Căutare Live

Paște 2019. Când este adusă Lumina Sfântă în România. Semnificația acestei tradiții

Paște 2019. Când este adusă Lumina Sfântă în România. Semnificația acestei tradiții. Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge în România prin intermediul unei delegații a Patriarhiei Române, care va participa la ceremonialul de la Mormântul Domnului de la Ierusalim

Paște 2019. Când este adusă Lumina Sfântă în România. Semnificația acestei tradiții​. Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge în România prin intermediul unei delegații a Patriarhiei Române, care va participa la ceremonialul de la Mormântul Domnului de la Ierusalim

În Săptămâna Mare, creștinii se pregătesc cu bucurie în suflet să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Domnului. Anul acesta, pentru al 11-lea an consecutiv, Lumina Sfântă va fi adusă în România. Această tradiția a apărut în 2009 când a fost instituită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Prin intermediul lui, de atunci, în fiecare an, o delegație a Patriarhiei Române participă la ceremonialul de la Mormântul Domnului şi aduce Lumina Sfântă în România.

Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureştilor şi celelalte eparhii ale Patriarhiei Române sunt invitate să trimită delegați la Aeroportul internațional „Henri Coandă” din Bucureşti (salonul oficial), în seara zilei de 27 aprilie 2019, în jurul orei 18.30, pentru a primi Sfânta Lumină de la Ierusalim.

Astfel, în noaptea de Înviere, Lumina Sfântă ajunge la credincioșii din țara noastră cu ajutorul delegaţiilor eparhiale venite pe Aeroportul Henri Coandă în seara zilei de 27 aprilie 2019. Această delegație va fi condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, și va aduce Sfânta Lumină de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cu un avion special.

Sfânta Lumină va fi oferită la slujba de Înviere (orele 24.00) de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală.

Cum se pogoară Sfânta Lumină

Pentru Biserica Ortodoxă, ceremonia pogorârii Sfintei Lumini reprezintă un eveniment religios de maximă importanță. Acest ceremonial începe în dimineaţa Sâmbetei Mari şi are anumite etape. Se sting toate candelele dinăuntrul Bisericii, iar Mormântul lui Hristos este pecetluit cu ceară curată.

În jurul orei 12:00 în Biserică intră Patriarhul grec-ortodox şi începe tradiţionala procesiune, care constă în înconjurarea de trei ori a Sfân­tului Mormânt.

După procesiune se despecetluieşte Mormântul şi schevofilaxul duce în interior candela „neadormită” stinsă, care urmează să se aprindă de la Sfânta Lumină.

Patriarhul Ierusalimului intră în Mormântul Sfânt îmbrăcat în alb și ținând patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare. Înăuntrul Mormântului propriu-zis, patriarhul citeşte în genunchi rugăciunea specială şi îl roagă pe Iisus Hristos să dăruiască Lumina ca binecuvântare şi sfinţire pentru oameni.

În urma acestei rugăciuni, lumina sfântă se arată şi se răspândeşte în Biserică. Astfel, aceasta aprinde şi candela „neadormită” din lăuntrul Mormântului. Ceremonia Sfintei Lumini se întregește atunci când Patriarhul Ierusalimului iese din Mormânt și împarte credincioșilor Lumina Sfântă.

Sursă foto: doxologia.ro

Citește și
colaj de imagini cu elena andreianu si crbl, langa oase si crbl la asia express
Cât de mult a crescut și ce frumoasă e fiica lui CRBL. Alesia moștenește frumusețea părinților
Cât de mult a crescut și ce frumoasă e fiica lui CRBL. Alesia moștenește frumusețea părinților
fotografie cu eclipsa de soare vazuta de aproape
Eclipsa de Soare 4 decembrie 2021. Cum ne afectează și ce rol are Venus retrograd, conform astrologului Minerva
Eclipsa de Soare 4 decembrie 2021. Cum ne afectează și ce rol are Venus retrograd, conform astrologului Minerva
colaj de imagini cu ioana tiriac imbracata in alb si negru
Cum arăta Ioana Țiriac înainte de schimbările făcute în ultima vreme. Fiica lui Ion Țiriac este foarte diferită
Cum arăta Ioana Țiriac înainte de schimbările făcute în ultima vreme. Fiica lui Ion Țiriac este foarte diferită
Mai multe articole
34 de ani de la Cernobîl. Imaginile gloriei din Pripiat, orașul în care s-a construit centrala morții. Așa arăta înainte... Nea Mărin spune „Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!”, din 6 decembrie 2021, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la An...
Ultimele știri