Antena Căutare

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor retrage un produs nociv de pe piață: „Nu există teste făcute”

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că va dispune retragerea de pe piaţă a unui aparat despre care firma care îl comercializează spune că analizează nivelul de nitraţi şi nitriţi din legume și fructe.

supermarket cu legume si fructe
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor retrage un produs nociv de pe piață: „Nu există teste făcute” | Profimedia

Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, afirmă că nu există o acreditare a aparatului şi nu au fost făcute teste care să susţină caracteristicile acestuia, notează News.ro.

Citește și: „Ce ne puneți în mâncare” – o nouă campanie Observator, Antena 1 Luni, 10 iulie, ora 19:00

ANPC retrage de pe piaţă un aparat care analizează nivelul de nitraţi şi nitriţi din legume şi fructe

Horia Constantinescu a declarat, referitor la aparatele de acest gen găsite pânâ acum pe piaţă, că unul este fabricat în Rusia, iar celălalt în China.

“Am dispus o acţiune de control cu privire la aparatele ce se pretind a putea constata prezenţa şi cantitatea nitraţilor, nitriţiilor şi a altor ubstanţe de acelaşi gen în legume şi fructe. Acestea nu au niciun fel de acreditare şi nici nu răspund niciunei exigenţe de calibrare.

Cele identificate pe piaţă până la acest moment sunt unul fabricat în Rusia şi celălalt în China, iar răspunsul distribuitorilor la întrebarea adresată dacă au sau nu vreo variantă de testare acreditată răspunsul a fost unanim nu.

Vom dispune retragerea de pe piaţă a acestor jucării care au născut controverse şi panică în rândul populaţiei. Dacă ar fi fost acreditate, omologate, testate şi calibrate pentru aceste analize, cu siguranţă fiecare dintre autorităţi, inclusiv a noastră, ar fi avut în dotare din dorinţa de a proteja cetăţenii”, a declarat Horia Constantinescu.

Citește și: Alertă ANM! Cod portocaliu de averse, descărcări electrice și vijelii, în mai multe zone din țară. Ce județe sunt vizate

El a precizat că nu există o acreditare a acestui aparat, vândut de Multilab SRL.

“În legătură cu aparatul Ecotester Soeks, s-a constatat ca acesta «este conceput pentru analiza expresă a fructelor, legumelor şi cărnii proaspete pentru nitriţi şi pentru evaluarea nivelului de radioactivitate a produselor şi detectarea obiectelor, alimentelor sau materialelor de construcţie contaminate cu elemente radioactive», deci «bun la toate».

În condiţiile în care nu există nicio acreditare a vânzătorului, a aparatului, nu există nicio analiză de laborator din care să rezulte caracteristicile acestuia, nu există nicio etalonare legală în sensul celor specificate, nu există teste efectuate pentru a susţine legal caracteristicile lui se poate concluziona că operatorul economic practică o acţiune înşelătoare prin vânzarea lui.

Astfel se încalcă preved.L363/2007, art.6(1), lit.b şi se sancţionează cu 20.000 lei. S-a dispus măsura de încetare de punere pe piaţă a produsului”, a mai precizat preşedintele ANPC, conform News.ro.

„Ce ne puneți în mâncare” – o nouă campanie Observator, Antena 1 Luni, 10 iulie, ora 19:00... Județul din România unde angajații primesc spor de hemoroizi. Ce a determinat conducerea să ia o astfel de decizie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x