Nici înmormântările nu mai sunt ce au fost. Față de anii din trecut când familia îndurerată se baza mai degrabă pe ajutorul la propriu al comunității din care făcea parte, la ora actuală agențiile de pompe funebre preiau această sarcină. Orice efort și organizare poate rămâne în sarcina acestora, angajați să realizeze cele creștin necesare pentru înmormântare și chiar și după.
Ca și când nu este de ajuns că o veste șocantă și tristă a morții intervine, familia trebuie să se ocupe și de sarcini dintre cele mai diverse, cu atenție la tot felul de detalii ce în plan simbolic fac trecerea și plecarea din această lume într-o manieră demnă. La propriu și la figurat, ultimul drum este mai lung decât se crede. Nu pui sicriul în groapă până când nu pregătești defunctul, locația, până când nu ai avize și desigur bani pentru pomană și toate cele.
Spun mulți, în acele zile de priveghere, că nici nu ai timp să deplângi moartea, căci altele presează pe umerii familiei. La fel de trist este că drama se trăiește când totul are să fie deja consumat. Dar stresul unei organizări așa de minuțioase poate fi oricând suplinit de servicii funerare non stop, manieră modernă și complexă cu care astfel de agenții se adresează publicului.
Costuri
Comparativ cu a organiza pe cont propriu o înmormântare costurile pot fi, surprinzător, chiar mai mici când se apelează la serviciile profesionale. Agențiile bine puse la punct dispun de servicii dintre cele mai diverse, ceea ce vă scutește de timp și de căutări, de drumuri și selecții. Cât despre capitolul de pregătire a defunctului, nici legea în vigoare nu vă permite să nu țineți cont de îmbălsămare și de transport ca la carte.
De la obligație la alegerea de a cere un ajutor specializat nu este decât un pas. Cel puțin din perspectiva omului modern, o agenție cu acest profil este realmente ajutorul necesar și dorit pentru a îndeplini multitudinea de cerințe. Din punct de vedere religios se impune pregătirea defunctului, în sicriu și cu cruce din lemn inscripționată cu numele și data nașterii și a morții. Pentru ziua de despărțire, respectiv a înmormântării se impun de asemenea accesorii: batiste, lumânări, prosoape, colivă și colaci. Un parastas de după eveniment este de așteptat.
Dar lucrurile nu sunt atât de simpliste. În primul rând, pentru că până la toate acestea intervin aspecte legale și financiare. Se necesită constatare în clipele imediate de după deces; dacă nu survine în instituții medicale, găsirea unui medic care să parafeze constatarea este realizată pe cont propriu. Urmează drumul de obținere a certificatului medical de deces, ce vă plimbă pe la anumite instituții în căutare de acte. Nu în cele din urmă, accesarea ajutorului de înmormântare vă obligă de asemenea să urmați pași firești de colectare a unor documente.
Toate acestea însă pot fi ușor trecute în listele de servicii ale agențiilor de profil, pentru a lua din grija celor îndurerați detaliile și cererile specifice.
Serviciile funerare se aleg individual?
Pentru mulți se consideră mai avantajos un pachet complet de servicii. Însă nu este o obligație. Spre exemplu, cei de la Rarox, funerarenonstop-bucurești.ro, oferă pachete de înmormântare cu diverse servicii incluse, posibil de achitat chiar și cu talonul de pensie, acolo unde există acest statut al defunctului. Luate separat, serviciile funerare se divid între opțiuni de genul: sicrie, medic constatare deces, deci îmbălsămare, toaletare a defunctului, consiliere pentru obținerea ajutorului de deces, transport funerar și multe altele.
Pentru cei care sfidează regula creștină, există și servicii de incinerare care la rândul lor impun anumiți pași. Cert este că nu se uită nimic, nu se omite nimic din ce ar putea fi necesar unui moment de genul.
Avantajul este cel legat în principal de posibilitatea de a organiza evenimentul nefericit în timp util, însă fără stres. Contează mai degrabă timpul rămas pentru a trăi clipele de despărțire față de defunct și timpul acordat reuniunii de familie pentru acest eveniment. Desigur că implicația personală în toate etapele de pregătire și organizare contează de asemenea, însă așa cum prevede și legea, așa cum trebuie și în stil practic nu se poate miza numai pe propria manieră de a rezolva toate cele necesare, cel puțin nu în lipsa unor ajutoare.
În România, ca-n junglă! Un taximetrist din Câmpina bătut de clienți: „Mi s-a rupt tricoul, am mai luat câteva picioare ... Șoferul care a lovit intenționat cu mașina un tânăr pe o trecere de pietoni: Nu m-a lăsat să trec. Cum se disculpă bărba...