Live acumObservator 19
Prime Time 20:00Sacrificiul

Bacalaureat 2019. Tot ce trebuie să știi despre examen Bac 2019

Calendar Bacalaureat 2019. Tot ce trebuie să știi despre examen Bac 2019. Examenul de Bac 2019 începe pe data de 3 iunie cu probele orale. Află pe a1.ro, modele de subiecte Bac 2019 Edu.ro, probe scrise și orale, calendar înscrieri Bac 2019, taxă Bacalaureat pentru cei care au picat de două ori Bacul și noutăți în 2019.

Bacalaureat 2019

Calendar Bacalaureat 2019. Tot ce trebuie să știi despre examen Bac 2019. Examenul de Bac 2019 începe pe data de 3 iunie cu probele orale. Află pe a1.ro, modele de subiecte Bac 2019 Edu.ro, probe scrise și orale, calendar înscrieri Bac 2019, taxă Bacalaureat pentru cei care au picat de două ori Bacul și noutăți în 2019.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2019 a fost aprobat de Ministerul Educației (Edu.ro). Examenul de Bac 2019 începe în data de 3 iunie 2019, cu prima sesiune. Prima sesiune de Bac 2019, conform calendarului Edu.ro, începe cu probele de competență lingvistică: comunicare orală în limba română ( proba A), comunicare orală în limba maternă, urmată de evaluarea competențelor digitale (proba D) și de proba de competență lingvistică într-o limbă străină, de circulație (proba C).

A doua parte e examenului de Bac 2019 este formată din probele scrise. Acestea încep în data de 1 iulie 2019 cu proba la Limba și Literatura Română (Ea), urmată apoi de Limba și Literatura Maternă (Eb), proba obligatorie a profilului (Ec), iar ultima probă este cea la alegerea profilului și specializării (Ed). Calendarul complet al examenului de Bac 2019, rezultatele, dar și datele pentru a doua sesiune de Bac, le anunțăm, în detaliu, mai jos.

I. Calendar Bacalaureat 2019 Edu.ro - Prima sesiune de Bac

Prima sesiune de Bac începe luna viitoare. Edu.ro, site-ul Ministerului Educației a publicat datele pentru cel mai important examen național, examenul maturității.

Spre deosebire de anul trecut, când probele orale au fost susținute în luna februarie, anul 2018, în 2019 s-a revenit la structura mai veche, când competențele lingvistice și digitale sunt susținute în vară, înaintea probelor scrise.

Înscrieri Bacalaureat 2019

Conform Edu.ro, înscrierile la examenul de Bac 2019 se fac luna aceasta, în perioada: 27 - 31 mai 2019. De asemenea, cursurile pentru clasele a XII-a și a XIII-a se încheie vineri, 31 mai.

(!) Bacalaureat 2019 - Competențe lingvistice și digitale

3 – 4 iunie 2019 - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A

5 – 6 iunie 2019 - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B

7, 10* – 11 iunie 2019 - Evaluarea competenţelor digitale - proba D

12 – 13 iunie 2019 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională - proba C

(!) Calendar Bac 2019. Probele scrise încep în luna iulie

Examanul de Bac 2019 continuă în luna iulie cu probele scrise. Așadar:

1 iulie 2019 - Limba şi literatura română - proba Ea) proba scrisă

2 iulie 2019 Limba şi literatura maternă - proba Eb) - proba scrisă

3 iulie 2019 Proba obligatorie a profilului - proba Ec) - proba scrisă

4 iulie 2019 Proba la alegere a profilului şi specializării - proba Ed) - proba scrisă

(!) Calendar Bac 2019 Edu.ro. Când se afișează primele rezultate

Afișarea primelor rezultate la examenul de Bac 2019 se va face în data de 8 iulie 2019, până în ora 12.00. Apoi, în intrevalul orar 12.00-16.00 se depun contestațiile.

(!) Când se rezolvă contestațiile. Mențiuni

Rezolvarea contestaţiilor se va face în perioada 9-12 iulie 2019. În conformitate cu prevederile metodologice, aplicate începând cu anul 2017, în urma evaluării lucrărilor contestate „nota iniţială se poate modifica, după caz, prin creştere sau descreştere, prin nota acordată la contestaţii.” Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestaţii este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferenţă între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii.

În situaţia în care se constată diferenţe de notare mai mari de 1,50 puncte, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea iniţială şi cele de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii decide reevaluarea lucrărilor respective de către o a treia comisie, formată din alţi profesori, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii.

Reevaluarea se va face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu stricteţe baremul de evaluare şi toate procedurile de evaluare. Nota acordată de a treia comisie este nota care va fi acordată de comisia de contestaţii.

