Antena Căutare

Minivacanță de patru zile între 12 - 15 august, de Adormirea Maicii Domnului. Când recuperează angajații ziua de 14 august

Angajații români vor avea parte de un weekend prelungit de Sfânta Maria Mare, între 12 și 15 august. Află din rândurile de mai jos cum va fi recuperată ziua de 14 august!

Minivacanță de patru zile între 12 - 15 august, de Adormirea Maicii Domnului. Când recuperează angajații ziua de 14 august Galerie
Minivacanță de patru zile între 12 - 15 august, de Adormirea Maicii Domnului. Când recuperează angajații ziua de 14 august | Captură youtube/Shutterstock

Sărbătoarea creștin ortodoxă a Adormirii Maicii Domnului le va aduce bugetarilor o nouă minivacanță de patru zile, între 12 - 15 august. În schimb, angajații din sistemul privat se vor bucura doar de o zi liberă, pe 15 august, când se sărbătorește Sfânta Maria Mare, pe lângă zilele de weekend.

Citește și: Când începe postul Adormirii Maicii Domnului 2023. Ce e păcat să faci în această perioadă

Cum se recuperează puntea din minivacanța de Adormirea Maicii Domnului

Pe 15 august se sărbătorește Sfânta Maria Mare, cunoscută de către credincioși și ca Adormirea Maicii Domnului și se prăznuiește trecerea Fecioarei în Împărăția Cerurilor, potrivit calendarului creștin ortodox.

Sărbătoarea este trecută cu cruce roșie și este considerată una dintre cele mai importante de peste an.

Potrivit Codului Muncii, indiferent dacă lucrează la stat sau la buget, angajații români primesc liber pe 15 august. Însă, încă din luna decembrie a anului trecut, Guvernul a decis ca și ziua de luni, 14 august, care precede sărbătoarea legală din 15 august, să fie liberă pentru salariații din sectorul public:

„Guvernul a decis ca ziua de 14 august 2023 să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul public. Guvernul a stabilit, printr-o hotărâre, ca ziua de 14 august 2023 să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că acestea se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal.”, potrivit alba24.ro.

Astfel, adunate cu zilele de weekend, angajații din sistemul bugetar vor beneficia de o minivacanță de patru zile la mijlocul lunii august.

Potrivit Executivului României, ziua de 14 august este zi care urmează să fie recuperată până la finalul lunii august 2023.

Potrivit Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală sunt zile în care nu se lucrează. Acordarea zilelor libere se face de către angajator, iar în cazul în care angajatul nu își poate lua ziua liberă, atunci i se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, potrivit unei publicații online.

Dacă zilele libere nu pot fi acordate, din motive justificate, atunci „salariaţii beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază muncii prestate în programul normal de lucru”.

Care va fi următoarea minivacanță după cea de Adormirea Maicii Domnului

Următoarea minivacanță pică pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, într-o zi de joi. De asemenea, ziua următoare, vineri, este 1 Decembrie – Ziua națională a României, fiind și ea liberă pentru români.

Astfel, de joi 30 noiembrie până duminică 4 decembrie românii vor putea beneficia de o nouă minivacanță de patru zile.

Anul acesta sunt declarate drept sărbători legale 15 zile. Dintre acestea, 12 pică în timpul săptămânii, iar trei dintre ele în weekend. Pentru a crea punți cu weekendul, Guvernul a mai acordat trei zile libere de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august.

  • 1 ianuarie – duminică – Anul Nou
  • 2 ianuarie – luni – A doua zi după Anul Nou
  • 24 ianuarie – marți – Ziua Unirii Principatelor României
  • 14 aprilie – vineri – Vinerea Mare
  • 16 aprilie – duminică – Paște ortodox
  • 17 aprilie – luni – A doua zi de Paște ortodox
  • 1 mai – luni – Ziua Muncii
  • 1 iunie – joi – Ziua Copilului
  • 4 iunie – duminică – Rusalii
  • 5 iunie – a doua zi de Rusalii
  • 15 august – marți – Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei
  • 1 decembrie – vineri – Ziua Marii Uniri
  • 25 decembrie – luni – Crăciunul
  • 26 decembrie – marți – A doua zi de Crăciun.

Citește și: Rugăciunea de Sfanta Marie Mica care îndeplinește toate dorințele. Ce trebuie să rostim astăzi ca să avem noroc, bani și sănătate

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Ce postase Alina Ciobanu, fata ucisă de prietena Loredana Atănăsoaie, pe Tiktok. Adolescenta publica un mesaj puternic... Când se spune „La mulți ani” de Sfânta Maria? Pe 15 august sau pe 8 septembrie?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x