Antena Căutare

Bucovina: Arta incondeierii oualelor de Paste

Iata o traditie devenita arta in Bucovina: incondeiatul oualor. Mesterii populari de aici se pot mandri cu colectii ce contin sute de oua. Un exemplu concludent este localitatea Vama, acolo unde ouale pictate in culori naturale sunt pregatite atent, cu cateva luni inainte de Invierea Domnului.

Ca simbol pascal, oualele reprezinta rastignirea si reinvierea lui Isus Hristos, iar in Bucovina incondeiatul acestora, nu doar simpla vospire, este o adevarata arta.

Culorile si nuantele traditionale in aceasta regiune sunt bej, maroniu si negru. Aceste nuante se regasesc si pe costumele populare din regiune.

Culorile folosite pentru incondeiere sunt obtinute in mod natural, prin colorarea cerii cu menta, cu sfecla sau cu alte legume.

Se folosesc foarte multe motive geometrice, comune atat pentru costume cat si pentru ouale de Paste.

Procesul incondeierii dureaza si cateva luni, iar cel mai ieftin astfel de ou pus la vanzare este de 30 de lei, iar cel mai scump ajunge si la cateva sute de euro.

10% din diagnostice sunt gresite din cauza lipsei de dotare, spun medicii... Brasov: Limita de viteza din cauza zgomotului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x