Pentru lucrările care au primit iniţial note cuprinse între 4,50 – 4,99, inclusiv notele de 4,50 şi 4,99, sau o notă cel puţin egală cu 9,50, nota definitivă este nota acordată de către comisia de contestaţii.

(!) Calendar Bacalaureat 2019. Când se afișează rezultatele finale

Afişarea rezultatelor finale la prima sesiune Bac 2019 se va face în perioada 13 iulie 2019.

Bacalureat 2019 - cum promovezi examenul de Bac și cum obții diploma de merit

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:
• susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
• susţinerea tuturor probele scrise şi obţinerea notei 5 la fiecare dintre acestea;
• obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Diplima de merit o obțin absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obţinut media 10.

II.a) Calendar Bacalaureat 2019. Modele de subiecte la probele orale

Pentru o mai bună orientare la Bac 2019, vă oferim modele de subiecte la probele orale de limba română, maternă sau o limbă de circulație intrenațională, care se studiază în liceu. Modelele de subiecte au fost afișate de Ministerul Educației și pe site-ul oficial, la categoria subiecte.edu.ro. A1. ro, îți oferă modele de subiecte pentru Bac 2019.

A Competenţe lingvistice Limba română

B Competenţe lingvistice Limba maternă

C Competenţe lingvistice Model Limba engleză

C Competenţe lingvistice Model Limba franceză

C Competenţe lingvistice Model Limba germană modernă

C Competenţe lingvistice Model Limba ebraică modernă

C Competenţe lingvistice Model Limba italiană

C Competenţe lingvistice Model Limba japoneză

C Competenţe lingvistice Model Limba portugheză

C Competenţe lingvistice Model Limba rusă modernă

C Competenţe lingvistice Model Limba spaniolă

C Competenţe lingvistice Model Limba turcă modernă

C Competenţe lingvistice Model Limba chineză

D Competenţe digitale

II. b) Calendar Bacalaureat 2019. Modele de subiecte la probele scrise

E.a) Limba şi literatura română

E.b) Limba şi literatura maternă

E.c) Matematică

E.c) Istorie

E.d) Anatomie - Biologie

E.d) Chimie

E.d) Fizică

E.d) Geografie

E.d) Informatică

E.d) Socio-umane

III. Simulare Bacalaureat 2019

Anul acesta simulările la Bacalaureat au avut loc în luna martie 2019. Alături de elevii de clasa a XII-a, și elevii de clasa a XI-a au susținut simularea examenului de Bacalaureat, probele scrise. Pentru prima dată, la simularea examenului de Bacalaureat, elevii de clasa a XI-a au avut de rezolvat și teste grilă. Testele grilă nu fac însă parte din structura Bacalaureatului 2019 pentru elevii de clasa a XII-a. Calendarul simulărilor la Bacalaureat 2019 s-a desfășurat după programul de mai jos:

 • 18 martie 2019 Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
 • 19 martie 2019 Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
 • 20 martie 2019 Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
 • 21 martie 2019 - Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului
 • 29 martie 2019 Afișarea rezultatelor la simularea bacalaureatului 2019

Rezultatele la simularea Bacalaureatului din 2019 au aratăta o rată cumulată de promovare (clasa a XI-a și clasa a XII-a) de 36,88%, în creștere cu 0,36% față de anul trecut (36,52%).

Ponderea elevilor de clasa a XII-a cu medii care asigură promovarea (6 și peste 6) a fost de 42,15% (47.598 de elevi din 112.925 prezenți). În raport cu anul școlar anterior (39,55%), se constată o majorare de aproape 3%. La clasa a XI-a, rata de promovare este 31,86%.

În București, rata de promovabilitate după simularea la Bacalaureat pentru elevii de clasa a XII-a, a fost de 68,23%, la limba română de 71,31 %, la limba maternă - 78,53%. La proba la alegere (geografie, biologie, chimie, etc.) - 67,88 % - probă susținută de cei din clasa a XII-a.

(!) Noutăți Bacalaureat: Bacul diferențiat

Proba de creativitate și Bacalaureatul diferențiat au fost printre noutățile despre examenul de Bacalaureat puse în dezbatere anul acesta de Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.

Astfel că, a anunțat în luna martie a acestui an o nouă schemă de materii pentru examenele naționale de Bacalaureat. Bacalaureatul pentru studiile teoretice (științe), cel pentru studiile socio-umaniste și cel pentru studii vocaționale va conține proba de ”creativitate, cunoștințe, abilități, aptitudini și atitudini”.

Bacalaureatul diferențiat: absolvenții de liceu pot alege între un examen care să le permită accesul la universitate și unul profesional care să le permită continuarea studiilor la nivel post-liceal. În cazul bacalaureatului care permite accesul la univestitate, printre noutăți, este proba de creativitate și aptitudini.

