Antena Căutare

Calendarul tratamentelor la culturile de cereale păioase

Multi întreprinzători aleg să planteze cereale păioase, fiind atrași de rezistența lor la temperaturi scăzute și de posibilitatea vânzării acestora atât în industria alimentară, cât și pentru furajarea animalelor. Mai mult, reprezintă o cultură premergătoare ideală, care previne eroziunea solului.

Multi întreprinzători aleg să planteze cereale păioase, fiind atrași de rezistența lor la temperaturi scăzute și de posibilitatea vânzării acestora atât în industria alimentară, cât și pentru furajarea animalelor. Mai mult, reprezintă o cultură premergătoare ideală, care previne eroziunea solului.

Pentru a obține culturi profitabile, este important să fie aplicate tratamente împotriva bolilor, dăunătorilor și buruienilor. Acestea au rol de prevenție și curativ și este necesară repetarea lor pentru ca plantele să nu aibă de suferit, în special în anii ploioși.

Cultura de orz

Orzul se cultivă la scară largă pentru a fi folosit în alimentație sub formă de arpacaș, în industria berii și pentru furajarea animalelor. Soiurile de toamnă cultivate în România au o capacitate de producție ridicată, cea medie fiind de 5.000-7.000 kilograme/hectar.

Articolul continuă după reclamă

Înainte de plantare, semințele trebuie tratate pentru a combate agenții patogeni transmiși prin sol și sămânță. Perioada optimă de semănat se încadrează între 20 septembrie și 5 octombrie, prima parte a intervalului fiind recomandată pentru zonele nordice și colinare.

Următoarele tratamente trebuie aplicate pentru a combate buruienile - prin aplicarea unor erbicide - dar și bolile și dăunătorii. Principalele boli ale orzului sunt făinarea - pete albe pâsloase pe frunze - sfâșierea frunzelor, rugina brună - pete galbene-ruginii - și fuzarioza - înroșirea spicelor.

Primul tratament trebuie aplicat în faza de înfrățire; se folosesc fungicide pentru a limita o serie de boli precum ruginile, făinarea și bolile coletului. Al doilea tratament se face în faza de burduf, pentru a limita atacul de făinare, rugină și septorioză. Acum, dar și pentru următorul tratament se poate adăuga și un insecticid, pentru a combate dăunătorii. Al treilea tratament se realizează la apariția spicului, pentru a combate bolile acestuia precum fuzarioza și înnegrirea paiului.

Cultura de grâu

Grâul este cea mai cultivată plantă la nivel mondial și este folosită îndeosebi în alimentație dar și în scop fitoterapeutic. În România, pentru cultura de grau sunt folosite soiuri semi-timpurii sau tardive, care să facă față cu succes climatului mai arid.

Tratarea începe cu semințele înainte de a fi introduse în pământ. Semănarea grâului trebuie făcute între 1 și 10 octombrie, în sud-vestul țării și în Câmpia Transilvaniei și între 25 septembrie și 5 octombrie, în zona colinară, nordul țării și depresiunile intramontane. Dacă semănatul se face prea devreme, plantele nu vor avea timp să se dezvolte și vor fi expuse atât dăunătorilor, cât și gerului.

Primul tratament cu fungicide trebuie aplicat la grâu primăvara, la reluarea vegetației, când plantele sunt în creștere. Acesta are rolul de a proteja grâul de bolile foliare. Al doilea tratament se efectuează de la apariția frunzei stindard și până la sfârșitul înspicatului, pentru a proteja plantele de septorioza și rugini.

Ultimul tratament trebuie realizat după înspicare, în faza de înflorire, când fuzarioza poate pune probleme, în special dacă temperaturile trec de 20 de grade Celsius și umiditatea este ridicată. Această boală poate afecta cantitatea și calitatea producției.

Cultura de triticale

Triticalele sunt plante hibrid între grâu și secară, atingând înălțimi între 40 și 150 de centimetri. Sunt folosite atât pentru furajarea animalelor, cât și pentru alimentația omului și în producerea de malț sau în industria spirtului.

Primul tratament este cel al semințelor înainte de a fi semănate. Perioada potrivită pentru semănarea culturii de triticale este între 20 septembrie și 10 octombrie în funcție de zone: pentru a se obține o cultură bogată în nord-vestul țării se seamănă după data de 5 octombrie iar în nord-vestul Moldovei și Transilvania între 20 și 25 septembrie.

Primul tratament pentru combaterea bolilor cu fungicide se aplică în faza de alungire a paiului până la faza de burduf. În soluția acestuia este recomandat să se adauge și un insecticid, pentru a combate dăunătorii: păduchele verde al cerealelor, muștele cerealelor, ploșnițele cerealelor.

Deoarece fungicidele oferă protecție plantelor pentru o perioadă limitată de timp, este necesar un al doilea tratament. Acesta se va realiza de la începutul înspicării până în faza de lapte-ceară.

Cultura de secară

Secara poate fi folosită pentru unul din cel mai consumate alimente din România, pâinea, dar și pentru alte produse, sub formă de făină. Boabele se folosesc în industria alcoolului, iar paiele drept furaje. Secara este o bună cultură premergătoare, deoarece acționează ca un îngrășământ verde.

Pentru a obține o cultură profitabilă, după ce semințele sunt tratate ele trebuie semănate astfel: în zonele subcarpatice între 15 și 25 septembrie iar în zonele sudice între 25 septembrie și 5 octombrie. Dacă secara este plantată prea devreme se vor forma mase vegetative prea bogate care nu vor rezista unui strat gros de zăpadă.

Pentru a proteja culturile fertilizate, care au ieșit cu bine din iarnă, se recomandă folosirea a două tratamente cu fungicide, dar și insecticide. Astfel, se va asigura un nivel ridicat al producției, deoarece plantele vor fi protejate în fiecare etapă a dezvoltării, de la apariția frunzelor și până la coacerea spicelor.


Pentru a obține o cultură sănătoasă și profitabilă, nu este de ajuns să i se creeze condițiile de mediu necesare: este important să îi fie aplicate și tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor, la un interval de timp regulat.

Catedrala Mântuirii Neamului. Până când se pot închina pelerinii în Sfântul Altar... Video: Momente de groază la returul finalei Cupei Libertadores! O mamă microbistă s-a folosit de fetița ei pentru a intr...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x