Antena Căutare

Când se spune „La mulți ani” de Sfânta Maria? Pe 15 august sau pe 8 septembrie?

Mulți români sunt în dilemă în ceea ce privește data în care spunem „La mulți ani!” celor cu numele de Maria și alte derivate. În timp ce unele persoane aleg doar una dintre date, altele țin să facă urarea în ambele zile din calendar. Iată explicația unui preot!

Când se spune „La mulți ani” de Sfânta Maria? Pe 15 august sau pe 8 septembrie?
Când se spune „La mulți ani” de Sfânta Maria? Pe 15 august sau pe 8 septembrie? | Captură Youtube

Unii români aleg să transmită urări pe 15 august, în ziua Adormirii Maicii Domnului, iar alții consideră acest fapt o greșeală și spun „La mulți ani!” doar pe data de 8 septembrie, atunci când se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului. Iată în ce dată ar trebui să facem urarea, de fapt!

Citește și: Minivacanță de patru zile între 12 - 15 august, de Adormirea Maicii Domnului. Când recuperează angajații ziua de 14 august

Când se urează „La mulți ani!” de Sfânta Maria

Preotul Eugen Tănăsescu a explicat că ar trebui să fim felicitați ori de câte ori se sărbătorește praznicul sfântului al cărui nume îl purtăm:

„Cinstim sfântul al cărui nume îl purtăm. Iar urarea potrivită este: <<Să porți numele sfântului cu dragoste și demnitate!>> <<La mulți ani duhovnicești în împărăția Cerurilor!>> și <<La mulți și binecuvântați ani!>>”, citat de credinta-ortodoxa.com.

Acesta a mai completat că rânduiala consideră ziua de 15 august, Adormirea Maicii Domnului, ca fiind cea mai importantă pentru cinstirea Maicii Domnului, întrucât, în acea zi, ea a adormit și a înviat, simbolizând învierea muritorilor de rând atinși de Divinitate, potrivit sursei citate mai sus.

Preotul Eugen Teodorescu a mai spus că, la astfel de sărbători, mulți avem tentația de a da sfântul la o parte și de a ne pune pe noi pe primul loc. Însă, de onomastică, sfântul ar trebui să fie cel sărbătorit, nu aceia botezați după el:

„Facem o greșeală enormă - dăm sfântul la o parte și ne serbăm noi așezându-ne în locul lui. Să nu cădem în această ispită! Noi trebuie să cinstim numele sfântului prin fapte. Dacă facem fapte bune, vom fi împreună cu el. Sfinții ne iubesc pe toți, mai ales dacă le purtăm numele.”, a spus preotul, citat de sursa menționată mai sus.

Citește și: Când începe postul Adormirii Maicii Domnului 2023. Ce e păcat să faci în această perioadă

„În satul tadițional nu se sărbătoresc Mariile pe 15 august”

În opinia Ioanei Popescu, etnolog la Muzeul Țăranului Român, în satul tradițional nu se sărbătorește ziua celor care poartă numele de Maria sau Marin pe data de 15 august, potrivit credinta-ortodoxa.com.

Cu toate acestea, specialista a explicat că tradiționala urare de „La mulți ani!” este des întâlnită la orașe:

„Este important de știut că nu există un specific zonal, cert este că în satul tadițional nu se sărbătoresc Mariile pe 15 august. A-i spune cuiva <<La mulți ani!>> de onomastică nu este greșit, chiar dacă vorbim aici de o sărbătoare precum Adormirea Maicii Domnului. Faptul că unele persoane aleg să facă această urare doar pe 8 septembrie și nu pe 15 august este strict o opțiune personală, la granița cu superstiția, sunt rămășițe din popor.”, a mai precizat entologul Ioana Popescu, citată de sursa menționată mai sus.

„Spune <<La mulți ani!>> cu orice ocazie, nu are de ce să strice. Este o urare polifuncțională, așa cum atunci când ciocnim un pahar avem obiceiul să spunem <<Sănătate>>, <<La mulți ani!>> nu supără niciodată.”, a mai adăugat aceasta, citată de credinta-ortodoxa.com.

Peste 2.2 milioane de români își serbează onomastica pe 15 august. 1.819.378 sunt femei și aproximativ 416.844 sunt bărbați.

Minivacanță de patru zile între 12 - 15 august, de Adormirea Maicii Domnului. Când recuperează angajații ziua de 14 augu... Nume sărbătorite de Sfânta Maria - lista completă. Cui îi urăm "La mulți ani"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x