Antena Căutare

Drama prin care trec copiii cu autism din Romania: centrele speciale sunt rare, iar terapia costa mii de euro

Autismul nu este o boala, nu este contagios si nu ucide, dar exista. In lume, un copil dintr-o suta se naste cu autism. In Romania secolului 21, abia daca se intelege conceptul. De numarat au numarat doar parintii afectati. In total, sunt peste 30.000 de copii cu autism, si doar 130 de specialisti care sa-i trateze. Marea Britanie cheltuie, in fiecare an, pana la 340.000 de lei pentru recuperarea unui copil cu autism. Romania ofera o indemnizatie de 84 de lei pe luna.

Vladut are 11 ani si invata la o Scoala Speciala din Giurgiu. De altfel, singura pentru copiii cu dizabilitati din judet. A fost diagnosticat cu autism la trei ani si jumatate. De atunci, viata lui si a mamei sale a devenit o lupta continua. Tatal lui Vlad i-a dat doar viata. A plecat imediat dupa ce medicul a pus diagnosticul: autism.

"Principala cauza a acestei tulburari este genetica. Exista mai multe categorii de gene, care sunt defectuoase, care nu functioneaza normal, care prin interactiunea dintre ele determina aparitia tulburarilor de spectru autist", explica medicul neuropsihiatru Laura Mateescu.

Pentru o perioada, Ioana, mama lui Vladut si-a permis sa faca terapie. Apoi, lipsa banilor aproape ca i-a ucis visul de a-si vedea copilul normal. Dar a ales sa lupte. Cu toate ca ajutorul de 500 de lei de la stat e doar o formalitate, iar terapia pe o luna costa aproape cat sase salarii medii pe economie.

Observator Special: Eroii de la Termopane - Curtea Domneasca din Targoviste, Catedrala DISCO si Biserica „Albastru de C... Scandal mare la poarta unui adapost de animale din Botosani!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x