Antena Căutare

Atenție la paracetamol! Medicul Tudor Ciuhodaru, avertisment pentru populație. O tânără de 33 de ani a ajuns în stare critică

Tudor Ciuhodaru, medic primar în medicina de urgență, a făcut recent un apel la populație cu privire la consumul de paracetamol și a prezentat cazul dramatic al unei tinere în vârstă de 33 de ani. 

Galerie
Medicul Tudor Ciuhodaru a dezvăluit ce a pățit o tânără care a consumat prea mult paracetamol | profimedia/shutterstock

Tudor Ciuhodaru, medic primar în medicina de urgență, a făcut recent un apel la populație cu privire la consumul de paracetamol și a prezentat cazul dramatic al unei tinere în vârstă de 33 de ani.

Cunoscutul medic de la Iași a tras un semnal de alarmă și a explicat cât de periculos poate să fie paracetamolul, atunci când este luat în cantități prea mari sau nerespectând indicațiile din prospect. O tânără în vârstă de 33 de ani a ajuns în stare critică la terapie intensivă și a avut nevoie de transplant hepatic, totul după ce a luat o doză mai mare de paracetamol.

O tânără a ajuns în stare gravă la terapie intensivă și a avut nevoie de transplant de ficat după ce a luat o doză mai mare de paracetamol. Ce zice medicul Tudor Ciuhodaru

Recent, medicul Tudor Ciuhodaru a tras un semnal de alarmă după ce o tânără în vârstă de 33 de ani a ajuns în stare critică la terapie intensivă și a avut nevoie de transplant hepatic, totul după ce a luat o doză mai mare de paracetamol.

Articolul continuă după reclamă

Doctorul a evidențiat cât de periculos poate să fie consumul de paracetamol ce nu respectă indicațiile din prospect, dar și ce efecte adverse pot apărea. Potrivit acestuia, uneori se poate ajunge și la deces.

Citește și: De ce nu trebuie să combini paracetamolul cu ibuprofenul pentru scăderea febrei. Puțini știu riscurile

„E legal dar poate fi mortal. Atenție ( din nou!) la paracetamol. Supradoza duce la insuficiență hepatică, comă și chiar deces. O pacientă de 33 de ani a ajuns în stare critică la terapie intensivă și a avut nevoie de transplant hepatic după ce a luat fără recomandare o doză mare de paracetamol.

Până când educația pentru sănătate și noțiunile de prim ajutor vor fi predate în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mult timp în parlament) e bine de știut:

1. 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale.

2. Paracetamololul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza.

3. Respectarea strictă a intervalului de minim 4 ore între două administrări şi a dozei maxime zilnice sunt esențiale pentru a nu apărea efecte toxice.

4. Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. De aceea:

5. Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.

6. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.

7. Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.

8. Copilul nu este un adult în miniatură (metabolismul diferit impune ajustarea dozelor) iar

!!! Atenție la supradozaj (terapeutic sau intoxicaţie accidentală):

1. Se impune tratament medical imediat (urgent la spital), chiar dacă nu sunt prezente manifestări clinice.

2. Pacienţii trebuie spitalizaţi!

3. Se recomandă efectuarea imediată a lavajului gastric.

4. Simptomele supradozajului constau în paloare, greaţă, vărsături, anorexie şi dureri abdominale. Dozele mari de peste 10g, într-o singură priză sau doze de peste 150mg paracetamol/kg la copil determină leziuni hepatice grave. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie şi este manifestă după 2-4 zile.

5. Antidotul pentru intoxicația cu paracetamol este N-acetilcisteina. Aceasta trebuie administrată cât de repede posibil, în paralel cu diferite măsuri de tratament simptomatic, și cu monitorizarea funcțiilor vitale.

Și puțintică istorie:

1. Parcacetamolul a fost sintetizat în 1873.

2. La data descoperirii sale eventualele efecte terapeutiece au fost ignorate.

3. Toxicitatea acetaminofenului este a doua cea mai frecventă cauză de transplant hepatic la nivel mondial și cea mai frecvent întâlnită în Statele Unite ale Americii. Intoxicația cu acest medicament este responsabilă pentru 56.000 de vizite în departamentul de urgențe, 2600 de spitalizări și 500 de decese pe an doar în Statele Unite ale Americii. Cincizeci la sută dintre acestea sunt supradoze accidentale.

4. Legile privind introducerea educației pentru sănătate și predarea de noțiuni de prim ajutor au fost depuse de mine în fiecare sesiune parlamentară. Așteaptă doar să fie adoptate.

Sper să mă susțineți și în acest demers”, a fost mesajul transmis de medicul Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa personală de Facebook.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Nu este pentru prima oară când medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă în privința consumului de paracetamol. În urmă cu 5 ani, doi copii au ajuns la urgențe cu insuficiență hepato-renală și unul a decedat, din cauza consumului necorespunzător de paracetamol.

„1. Paracetamololul este toxic pentru ficat daca se depaseste doza.
2. Are actiune analgezica si antipiretica. Actiunea sa antiinflamatoare este practic inexistenta.

3. De aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al:
a) febrei si al b) durerilor usoare si medii cu diferite localizari: cap, articulatii, dinti, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinarii.
4. Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurta perioada necesara controlarii simptomelor. De aceea:
5. Nu se recomanda administrarea la intervale mai mici de 4 ore.
6. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.
7. Daca simptomele persista mai mult de 3 zile este necesara reevaluarea diagnosticului si tratamentului.
8. Copilul nu este un adult in miniatura. (metabolismul diferit impune ajustarea dozelor)
9. La copii cu varsta sub 6 ani recomandam utilizarea formelor farmaceutice adecvate varstei (10 – 15 mg/kg/la o administrare).
10. Nu lasati copiilor acces liber la medicamente (necesar un dulap inchis). Intoxicatia cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortala chiar la adult”, a scris atunci medicul pe pagina sa de Facebook.

Românii vor să afle cum găsești iepurașii de ciocolată care au bani înăuntru. Care este adevărul, de fapt | VIDEO... Ce a putut să facă un român în grădina lui de bloc. Trecătorii s-au apropiat să se uite mai bine. Ce au descoperit...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x