Antena Căutare

Calendar ortodox mai 2019. Câte sărbători de cruce roșie sunt în luna lui Florar

Calendar creștin ortodox mai 2019. Câte sărbători religioase de cruce roșie sunt în Luna lui Florar și ce trebuie să știi.

Calendar ortodox mai 2019. Câte sărbători de cruce roșie sunt în luna lui Florar
calendar crestin ortodox mai 2019

Calendar creștin ortodox mai 2019. Câte sărbători religioase de cruce roșie sunt în Luna lui Florar și ce trebuie să știi.

Luna Mai este denumită popular și luna lui Florar și are o durată de 31 de zile. Din punct de vedere astrologic, mai începe cu soarele în semnul Taurului și sfârșește în semnul Gemenilor. Din punct de vedere astronomic, luna mai începe cu soarele în constelația Berbecului și se sfârșește cu soarele în constelația Taurului.

Dacă în luna aprilie, am sărbătorit Paștele, cea mai importantă sărbătoare religioasă a creștinătății, și în luna mai avem sărbători de cruce roșie, considerate deosebite din punct de vedere liturgic. Se știe că în zilele de cruce roșie slujbele săvârșite la Biserică sunt solemne, iar interdicțiile acestor zile sunt deosebite: nu se muncește, iaar credincioșii au obligația de a-i ajuta pe cei nevoiași.

Calendar ortodox 2019. Sărbători religioase în luna mai

Potrivit calendarului creștin ortodox, în luna mai avem doar două sărbători de cruce roșie: pe data de 21 mai și pe data de 25 mai. Pe 21 mai 2019, Biserica îi prăznuiește pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, iar pe data de 25 mai este prăznuită A treia aflare a Capului lui Ioan Botezătorul.

Tot în luna Mai avem sărbători religioase de cruce neagră: în zilele de 2,3 și 8 mai 2019, și anume, Aducerea moaștelor Sfântului Atanasie cel Mare, Izvorul Tamaduirii, Sfântul Apostol și Evanghelist loan.

De asemenea, în luna mai, în calendarul, există și sărbători notate cu cruce albastră în calendarul creștin ortodox. Se știe că în aceste zile sunt prăznuiți sfinții de origine română. Așadar, sărbători de cruce albastră avem: Sfântul Ioan Valahul, prăznuit pe 12 mai, Sfântul Pahomie cel Mare și Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei, pe 15 mai.

Calendar ortodox mai 2019. Ce nu ai voie să faci în zilele de cruce roșie/ cruce neagră

Preoții recomandă ca în zilele de sărbătoare să mergem la biserică şi să ne rugăm. În zilele de sărbătoare, creștini au datoria morală de ”a face milostenie”, adică de a-i cerceta pe cei bolnavi şi în nevoie, și de a-i ajuta. De asemenea, în zi de sărbătoare li se recomandă credincioșilor a se feri de a lucra în afară de ceea ce este absolut necesar. Păcatul apare atunci când săvârşim o lucrare care nu este absolut necesară în zi de sărbătoare, dintr-o rea intenţie, conştienţi fiind că încălcăm nişte îndrumări ale Bisericii. Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră, din punct de vedere liturgic, este dată de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult.

Pe lângă rânduielile reștinești ale lunii mai, folclorul românesc abundă în zicale potrivite lunii lui Florar, cunoscute din cele mai vechi timpuri:

  • ”Mai e Rai.”
  • ”Când plouă în luna mai, plugul îi de aur.”
  • ”Maiul alege, dacă păpușoi vom culege.”
  • ”Dacă nu plouă în mai, nu se mănâncă mălai.”
  • ”Maiul e luna de primblare pentru cel ce-n pungă n-are.”
  • ”Maiul este luna lui Traistă-n băț.”
  • ”Martie uscat, prier ud, maiul potrivit, fericit țăranul care a semănat.”

Vineri, 3 mai, creștinii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare importantă prin semnificația sa. Află totul despre tradițiile și obiceiurile acestei zile, pe a1.ro. ​

Reactorul 2 de la Cernavodă se opreşte pentru 32 de zile... Calendar ortodox 4 mai 2019. Prăznuirea Sfintei Muceniță Pelaghia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x