Antena Căutare

Care este adevăratul nume al lui ÎPS Teodosie. Arhiepiscopul Tomisului a vrut să scape rapid de numele primit la naștere

ÎPS Teodosie s-a născut într-o familie numeroasă și imediat cum a avut posibilitatea și-a schimbat numele de familie. Motivul pentru care a luat această hotărâre i-ar fi făcut pe mulți să izbucnească în râs.

colaj foto ÎPS Teodosie Galerie
ÎPS Teodosie s-a născut într-o familie numeroasă și imediat cum a avut posibilitatea și-a schimbat numele de familie. Motivul pentru care a luat această hotărâre i-ar fi făcut pe mulți să izbucnească în râs. | Hepta

ÎPS Teodosie este una dintre cele mai cunoscute și controversate fețe bisericești. Arhiepiscopul Tomisului nu s-a ținut departe de subiectele arzătoare din viața publică și mai mult, recent, acesta și-a făcut și cont de TikTok pentru a fi mai aproape de enoriași. După ce, în pandemia de coronavirus a sfidat regulile și a ținut Slujba de Înviere contrar regulilor sanitare, de curând s-a implicat și în problema economiei la energie electrică arătându-se nedumerit în legătură cu sfaturile autorităților. Cu toate acestea, un alt detaliu inedit despre el a ieșit la iveală.

Ce nume a primit ÎPS Teodosie la naștere. De ce și-a schimbat atât numele de familie cât și prenumele

Înainte de a deveni Ahriepiscopul Tomisului, dar și de declarațiile sale controversate, despre acesta nu se știau foarte multe. Ei bine, recent, au ieșit la iveală noi detalii despre originile sale, dar și despre numele pe care l-a primit la naștere și de care a vrut să scape imediat cum a avut ocazia.

Potrivit adevarul.ro, ÎPS Teodosie a venit pe lume, pe data de 12 decembrie 1955, în județul Suceava, într-o familie numeroasă, cu zece frați și surori. La naștere, părinții săi l-au numit Macedon, nume de care s-a lepădat la maturitate, însă acesta nu a fost singurul său incovenient.

Deși în biografia sa de pe site-ul oficial al Arhiepiscopiei Tomisului scrie că acesta s-a născut în familia Petrescu, numele lor de familie era, de fapt, Porcu. Așadar, adevăratul nume al lui ÎPS Teodosie Petrescu de astăzi a fost Macedon Porcul o bună parte din viața sa.

„Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, a văzut lumina zilei la 12 decembrie 1955, în Vatra Dornei, județul Suceava, fiind ultimul din cei 17 copii ai familiei de agricultori harnici și buni creștini Procopie și Elisabeta Petrescu, la botez dându-i-se numele de Macedon. A urmat Școala generală din comuna natală Dorna-Arini”, se arată în descrierea biografică postată de Arhiepiscopia Tomisului”, potrivit sursei menționate anterior.

Inițial, acesta a vrut să scape cât mai curând de numele de familie și din Porcu a devenit Petrescu, urmând și prenumele după stabilirea sa la Constanța.

Citește și: IPS Teodosie, declarațiile care au stârnit un val de reacții: "Dumnezeu nu obligă pe nimeni". Ce crede despre nevoia vaccinării

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a colaborat cu Securitatea sub numele „Mache”

Potrivit informațiilor, ÎPS Teodosie ar fi colaborat și cu Securitatea pe vremea când era asistent teolog la Institutul Teologic Ortodox din Bucureşti. În septembrie 1987, acesta ar fi fost obligat să semneze un acord de colaborare cu fosta Securitate, având numele de cod „Mache”, așa cum a povestit chiar el

Angajamentul de la acel moment a fost scris pe o foaie ruptă dintr-un caiet de matematică și apare deja cu numele de familie schimbat.

„Subsemnatul Petrescu Macedon, fiul lui Pricopie şi al Elisabetei, născut la 12 decembrie 1955 în localitatea Vatra-Dornei, judeţul Suceava, mă angajez să nu divulg faţă de nimeni faptul că am fost de acord cu organele de Securitate privind colaborarea cu acestea în problemele de interes major ale statului nostru”, scrie în conținutul actului.

Citește și: Ce se întâmplă când îi dai lumină de la lumânarea ta altei persoane, de Înviere, în Biseric

Noutățile lunii mai în AntenaPLAY... Cele trei icoane pe care e bine să le ai în casă pentru protecție. Ele nu trebuie să lipsească din locuințele credincioș...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x