Live acumObservator 16
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Cât a ajuns să coste un test pentru coronavirus? Oamenii au scos și 520 de lei din buzunare ca să afle dacă au Covid-19

Cererea pentru testările COVID-19 este tot mai mare, astfel că şi preţurile au crescut. Dacă unii vor să facă testul pentru a putea pleca în vacanţă în străinătate, alţii se testează la venirea din vacanţă, pentru că le cere angajatorul. Oamenii scot din buzunar şi 450 de lei pentru un test. Consiliul Concurenţei e cu ochii pe clinicile care efectuează teste COVID-19 pentru a vedea dacă acestea respectă legislaţia.

Cât a ajuns să coste un test pentru coronavirus? Oamenii au scos și 520 de lei din buzunare ca să afle dacă au Covid-19

În curtea Institutului Marius Nasta, bucureştenii aşteaptă la coadă ca să se testeze. Vin cam 50 pe zi cu programare şi alţi 200 care au simptome.

Primii oameni care fac teste la cerere sunt programaţi la ora 7:30. În jur de 100.000 de lei a strâns spitalul din testele făcute la cerere. Banii au fost folosiţi pentru kituri de recoltare şi testare, notează Observator.

"Avem locurile ocupate până în data de 10 septembrie. Acum au apărut persoane care solicită testarea pentru că li se solicită test negativ la locul de muncă la întoarcerea din vacanţă", spune Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta.

Cerere mare există în toate laboratoarele acreditate de ministerul Sănătăţii. Un spital de stat a şi renunţat să mai facă teste la cerere.

În schimb, alte laboratoare testează până la ora 22, inclusiv în weekend, iar oamenii se plâng că preţurile au explodat.

Toamnă, în România, la final de august. ANM, avertisment de ultimă oră: ”Vara se încheie cu temperaturi mai scăzute. Vor fi și ploi!”

"-Cât plătesc?

- 450 de lei de persoană.

- În iulie m-am testat şi am plătit 390.

- Da, dar s-a scumpit între timp. A fost 520 şi pe urmă a rămas la un preţ de 450", acestea sunt prețurile.

Cum ar trebui să înceapă școala în România. Medicul Rafila: ”Clasele n-ar trebuit să depășească 15 elevi!”

Cine se testează într-o clinică privată plăteşte între 285 de lei şi 450 de lei. Recoltarea durează între 5 şi 10 minute iar rezultatul îl primiţi în 24 de ore sau în două zile. Dacă vă testaţi la cerere într-un spital de stat plătiţi cel mult 300 de lei.

Aproape un milion 600 de mii de teste s-au făcut până acum în România. Cele mai multe, în baza definiției de caz și a protocolului medical, aşadar, oamenii nu au plătit pentru ele. În schimb, zilnic, se fac mii de teste la cerere. La un cost mediu de 350 de lei, oamenii au plătit în ultima săptămână peste 19 milioane de lei.

Consiliul Concurenţei urmăreşte laboratoarele care efectuează teste COVID-19, ca să vadă dacă au crescut preţurile nejustificat odată cu cererea. Dacă se confirmă, va declanşa o investigaţie.

Recomandari