Olimpiada Internationala de Matematica 2015 s-a desfasurat in perioada 4 - 15 iulie 2015, in Chiang Mai, Thailanda. Aceasta este a 56-a editie a competitiei, la care au participat 577 elevi din 104 tari. Au avut de rezolvat 6 probleme, fiecare notata cu 7 puncte.Punctajul maxim, 42, a fost obtinut de un singur elev: Zhuo Qun (Alex) Song din Canada, potrivit Hot News.
Toti cei sase elevi ai echipei Romaniei au obtinut medalii.
Medalia de aur:
Simona Diaconu - a absolvit vara aceasta Liceul International de Informatica din Bucuresti, iar anterior a urmat studiile Liceului Teoretic "Spiru Haret" din Tecuci. La Olimpiada Internationala de Matematica 2015, Simona Diaconu a obtinut medalie de aur cu 27 puncte din 42, ocupand pozitia 32 in clasamentul individual. Aceasta este a doua participare la internationala de matematica pentru Simona Diaconu, dupa ce anul trecut a obtinut medalie de argint in competitie. Tot anul acesta, Simona a obtinut medalie de argint la Olimpiada Balcanica de Matematica 2015 si medalie de aur la Olimpiada Europeana de Matematica pentru Fete 2015.
In 2014, Simona Diaconu a castigat medalie de aur la Olimpiada Europeana de Matematica pentru Fete, unde Romania a ocupat locul 3 pe natiuni. Simona a participat de trei ori la aceasta competitie si a castigat aur de fiecare data. In 2013, a obtinut medalie de aur la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru seniori, unde Romania s-a clasat pe primul loc pe natiuni. Tot medalie de aur a obtinut si la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada 2013, iar in 2011 Simona Diaconu a luat argintul la Olimpiada Balcanica de Matematica.
"Este si a fost o experienta interesanta sa fiu singura fata [in lotul olimpic national de matematica], insa m-am obisnuit cu asta acum mult timp. Sunt multe sentimente care apar si care au aparut de-a lungul timpului (...) pentru ca sunt putine lucruri comune intre mine si colegii mei, sincer vorbind. Insa am facut o alegere si mi-o asum", a declarat Simona Diaconu, in urma cu un an.
Medaliile de argint:
Theodor Andrei Andronache - este elev in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica Bucuresti, iar anterior a studiat laScoala Generala Sinesti din Valcea. La Olimpiada Internationala de Matematica 2015, Andrei Andronache a obtinut medalie de argint cu 23 de puncte si a ocupat locul 58. Tot argint a obtinut si anul trecut la Olimpiada Internationala de Matematica. Anul acesta, Andrei a mai castigat medalie de bronz la Romanian Master of Mathematics. In 2014, a obtinut medalie de bronz la Olimpiada Balcanica de Matematica, iar la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru juniori a obtinut medalie de aur in 2013 si 2012. Sursa
Marius Ioan Bocanu - a absolvit vara aceasta Liceul International de Informatica Bucuresti, iar studiile gimnaziale si le-a facut la Scoala Generala Nr.1 din Pitesti. Marius Bocanu a obtinut medalie de argint cu punctaj egal cu cel al lui Theodor Andrei Andronache si al lui Ciprian-Mircea Bonciocat, ceea ce l-a plasat tot pe pozitia 58. De altfel, Marius Bocanu a obtinut punctaj identic cu Andrei Andronache la toate cele 6 probleme de olimpiada. Si Marius este la a doua participare la internationala de matematica, prima fiind in 2013, cand a fost medaliat tot cu argint.
La Olimpiada Balcanica de Matematica 2014, a fost medaliat cu argint, in 2013 a castigat medalie de aur la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru seniori, iar la Olimpiada Balcanica de Matematica din 2011 a obtinut medalie de argint. Sursa
Ciprian Mircea Bonciocat - este elev in clasa a IX-a la Colegiul National "Tudor Vianu" din Bucuresti. A ocupat locul 58 la Olimpiada Internationala de Matematica 2015, cu acelasi punctaj ca Marius Bocanu si Andrei Andronache. Este la prima participare la aceasta competitie. Ciprian Bonciocat a castigat medalie de aur la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Juniori 2014, iar in 2013 a obtinut medalie de argint la acelasi concurs.
Stefan Spataru - a absolvit anul acesta Liceul International de Informatica, iar anterior a urmat Scoala Generala "Mihai Viteazul" din Alexandria. La Olimpiada Internationala de Matematica 2015, Stefan Spataru a obtinut 21 de puncte si a ocupat pozitia 88, cu medalie de argint. El este la a patra si ultima participare la internationala de matematica. In 2012 a fost medaliat cu bronz, in 2013 a castigat medalie de argint, iar in 2014 a obtinut medalie de aur si locul 15 la individual, cu 35 de puncte.
Anul trecut, Stefan Spataru a obtinut medalie de aur cu punctaj maxim la Olimpiada Balcanica de Matematica. La editia din 2013 a Olimpiadei Balcanice de Matematica pentru seniori, a obtinut medalie de argint. In 2012, Stefan Spataru a obtinut medalie de aur la Balcaniada de Matematica.
Stefan Spataru a fost deja admis la Harvard, unde vrea sa studieze "matematica, finantele, economia, fizica poate, statistica; o sa explorez cand ajung la facultate si sa imi dau seama mai bine ceea ce imi place si ceea ce vreau sa fac", dupa cum a declarat pentru HotNews.ro in luna aprilie 2015, imediat dupa etapa nationala a Olimpiadei de Matematica.
El povestea atunci ca "olimpiada a incetat sa mai fie un concurs la care vin doar pentru ca sa castig premii si mai mult o chestie la care vin doar din pasiune si pentru ca imi place sa rezolv probleme de matematica". Intrebat de cand s-a schimbat modul in care percepe competitia, Stefan Spataru a spus ca "in ultima vreme s-a intamplat asta, avand in vedere ca, sa zicem, am reusit sa am anumite rezultate la olimpiade si care m-au ajutat sa intru si la facultate, ceea ce inseamna ca presiunea venita din motivatia asta fizica de a lua premii a disparut complet, a ramas doar placerea de a lucra probleme, de a te gandi la niste probleme".
Medalia de bronz:
Andrei Bogdan Puiu - a absolvit Colegiul National "Vasile Alecsandri" din Galati. Aceasta este prima sa participare la Olimpiada Internationala de Matematica, unde a obtinut medalie de bronz. Publicatia Viata-libera.ro scria in februarie anul acesta ca, la doar 15 ani, Andrei este in ultima clasa de liceu si a fost deja admis la Cambridge. Universitatea i-a cerut sa mai astepte, insa, un an pentru a le putea urma cursurile, pentru ca "n-au admis niciodata un student strain mai mic de 16-17 ani". La inceputul anului, el spunea pentru Viata-libera.ro ca, "daca nu ma vor primi anul acesta, voi merge la Imperial [Imperial London College, unde a fost acceptat - n.red.], pe specializarea matematica-informatica. Acolo m-au primit fara sa-si faca probleme in privinta varstei mele". La 10 ani a obtinut medalie de aur la Olimpiada Nationala de Matematica, la 13 ani a obtinut a doua sa medalie de aur, iar la 14 ani - argint.
Delegatia Romaniei a fost insotita de Radu Gologan, coordonatorul lotului international si presedinte al Societatii de Stiinte Matematice din Romania, de Catalin Gherghe de la Facultatea de Matematica si Informatica a Universitatii din Bucuresti si de Mihail Baluna de la Colegiul National "Mihai Viteazul" din Bucuresti.
Sursa: Hot News