Antena Căutare

CAMERA ASCUNSA: Probleme mari la Spitalul de Psihiatrie din Balaceanca. Bolnavii, plini de vanatai, cersesc sub ochii paznicilor

Sa ai o boala psihica, in Romania, e o pedeapsa dubla. Nu te chinuie doar boala, ci si un sistem indiferent, care transforma pacientii in brute. La Spitalul de Psihiatrie de la Balaceanca, bolnavii stau ore in sir agatati de gratiile de la poarta si cersesc.

Imagini terifiante: zeci de bolnavi internati la Spitalul de Psihiatrie Balaceanca cersesc printre gratiile portilor. Sunt imbracati sumar si plini de vanatai. Pe unii dintre ei nu i-a mai vizitat nimeni de ani de zile.

Paznicii nu par sa fie deranjati de faptul ca bolnavii, pe care ar trebui sa-i supravegheze, agaseaza pe oricine intra in curtea spitalului sau trece prin fata portii. De fapt, nu pare sa le pese de nimic. Sub pretextul ca vor sa interneze o matusa acolo, reporterii Observatorului au intrat in curtea institutiei, unde sunt oameni cu afectiuni grave, fara sa aiba nevoie nici macar de buletin. Au dat un nume fals, au inventat un medic si a fost suficient.

In tot acest timp, niciun medic sau asistenta nu a aparut de dincolo de peretii cladirilor care stau sa cada. Nici nu e de mirare, in conditiile in care spitalul are doar 9 psihiatri, in loc de 17, si are nevoie de peste 20 de asistente si ingrijitori.

La Spitalul de la Balaceanca sunt internati peste 300 de oameni. Primesc, in fiecare zi, hrana in valoare de 10 lei. De bolnav.

La Balaceanca, lista de probleme e lunga. A scapat de ea Ministerul Sanatatii acum trei ani, cand spitalul a trecut in administrarea Consiliului Judetean Ilfov. Seful Consiliului a refuzat sa discute situatia cumplita de la Balaceanca in fata camerei de luat vederi, dar le-a transmis reporterilor Observator ca stie perfect ce se intampla la spital si, ca urmare, va face un plan de reorganizare a institutiei.

Pana atunci, actuala conducere a spitalului isi vede de treaba. Desi are nevoie de medici si o paza mai buna, a angajat o firma de catering.

In Romania sunt inregistrati peste 5.000 de pacienti cu afectiuni psihice. O cifra inexacta, spun organizatiile non guvernamentale, care sustin ca numarul bolnavilor neluati in evidente e urias.

Pacientii cuprinsi in statistica oficiala sunt tratati fie in cele 9 sectii de psihiatrie ale spitalelor mari din tara, fie in cele 23 de spitale de psihiatrie. Sunt 2 spitale specializate in Moldova, alte 2 in Bucuresti. Cele mai multe unitati sanitare de specialitate sunt in vestul tarii: Maramures, Salaj, Bihor.

Una dintre victimele lui Becali in dosarul sechestrarii si-a schimbat declaratia: "Eu am dorit sa intru in portbaga... Iasi: Doi controlori au agresat un tanar prins fara bilet in tramvai...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x