țară și au dat sancțiuni de 380.000 de lei.

„De asemenea, comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au decis oprirea definitivă de la comercializare a ouălelor sparte sau cu termenul de valabilitate depăşit, precum şi închiderea temporară, până la remedierea deficienţelor, a unui magazin şi a unui raion specializat din alt magazin”, a anunțat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Citește și: Haos și mizerie în câteva magazine din Capitală: alimente stricate, gândaci și mucegai pe tavan. Despre ce unități este vorba

Acțiunile de control ale comisarilor ANPC au avut loc în contextul în care mai est epuțin și se apropie Paștele. Înroşirea ouălor de Paşte se face în Joia Mare, existând credinţa că ouăle fierte şi înroşite în această zi nu se strică pe tot parcursul anului.

Legendele creştine leagă simbolul ouălor roşii de patimile lui Iisus. Astfel, una dintre ipotezele care ar putea să stea la originea acestei datini ar fi aceea conform căreia Maica Domnului, venind să-şi vadă Fiul răstignit, a adus nişte ouă într-un coş, pe care l-a aşezat sub cruce, iar acestea s-au înroşit cu sângele Domnului.

Rezultatele la Simulare BAC 2022 se afișează astăzi. Unde pot afla elevii ce note au luat la simularea de bacalaureat... Ce se întâmplă cu pronunțarea deciziei în cazul Elenei Udrea. Ce au hotărât magistrații din Bulgaria...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x