Antena Căutare

Bursa de merit creşte de la 200 la 450 de lei pe lună. Cât vor primi elevii care obțin medalii la olimpiadele naționale

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că bursele vor creşte, precizând că cele de merit vor ajunge la 450 de lei pe lună de la 200 de lei pe lună.

bancnote romanesti
Bursa de merit creşte de la 200 la 450 de lei pe lună. Cât vor primi elevii care obțin medalii la olimpiadele naționale | Profimedia

Totodată, elevii care obţin medalii la olimpiadele naţionale vor primi 700 de lei pe lună, iar cei care aduc medalii de la olimpiadele internaţionale vor fi răsplătiţi cu 1000 de lei pe lună. Deca a menţionat că bursele vor fi plătite din bugetul Ministerului Educaţiei.

Citește și: Un virus se răspândește tot mai rapid printre copii, în România. Primele semne la care părinții trebuie să fie atenți

Elevii care obţin medalii la olimpiadele naţionale vor primi 700 de lei pe lună, respectiv 1000 de lei pe lună la olimpiadele internaţionale

„Susţinem şi excelenţa în educaţie. Creştem bursele. Astfel, bursa de merit creşte de la 200 de lei la 450 de lei pe lună. Bursele de performanţă, care devin burse de excelenţă olimpică vor avea valoare pentru cei care au premii la olimpiadele naţionale – 700 de lei pe lună, cei care aduc medalii de la olimpiadele internaţionale – 1000 de lei pe lună.

De asemenea, permitem ca cei cu capacitate de performanţă şcolară înaltă să poată promova doi ani de studii într-un an şcolar. Vom finanţa suplimentar centrele judeţene de excelenţă care îşi propun activităţi de aprofundare, mentorat şi sprijin structural pentru elevii capabili de performanţă înaltă.

De asemenea, elevii care câştigă medalii la sporturi olimpice, organizate de federaţiile sportive naţionale, vor beneficia de burse de merit, încurajăm şi sportul în şcoală”, a declarat Lidia Deca, luni, într-o conferinţă de presă, notează News.ro.

Ea a menţionat că plata burselor se va face de la bugetul Ministerului Educaţiei.

„Plata burselor elevilor se va realiza direct de la bugetul Ministerului Educaţiei pentru a preîntâmpina întârzierile datorate alocărilor bugetare care treceau prin bugetul autorităţilor publice locale.

Ne-am fost semnalat acest lucru în repetate rânduri din teritoriu. Acolo unde autorităţile publice locale pot suplimenta aceste sume vor putea face acest lucru”, a explicat ministrul Educaţiei.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a declarat luni despre parcursul legilor educaţiei naţionale că urmează o dezbatere parlamentară şi că se va afla fi în Parlament să apere aceste legi, arată News.ro.

În momentul în care voi considera că nu mai răspund la nevoile sistemului, atunci mă voi gândi la alte acţiuni, a mai spus ministrul.

„Da, urmează o dezbatere parlamentară, eu îmi doresc şi voi fi în Parlament să apăr aceste forme pe care noi le scoatem în dezbatere. Mi se pare absolut normal ca prevederile care vizează susţinerea elevilor, susţinerea carierei didactice, programele naţionale care asigură calitatea sistemului să rămână şi mă voi lupta pentru ele.

În momentul în care voi considera că legea sau legile nu mai răspund la nevoile sistemului şi nu mai reprezintă punctul de vedere al Ministerului Educaţiei sigur că atunci mă voi gândi la alte acţiuni”, a mai afirmat Ligia Deca.

Ea a menţionat că legile vor fi publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei, luni, imediat după conferinţa de presă, împreună cu toate documentele, unde vor fi în consultare publică încă 10 zile.

„Ne dorim un moment de respiro de 10 zile, în care ca cei care doresc să ne transmită puncte de vedere pe acest text actualizat să o poată face”, a mai spus ministrul, arătând că vor mai exista dezbateri cu actorii interesaţi dar nu vor redeschide dezbaterea publică pentru că nu vor mai termina niciodată.

„Este clar, din punctul nostru de vedere, că discuţia pe legile educaţiei nu s-a oprit niciodată. (..) Practic, ne dorim ca pe 8 martie, în acea săptămână, să pornească procesul de avizare interministerială în Guvern, urmând apoi dezbaterea în Parlament”, a mai spus ministrul Educaţiei.

S-a câștigat marele premiu la Loto, la categoria Joker. Despre ce sumă este vorba și cât a costat biletul norocos... 1 Martie 2023. Cele mai frumoase mesaje și felicitări de Mărțișor pentru persoana iubită, prieteni și părinți...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x