Antena Căutare

Carnea de miel, la acelaşi preţ ca anul trecut! Cât costă un kilogram în piață și unde o poți găsi cel mai ieftin!

Preţurile pentru un kilogram de carne de miel sunt similare cu cele de anul trecut, variind între 18 şi 28 de lei în pieţe şi ajungând până la 35 de lei kilogramul în supermarketuri.

Preţurile pentru un kilogram de carne de miel sunt similare cu cele de anul trecut, variind între 18 şi 28 de lei în pieţe şi ajungând până la 35 de lei kilogramul în supermarketuri.

Mulţi oameni preferă însă să cumpere miei direct din gospodăriile crescătorilor, spunând că sunt mai ieftini şi mai proaspeţi. La Buzău, vânzătorii sunt dispuşi să negocieze preţul mielului pentru a vinde toată marfa, ei lăsând chiar şi 4 lei din preţul iniţial, în timp ce în Alba, crescătorii vând şi pe internet.

ALBA

Crescătorii de ovine din judeţul Alba vând în această perioadă mieii cu preţuri începând de la 10 lei pe kilogram în viu, până la 20 - 25 de lei pe kilogram pentru animalul sacrificat.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Alba, Horea Moruţa, spune că preţurile sunt asemănătoare cu cele de anul trecut şi sunt extreme de mici pentru crescători, având în vedere că a fost o iarnă foarte grea în care au avut consturi mult mai mari pentru creşterea animalelor.

”Pentru crescătorii de ovine este un an foarte greu din două puncte de vedere: o dată a fost o iarnă prelungită şi amintiţi-vă că au fost minimum cinci ani de iarnă plină care înseamnă cheltuieli foarte mari şi apoi faptul că nu se pot face exporturi. S-au pierdut multe pieţe de export pe care se bazau crescătorii de ovine. Ce s-a vândut la export s-a vândut la preţuri foarte mici, începând de la 9 lei, care înseamnă falimentul pentru crescători sau un preţ care nu le asigură nici acoperirea costurilor”, a spus Moruţan.

Potrivit acestuia, în judeţul Alba sunt puţini miei, în comparaţie cu anii trecuţi, deoarece mulţi crescători sunt descurajaţi de preţurile foarte mici ale animalelor şi de faptul că multe pieţe externe au fost pierdute în faţa altor ţări care se implică mai mult în susţinerea producătorilor proprii.

În judeţul Alba mieii se vând şi pe internet, iar proprietarii animalelor se întrec să îşi facă reclamă în cele mai ingenioase moduri.

Astfel un proprietar de oi din Sebeş a postat anunţuri pe un site de vânzări on-line unde spune că vinde ”miei grăsuţi pentru Paşte sau şi mai repede, preţ 12 lei viu sau 20 de lei tăiat”, precizând că preţurile sunt ”negociabile in funcţie de cantitate”.

Un alt crescător de animale din judeţul Alba a postat un anunţ similar în care precizează că vinde la 10 lei kilogramul ”miei deosebiţi şi frumoşi din cale afară”.

În judeţului Alba, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba a autorizat în această perioadă opt centre de sacrificare în Alba Iulia, Aiud, Abrud, Ocna Mureş, Teiuş, Sebeş şi două în Cîmpeni.

ARAD

În Arad, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a autorizat vânzarea cărnii de miel în două pieţe, respectiv ”Mihai Viteazul” şi ”Catedralei”.

Preţul este 25 de lei kilogramul la toţi comercianţii, uşor mai ridicat decât anul trecut, când se găsea şi cu 23 de lei.

”N-am scumpit mult că nu se mai cumpără, dar avem cheltuieli mai mari decât în anii trecuţi. Nu mai vindem miei ca pe vremuri, că multă carne vine de la import în magazine şi ne omoară pe micii producători”, a spus un comerciant din Piaţa ”Mihai Viteazul”.

În magazine, preţurile la carnea de miel sunt cuprinse între 24 şi 29 de lei.

Miei vii se vând în doar trei pieţe autorizate din judeţ, respectiv cele din Pâncota, Beliu şi Macea, preţul fiind cuprins între 14 şi 17 lei kilogramul.

