Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

AVERTISMENT METEO ANM: pericol IMINENT de AVALANȘE chiar în aceste momente

Avertismentul meteorologilor!

AVERTISMENT METEO ANM. Temperaturile ridicate din această perioadă au determinat zăpada să se topească, motiv pentru care specialiștii ANM au emsi un avertisment de avalanșă, la munte.

Temperaturile care au crescut brusc zilele acestea, depășind pe alocuri cu 30 de grade temperaturile din urmă cu mai puțin de o săptămînă, au făcut ca stratul de zăpadă de la suprafață să înceapă să se topească, existând riscul masiv și iminent ca avalanșele să se declanșeze spontan, la altitudini de peste 1.800 de metri sau chiar ceva mai jos.

În timpul zilei, sub acțiunea insolației și a temperaturilor relativ ridicate, stratul de zăpadă va continua să se taseze și să se umezească în partea superioară. În interior se regăsesc structurile de placă mai vechi, stratul este alcătuit din cristale fațetate, de tip cupă și rotunde, cu mai multe cruste intercalate. Pe pante suficient de înclinate, stratul umezit de la suprafață poate aluneca în timpul zilei în mod spontan, ducând la declanșarea avalanșelor de topire de suprafață, în unele cazuri putând angrena și straturile mai vechi, riscul fiind amplificat în condiții de supraîncărcare”, a anunțat ANM, potrivit magananews.ro.

De asemenea, același risc există și la altitudini de sub 1800 de metri, unde, avertizează meteorologii, „se pot declanșa avalanșe spontane de topire, riscul fiind amplificat la supraîncărcarea cu turişti sau schiori, în anumite situaţii putând fi angrenat întreg stratul de zăpadă, potrivit ANM.

sursă: magnanews.ro

Recomandari