Antena Căutare

De ce nu trebuie să combini paracetamolul cu ibuprofenul pentru scăderea febrei. Puțini știu riscurile

Specialiștii atrag atenția în privința combinării paracetamolului și a ibuprofenului pentru scădearea febrei.

colaj femeie cu pulover în dulgi albe și verzi care ține în mână două pastile și un pahar cu apă și un flacon răsturnat de paracetamol Galerie
Riscurile administrării alternative a două antipiretice | Shutterstock

Pentru combaterea febrei, mai ales la copii, se utilizează cel mai des paracetamolul și ibuprofenul. Însă puțini sunt cei care știu riscurile la care se supun dacă le combină.

De ce nu trebuie să combini paracetamolul cu ibuprofenul pentru scăderea febrei

Combinarea paracetamolului și a ibuprofenului este una foarte periculoasă. Administrarea acestor medicamente împreună nu grăbește vindecarea, ba mai mult, poate avea efecte negative grave asupra organismului.

Citește și: Ce substanță periculoasă a fost descoperită într-un medicament luat de toți românii. Poate da efecte adverse mortale

Potrivit unei surse, deși este o practică destul de comună și chiar și unii medici o recomandă, este foarte periculoasă.

Agenția de Evaluare și Calitate în Sănătate din Catalonia (AQuAS) trage un semnal de alarmă, susținând că alternarea celor două crește riscul de toxicitate. În același timp, Asociația Spaniolă de Pediatrie de Asistență Primară subliniază faptul că „nu este recomandată combinarea sau alternarea ibuprofenului și a paracetamolului”.

Medicii spanioli precizează că nu se grăbște astfel nici vindecarea și nici nu se va obține o îmbunătățire semnificativă.

Citește și: Kim și Khloe Kardashian, o nouă controversă. Celebrele surori sunt acuzate că au slăbit enorm folosindu-se de un medicament

Dr. Susan Judas, medic specializat în medicina de familie și comunitară, explică riscurile la care se supun cei care administrează alternativ cele două medicamente.

Aceasta spune că, prin alternarea la 4 ore a paracetamolului și ibuprofenului, nu se poate accelera vindecarea, nu se reduce febra și nici disconfortul, precum se întâmplă la administrarea unui singur medicament o dată la 8 ore.

Medicul face o analogie cu rezervorul unui vehicul și faptul că acesta nu se deplasează mai repede doar pentru că rezervorul este plin. La fel nici organismul nu-și poate reveni mai repede doar prin administrarea unei cantități de medicamente, mai ales când acestea doar maschează simptomele, fără să le vindece.

Susan recomandă răbdarea, astfel încât organismul să aibă timp să-și revină. De asemenea, i se poate da o mână de ajutor prin intermediul aportului de micronutrienți, precum vitamina D, vitamina C și magneziu. Totodată este recomandată odihna și hidratarea.

Citește și: Anunțul Ministerului Sănătății, după ce se cumpără un medicament folosit în caz de incident nuclear: iodură de potasiu. Riscurile

Riscurile care pot apărea la administrarea alternativă a paracetamolului și ibuprofenului

Dr. Susan Judas precizează că, prin administrarea alternativă a celor două medicamente, se pot forța căile metabolice ale organismului. În acest fel, corpul este nevoit să depună un efort suplimentar pentru a metaboliza mai multe substanțe în același timp, ceea ce duce la suprasolicitare.

În această situație, se pot acumula mai multe substanțe în sânge, pe o perioadă mai lungă, organismul dezvoltând astfel efecte secundare la respectivele medicamente.

Nu doar copiii sunt în acest pericol, ci și adulții, mai ales dacă sunt deja sub tratament pentru boli cronice sau au probleme cu rinichii sau ficatul.

Citește și: Strugurii-ursului, istoria și beneficiile plantei-medicament care combate și tratează afecțiunilor tractului urinar

Doar medicii specialiști pot spune când este momentul indicat pentru a alterna aceste două medicamente. Un exemplu ar fi atunci când febra este foarte mare, peste 40 de grade Celsius, persistă și nu reacționează la un singur antipiretic.

Întotdeauna este recomandată vizita la un medic specialist înainte de a administra orice fel de medicament.

Un nou tip de anxietate ia amploare în România. De ce îi afectează mai mult pe tineri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x