Live acum
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Bacalaureat 2019. Ce subiecte au picat la Limba Română, oral

Bacalaureat 2019, sesiunea iunie-iulie 2019. Potrivit Edu.ro, examenul începe luni, 3 iunie 2019. Află pe a1.ro ce subiecte pica la Limb si Literatura Romana proba orala

bacalaureat 2019 modele subiecte

Bacalaureat 2019, sesiunea iunie-iulie 2019 - 135.655 de absolvenţi de liceu susțin examenul de Bac. Potrivit Edu.ro, examenul începe luni, 3 iunie 2019, cu proba de evaluare competențe lingvistice de comunicare orală în limba română. Află pe a1.ro, modele subiecte Limba și Literatura Română, proba orală, dar și ce subiecte pică la la Limba şi Literatura Română, proba orală.

Update, 5 iunie 2019: La prima proba de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2019, cea de competență lingvistică la Limba și Literatura Română, elevilor le-au picat mai multe subiecte, printre care un text informativ dintr-un ziar, o scrisoare sau un articol din legea protecției copilului. Elevii au vorbit liber despre subiectele primite, timp de un sfert de oră, iar profesorii le-au pus întrebări suplimentare, în cazul în care au considerat că mai e nevoie de explicații suplimentare. Cei mai mulți dintre elevi s-au declarat mulțumiți de subiectele primite, considerând proba de compență lingvistică la Limba Română ”foarte simplă!”

la limba română e foarte simplă,

Update: A1.ro publică subiectele care pică la Bac 2019, proba orală de competenţă lingvistică de Limba şi Literatura Română, când vor fi disponibile pe site-ul Ministerului Educației, la subiecte.edu.ro.

Bacalaureatul este cel mai important examen național susținut de elevii de liceu. În 2019, 135.655 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului în prima sesiune de Bac, respectiv iunie-iulie 2019.

Examenul de Bac 2019 începe luni, 3 iunie 2019, cu probele de competență lingvistică de comunicare orală la Limba și Literatura Română. Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, Bacalaureatul continuă în data de 4 iunie și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limbă maternă (5-6 iunie). În zilele de 7, 10 și 11 iunie este programată evaluarea competențelor digitale (probă D), iar în 12-13 iunie se vor evalua competențele lingvistice într-o limbă de circulație internațională (probă C). Candidații de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programați pentru susținerea probei D în zilele de 7 și 11 iunie.

Spre deosebire de anul trecut când probele orale și de competență digitală au fost susținute în luna februarie 2018, Bacalaureat 2019 se va desfășura cu examene doar pe parcursul verii, urmând ca a doua sesiune de Bac 2019 să înceapă în luna august a acestui an.

Bacalaureat 2019| Modele subiecte Limba și Literatura Română

Modele subeicte Bac 2019 - probe orale

Subiectele pentru probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care permite tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

Modele de subiecte la probele orale ale Bacalaureatului au fost publicate de Ministerul Educației, la subiecte.edu.ro. Pentru o mai bună orientare, îți oferim modele de subiecte la Limba și Literatura Română, oral, dar și la celelalte materii de Bac 2019, mai jos.

A Competenţe lingvistice Modele subiecte Limba română

B Competenţe lingvistice Modele subiecte Limba maternă

C Competenţe lingvistice Modele subiecte Limba engleză

C Competenţe lingvistice Modele subiecte Limba franceză

C Competenţe lingvistice Modele subiecte Limba germană modernă

C Competenţe lingvistice Modele subiecte Limba ebraică modernă

C Competenţe lingvistice Modele subiecte Limba italiană

C Competenţe lingvistice Modele subiecte Limba japoneză

C Competenţe lingvistice Modele subiecte Limba portugheză

C Competenţe lingvistice Modele subiecte Limba rusă modernă

C Competenţe lingvistice Modele subiecte Limba spaniolă

C Competenţe lingvistice Modele subiecte Limba turcă modernă

C Competenţe lingvistice Modele subiecte Limba chineză

D Competenţe digitale - Modele subiecte

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. În situația în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2019 încep în luna iulie 2019, conform calendarul Edu.ro. Modele de subiecte la probe scrise și alte informații utile despre Bac 2019, aflați aici.

Citește și: Bacalaureat 2019. Când încep probele scrise și ce subiectă pică​

Bacalaureat 2019| Reguli examen Bac 2019

3 iunie 2019, proba orală la Limba și Literatura Română

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Comisiile de bacalaureat din centrele de examen verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen menționate, din centrul respectiv.

Dacă, în urma verificărilor menționate, se constată existența unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, respectiv nerespectarea reglementărilor privitoare la organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat, comisia de bacalaureat din centrul de examen ia măsurile ce se impun, care pot merge până la eliminarea candidaților din examen. Comisia de bacalaureat din centrul de examen anunță comisia de bacalaureat județeană, care propune eventualele măsuri de sancționare și anunță, după caz, Comisia Națională de Bacalaureat.

Ce este interzis la Bac 2019

Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu sunt primiți în examen.

Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.

Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

Candidații care încalcă regulile menționate sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Citește și:

Bacalaureat 2019, 3 iunie. Tot ce trebuie să știi despre examen Bac 2019

Recomandari