AVERTISMENT METEO ANM: pericol IMINENT de AVALANȘE chiar în aceste momente

Avertismentul meteorologilor!

AVERTISMENT METEO ANM. Temperaturile ridicate din această perioadă au determinat zăpada să se topească, motiv pentru care specialiștii ANM au emsi un avertisment de avalanșă, la munte.

Temperaturile care au crescut brusc zilele acestea, depășind pe alocuri cu 30 de grade temperaturile din urmă cu mai puțin de o săptămînă, au făcut ca stratul de zăpadă de la suprafață să înceapă să se topească, existând riscul masiv și iminent ca avalanșele să se declanșeze spontan, la altitudini de peste 1.800 de metri sau chiar ceva mai jos.

În timpul zilei, sub acțiunea insolației și a temperaturilor relativ ridicate, stratul de zăpadă va continua să se taseze și să se umezească în partea superioară. În interior se regăsesc structurile de placă mai vechi, stratul este alcătuit din cristale fațetate, de tip cupă și rotunde, cu mai multe cruste intercalate. Pe pante suficient de înclinate, stratul umezit de la suprafață poate aluneca în timpul zilei în mod spontan, ducând la declanșarea avalanșelor de topire de suprafață, în unele cazuri putând angrena și straturile mai vechi, riscul fiind amplificat în condiții de supraîncărcare”, a anunțat ANM, potrivit magananews.ro.

De asemenea, același risc există și la altitudini de sub 1800 de metri, unde, avertizează meteorologii, „se pot declanșa avalanșe spontane de topire, riscul fiind amplificat la supraîncărcarea cu turişti sau schiori, în anumite situaţii putând fi angrenat întreg stratul de zăpadă, potrivit ANM.

sursă: magnanews.ro

Regizorul serialului Squid Game a vorbit despre personajul principal. Cum a fost gândit parcursul jucătorului 456
Regizorul serialului Squid Game a vorbit despre personajul principal interpretat de actorul Lee...
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021. Taurii sunt nemulțumiți de relația actuală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021 spune că Taurii sunt nemulțumiți de ceva timp de...
Parteneri
Trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021. Când se dă ceasul cu o oră înapoi
Ca în fiecare an până acum, românii sunt obișnuiți ca primăvara și toamna să facă schimbări în program. E vorba despre schimbarea orei. Acum, în octombrie 2021, în ultimul weekend din lună ceasul trebuie dat cu o oră înapoi. Când se face trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021.
Catine.ro
Ultimele știri