Antena Căutare

CALENDAR ORTODOX. 18 februarie. LĂSATUL SECULUI. Ce să faci, ca să ai bogăție și noroc

Iata ce este bine sa faci, daca vrei sa ai parte de bogație și noroc tot anul.

CALENDAR ORTODOX. 18 februarie. Duminică, 18 februarie, credincioșii sărbătoresc Lăsatul Secului pentru Postul Mare. Iată ce este bine să faci, dacă vrei să ai parte de bogăție și noroc tot anul.

Calendar ortorodox. Lăsatul Secului de brânză marchează încheierea Săptămânii albe, a brânzei, praznic care precede începutul Postului Mare al Sfintului Paşte care se încheie la data de 7 aprilie. În acest an, creştinii ortodocşi vor sărbători Învierea Domnului la data de 8 aprilie.

Duminică, 18 februarie, este ultima zi când mai putem mânca bucate "de dulce", de culoare albă (lactate, ouă și pește), înainte de Începutul Postului Mare al Paştelui sau al Patruzecimii, cel mai însemnat în religia ortodoxă.

În Duminica Lăsatului sec de brânză trebuie să medităm

Articolul continuă după reclamă

Duminica Lăsatului Sec de brânză, a Izgonirii lui Adam din Rai ( 18 februarie), este destinată meditaţiei întrucât, din cazua păcatului de a mânca din fructul oprit, omul a fost izgonit din Rai. Praznicul din această duminică este împodobit cu o salbă de tradiţii, păstrate din vremuri îndepărtate, şi transmise din generaţie în generaţie.

În Duminica Lăsatului sec trebuie să consumăm bucate ”de dulce”

Duminică, 18 februarie, se consumă, aşadar, ultimele bucate „de dulce" cu lactate şi ouă, pentru că de luni credincioşii intră într-o perioadă mai lungă de cumpătare şi de restricţii.

CALENDAR ORTODOX. 18 februarie. LĂSATUL SECULUI. Ce să faci, ca să ai bogăție și noroc sursa foto: click.ro

Tot în această zi, mulţi vor face un mic chef... ritual, deoarece este un prilej de bucurie înaintea unei lungi perioade de restricții.

În Duminica Lăsatului sec trebuie să iertăm și să ne împăcăm cu cei care ne-au greșit

Duminica Lăsatului Sec de brânză se numeşte Duminica iertării şi împăcării. Prin tradiţie, cei care se consideră vinovaţi aduc persoanei la care-şi cer iertare : prăjituri, cozonaci, nuci şi fructe, în semn de iertare. După amiaza, cei căsătoriţi îi vizitează pe naşii de cununie şi le urează sănătate şi post uşor.

În Muntenia, nurorile prepară plăcinte cu brânză dulce şi cu stafide pe care le dăruiesc soacrelor, pentru ca relaţiilor lor să rămână „dulci" în timpul postului

În Duminica Lăsatului sec trebuie să acrodăm ajutor celor aflați în nevoie

Credincioşii să acorde un ajutor familiilor sărace, cu mulți copii - șapte sticle cu lapte (care simbolizează cele şapte săptămâni de post), pentru ca acei copii să se bucure de o hrană mai bună în timpul Postului Mare.

Tradiții în Duminica Lăsatului de Sec. Joia Furnicilor și legarea grânelor

În unele sate din Muntenia, mai ales vârstnici, mai practică un ritual pentru a avea spor în gospodărie. Ritualul se împlinește în Joia Furnicilor. Gospodinele prepară o turtă din făină sau mălai, pe care o ung cu unt sau cu brânză și o pun pe un muşuroi. Prin tradiţie, împlinind acest ritual, se spune că insectele sunt îmblânzite şi nu vor mai face pagube gospodarilor în timpul verii.

Ș Legarea grânelor este o tradiție practicată şi astăzi de Lăsata Secului, pentru ca păsările şi alte dăunătoare să nu distrugă recolta gospodarilor. În această zi, când se practică acest ritual, nimeni din gospodăria respectivă nu trebuie să pună mâna pe cereale şi nici să le dea păsărilor şi animalelor să mănânce. Ritualul se încheie abia seara, când gospodina iese în curte casei ţinând în mână mai multe feluri de grăunţe. Cu ochii închişi, aceasta aruncă multe grăunţe păsărilor din ogradă şi spune: "Cum eu nu văd acuma nimic, aşa să nu vadă nici păsările holda mea".

sursă. click.ro

POSTUL PAŞTELUI 2018. SĂRBĂTOARE MARE, toţi creştinii trebuie să facă asta sâmbătă, înainte de LĂSATA SECULUI... Gata cu temperaturile de primăvară! Revin NINSORILE în toată ţara...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Insula Iubirii Sezonul 8, 17 iulie 2024. Ce dezvăluiri fără precedent a făcut Bianca Mitroi despre relația cu Robert Braia
Insula Iubirii Sezonul 8, 17 iulie 2024. Ce dezvăluiri fără precedent a făcut Bianca Mitroi despre relația cu Robert Braia Miercuri, 17.07.2024, 23:53
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x