Mii de elevi ar putea să beneficieze de burse de până la 900 de lei pe lună, în cazul în care aleg, la finalul clasei a VIII-a să își continue studiile în învățământul profesional.
Astfel, potrivit unui proiect de lege, elevii din Vaslui care aleg să-și continue studiile în cadrul unor școli profesionale ar putea să beneficieze de burse de până la 900 de lei.
Proiectul prevede majorarea bursei de la 200 la 300 de lei în 2019, iar din 2020 sa creasca etapizat cu 150 de lei, pâna la nivelul sumei de 900 de lei, ceea ce ar înseamna echivalentul a circa 200 de euro, comparabil cu cel european.
La ora actuală avem în România un deficit de forță de muncă de un milion de meseriași. Așa spun toate datele oficiale ale Statului Român, inclusiv ale Ministerului de Finanțe. Cu toate acestea, noi avem la ora actuală în România doar 6.506 copii care învață în anul școlar 2018-2019 în învatamântul profesional și dual. În același timp, unul din patru tineri este șomer, iar 16% dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani nu studiază în nicio formă de învatamânt”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
În județul Vaslui, unitățile de învațamânt care au prevăzute astfel de clase sunt Liceul “Ștefan Procopiu” Vaslui; Liceul Tehnologic “Ion Mincu” Vaslui; Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” Bârlad; Liceul Tehnologic “Petru Rareș“ Bârlad; Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir” Huși; Liceul Tehnologic “Ioan Corivan” Huși; Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” Negrești; Liceul Tehnologic “Ghenuta Coman” Murgeni; Liceul “Ștefan cel Mare” Codăești, Liceul Tehnologic Vladia; Liceul Tehnologic “Dimitrie Cantemir” Falciu; Liceul Tehnologic Puiesti; și Liceul Tehnic “Marcel Guguianu” Zorleni.