- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
● Care au fost motivele care v-au determinat sa plecati din tara?
Roxana Hotoboc: Dezamagirea fata de sistemul de relatii si pile care era la momentul plecarii mele (n.r.: septembrie 2007) si este inca principala posibilitate de angajare pe un loc de munca si de promovare, lipsa de respect si atmosfera oribila de munca creata de un director al SAJ Gorj, numit pe criterii politice. Dupa cum vedeti, am fost dezgustata de societatea in care traiam si am hotarat ca vreau altceva pentru copiii mei. Asadar, viitorul copiilor mei a fost principalul motiv pentru care am plecat. Nu am vrut ca ei sa traiasca intr-o societate ca a noastra.
Iulian Coca (a plecat de un an si jumatate si lucreaza intr-un mic spital din Finistere, care apartine de CHRU Brest - Franta): Lipsa sperantei insanatosirii sistemului medical din Romania in urmatorii 10-15 ani. Betele in roate puse de sistem sotiei, care a incercat sa dezvolte in Romania un cabinet privat de radiologie la calitate occidentala. Posibilitatea de a oferi o educatie la nivel incomparabil celor doi copii ai mei. Lipsa stresului. Posibilitatea de a castiga suficienti bani incat sa nu stau cu grija pensiei peste 20 de ani.
● De ce credeti ca pleaca medicii din Romania?
Gabriela Badea: Insatisfactia financiara, in primul rand.
Iulian Coca: Din cauza lipsei sperantei ca intr-o zi va fi bine si in tara noastra. Presiunea este din ce in ce mai mare, coruptia la fel, iar veniturile si conditiile de munca nu asigura satisfactie. Medicii tineri, chiar bine pregatiti, nu au nici o sansa sa se dezvolte daca nu au protectie sau proptele si daca nu accepta sa "intre in sistem".
● Ce salariu aveati in Romania si ce salariu aveti acum?
Roxana Hotoboc: Eu am plecat in 2007. As avea acum in tara aproape 4.500 de lei, in care sunt incluse garzile si toate sporurile de la Ambulanta (n.r.: in tara a lucrat la Serviciul de Ambulanta Gorj), adica aproximativ 1.000 de lire pe luna. In Anglia primesc in medie 8.000 lire pe luna, iar daca as putea sa lucrez 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamana, nu as duce lipsa deloc de munca.
Iulian Coca: Echivalentul a 500-1.000 de euro pentru 300-320 de ore de munca pe luna in Romania fata de 4.000-5.000 de euro pentru 160-200 de ore de munca pe luna in Franta.
Felicia Buruiana: Ultimul meu salariu in septembrie 2005 a fost de 6.500.000 lei pe hartie, net 6 milioane, adica 120 de lire sterline. Intr-adevar, salariile sunt mai mari si se poate avea o viata foarte decenta, dar cheltuielile in UK sunt proportional mai mari decat in Romania, si aici ma refer la diferitele organizatii profesionale din care un medic trebuie sa faca parte (GMC costa 420 lire/an, BNA tot 400 lire/an, 500-600 lire un curs, 500 lire un examen), nemaivorbind de chirii sau daca se doreste cumpararea unei case.
CITESTE tot interviul in Jurnalul National