BRAŞOV

Primăria Braşov a amenajat 140 de spaţii pentru producătorii care vând carne de miel în pieţele din oraş. Comercianţii provin din municipiul Braşov, Bran, zona Făgăraşului, dar şi din judeţul Covasna.

Anul acesta, carnea de miel este mai ieftină în Braşov, preţul pentru un kilogram fiind între 20 şi 23 de lei, în funcţie de cantitatea cumpărată. Cei care iau un miel întreg plătesc 20 de lei pe kilogram, iar cei care cumpără o jumătate sau un sfert plătesc 23 de lei pe kilogram. În 2016, carnea de miel s-a vândut cu 25 de lei pe kilogram.

”A trebuit să lăsăm la preţ pentru că anul acesta Paştele a picat în acelaşi timp şi la catolici şi la ortodocşi şi nu vrem să rămânem cu marfa. Sunt clienţi, se vinde bine şi avem miei de la 9-10 kilograme şi până la 15-18 kilograme“, a spus Ioan Toma, producător.

Cei care cumpără mielul viu direct de la stână plătesc 10 lei pe kilogram.

În supermarketurile din Braşov, carnea de miel costă 25 de lei kilogramul, oamenii putând însă cumpăra doar o pulpă sau bucăţi mai mici.

BUCUREŞTI

În pieţele din Capitală, comercianţii vând pulpa superioară de miel cu 19,5 lei şi cu 24 de lei pe kilogram pulpa inferioară. Vânzătorii susţin că se aprovizionează cu miei din Sibiu sau din Dobrogea, însă în realitate originea acestor produse nu este sigură.

Retailerii vând carnea de miel cu aproximativ 24 de lei kilogramul.

BUZĂU

La Buzău, mieii se vând în Piaţa Centrală din oraş, într-un punct amenajat cu acordul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Preţul pentru un kilogram de carne de miel variază între 22 şi 25 de lei, însă unii cumpărători spun că după ce au negociat au luat carnea şi cu 18 lei kilogramul.

”Am pus preţul 25 de lei, nu s-a vândut şi am lăsat la 23. Noi avem cheltuieli cu ei, le dăm boabe, cheltuieli şi aici la Buzău. Dăm cum vrea clientul, şi doar jumătate, o pulpă sau doar măruntaiele. Cum doreşte clientul, ca să nu rămânem cu carnea”, spune o comerciantă.

”Preţurile nu s-au aşezat, 22-24 lei, dar vedem cum merge. Am pregătit 50 de miei, îi dau şi eu cum simt clientul, dacă simt că are bani îl dau mai scump”, spune un alt buzoian venit cu miel la vânzare în Piaţa Centrală.

Buzoienii care negociază cu comercianţii spun că au cumpărat miel şi cu 18 lei kilogramul, însă mulţi preferă să cumpere direct din gospodăria crescătorilor, nu din piaţă. Aceştia spun că au cumpărat carne de miel cu 16 lei kilogramul.

În supermarketurile din Buzău un kilogram de organe miel costă 28,99 lei, un sfert anterior - 28,99 lei, iar un sfert posterior - 35,99 lei.

CLUJ

În judeţul Cluj există şase centre temporare pentru sacrificarea mieilor, de unde poate fi cumpărată direct de la crescător carne atestată din punct de vedere sanitar-veterinar. Aceste centre se află în Turda, Dej, Gherla, Câmpia Turzii, Huedin şi în complexul Agro Transilvania din Cluj-Napoca.

La Cluj-Napoca, kilogramul de carne de miel se vinde cu 10 lei în viu şi 20 de lei la carcasă. Potrivit crescătorilor, preţurile sunt în prezent la acelaşi nivel ca în acum zece ani şi ar putea să scadă şi mai mult în perioada următoare.

În supermarket-urile din oraş şi în carmangerii, kilogramul de carne de miel se vinde la preţuri cuprinse între 20 şi 30 de lei.

VEZI cu câți lei se vinde în fiecare județ pe: NEWS.RO!

Dorul de frații ei au împins o fetiță în ghearele morții! Copila de şase ani a fugit de acasă, de teamă să nu ajungă la ... Tradiții în Joia Mare. Ce NU trebuie să faci, creștine, în acesată zi! Dacă vei dormi, devii o Joimăriță!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x