Bacalaureatul profesional/tehnologic permite accesul la studii post-liceale. Probe:

 • limba română
 • limbă străină
 • științe.

Elevii pot opta și pentru bacalaureatul pe care îl susțin liceenii care învață la profilul real.

Bacalaureatul care permite accesul la universitate. Probe:

Profil real:

limba română

limbă străină

matematică

fizică/chimie/biologie

creativitate/ aptitudini.

Susținerea acestui tip de examen permite accesul la studii universitare de științe și științe aplicate.

Profilul uman, studii socio-umaniste

 • limba română
 • limbă străină
 • istorie
 • filosofie/logică/sociologie
 • creativitate, aptitudini

Diploma permite continuarea studiilor la nivel universitar socio-umanist.

Profilul uman, studii socio-umaniste

 • limba română
 • limbă străină
 • probă specifică
 • creativitate

Promovarea examenului permite continuarea studiilor la nivel universitar, vocațional.

Taxa Bacalaureat 2019

Conform regulilor despre Bac, publicate de Ministerul Educației, elevii pot susține de două ori examenul de bacalaureat fără taxă, urmând ca Ministerul Educației să stabilească taxele pentru a cea de-a treia încercare. Anul trecut taxa de bacalaureat era de 280 de lei, pentru elevii care au picat de două ori la rând Bacul.

IV. Calendar Bacalaureat 2019: A doua sesiune de Bac

A doua sesiune de Bacalaureat 2019, pentru elevii care nu au promovat în prima sesiune sau în anii anteriori are loc după următoarea structură:

 • 15 - 19 iulie: înscrierea candidaților
 • 26 iulie: înscrierea candidaților care au promovat examenele de corigențe
 • 21 august: limba si literatura română - proba Ea) - proba scrisă
 • 22 august: limba si literatura maternă - proba Eb) - proba scrisă
 • 23 august: proba obligatorie a profilului - proba Ec) - proba scrisă
 • 26 august: proba la alegere a profilului și specializării - proba Ed) - proba scrisă
 • 27 & 28 august: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A
 • 29 august: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B
 • 30 august & 2 septembrie: evaluarea competențelor digitale - proba D
 • 2 – 3 septembrie: evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională - proba C
 • 3 septembrie: afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 - 16:00)
 • 3 - 6 septembrie: rezolvarea contestațiilor
 • 7 septembrie: afișarea rezultatelor finale.

Bacalaureatul olimpicilor 2019 începe în luna mai. Calendarul probelor

Olimpicii vor susţine examenul de bacalaureat în luna mai, la Ploieşti. Ministerul Educaţiei organizează sesiunea specială de bacalaureat 2019 pentru absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice şi la competiţiile sportive şi artistice internaţionale care se desfăşoară în perioada sesiunii normale de bacalaureat. Examenul se va organiza în perioada 16 mai – 5 iunie 2019.

 • 16 – 17 mai 2019 - Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen
 • 20 – 21 mai 2019 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba româna – proba A, Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
 • 22 mai 2019 - Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – probă C
 • 23 - 24 mai 2019 - Evaluarea competențelor digitale – proba D
 • 27 mai 2019 - Limba și literatura română – proba E)a) – proba scrisă
 • 28 mai 2019 - Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisă
 • 29 mai 2019 - Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d- proba scrisă
 • 30 mai 2019 - Limba și literatura maternă – proba E)b) – proba scrisă
 • 31 mai 2019 - Afișarea rezultatelor până la ora 12, Depunerea contestațiilor ( între orele 12 – 14)
 • 31 mai – 5 iunie 2019 - Soluționarea contestațiilor și afișarea rezultatelor finale

Comisia județeană de bacalaureat a Inspectoratului Școlar Judeţean Prahova va alege liceele care vor fi centru de examen pentru sesiunea specială de Bacalaureat 2019.

Lista cu numele fiecărui absolvent de liceu care face parte din loturile naționale de pregătire pentru competițiile internaționale pe discipline școlare trebuie să fie avizată de directorul general al Direcției Generale Învățământ Secundar Superior și Educație Permanentă, iar lista celor care fac parte din loturile naționale de pregătire pentru competițiile sportive internaționale este întocmită de Federația Sportului Școlar și Universitar şi avizată de directorul instituţiei, anunță edupedu.ro.

Află modele de subiecte pentru Bacul olimpicilor - Limba Română

Află modele de subiecte pentru Bacul olimpicilor - Matematică/Istorie

Citește și:

Tot ce trebuie să știi despre BAC 2018

REZULTATE BACALAUREAT 2018 EDU.RO. Rezultate AFIȘATE pe WWW.EDU.RO