Antena Căutare

Minivacanța de 1 Mai. Cât au cheltuit turiștii de Ziua internaţională a muncii

Aproximativ 98.000 de turişti și-au petrecut minivacanţa de 1 Mai în staţiuni românești, unde au fost cheltuită în total suma de 30 de milioane de lei, potrivit estimărilor realizate de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Aproximativ 98.000 de turişti și-au petrecut minivacanţa de 1 Mai în staţiuni românești, unde au cheltuit în total în jur de 30 de milioane de lei, potrivit estimărilor realizate de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Potrivit FPTR, datorită faptului că a fost o perioadă lipsită de evenimente sociale majore, pe fondul unei creşteri relative a veniturilor, precum şi datorită prognozei de vreme călduroasă, mai mulţi turişti români decât anul trecut au decis să îşi planifice o minivacanţă de 1 Mai.

„Din datele noastre, putem estima pentru această perioadă încasări de aproximativ 12,7 milioane de lei în toate destinaţiile turistice din ţară doar din mâncarea şi distracţia turiştilor, în condiţiile în care un român a cheltuit, în medie, aceeaşi sumă ca anul trecut, adică 120 de lei pe zi, în afară de cazare şi mic dejun. La această sumă se adaugă aproximativ 17,4 milioane de lei pe cazare şi mic dejun, ceea ce conduce la o estimare a cheltuielilor totale ale românilor care au mers în minivacanţa de 1 Mai în ţară de 30 de milioane de lei (aproximativ 6,4 milioane de euro)”, a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedinte executiv al FPTR.

Şi în acest an s-a menţinut în preferinţele românilor zona rurală, pensiunile reuşind să atragă peste 42.000 de turişti. Destinaţiile alese au fost Bran, Bucovina şi Maramureş, dar şi zone mai puţin cunoscute, aflate în apropierea marilor aglomerări urbane, precum Clisura Dunării sau Sâmbăta de Sus, unde cazarea a costat între 40 şi 200 de lei de persoană pe noapte.

Articolul continuă după reclamă

Cea mai popular destinație pentru minivacanţa de 1 Mai a rămas litoralul românesc. Din datele puse la dispoziţie de către hotelieri, de 1 Mai s-au cazat pe litoral, în structurile clasificate, în jur de 28.000 de turişti, tarifele pornind de la 80 lei pentru o noapte de cazare şi ajungând până la 450-500 de lei.

„Cifrele vehiculate, de 78-80.000 de turişti ajunşi pe litoral în aceste zile nu sunt realiste şi depăşesc cu mult capacitatea structurilor de cazare clasificate deschise", a spus Dragoş Răducan.

În Mamaia, gradul de ocupare al hotelurilor deschise a fost de aproximativ 90%, vânzându-se astfel 20.000 de locuri din totalul de 22.000 puse la dispoziţie.

În celălalt capăt al litoralului, Vama Veche a atras, de asemenea, mulţi turişti, fiind puse la dispozitie aproximativ 1.500 de locuri clasificate şi, cel mai probabil, alte 1.000 de locuri neclasificate.

În ceea ce priveşte zona montană, 19.000 de români şi-au rezervat o vacanţă şi au cheltuit, doar pentru cazare, aproximativ 3,42 milioane de lei în sejurul de două-trei zile. Cele mai căutate stațiuni montane au fost cele de pe Valea Prahovei, Sinaia şi Buşteni, unde cazarea a costat între 60 şi 500 lei de persoană. Cei care s-au cazat la unităţi de cazare de trei şi patru stele au beneficiat de cina tradiţională şi acces la spa.

Staţiunile balneare au fost şi ele solicitate în această perioadă.

Astfel, peste 16.000 de români au ales să se relaxeze la o piscină cu apă termală, unde au putut beneficia de programe speciale de SPA.

După mult timp, profitând de mai multe zile libere, agenţiile de turism au pus la dispoziţia celor interesaţi circuite în România, pe diferite trasee.

„Sunt şi români care s-au orientat în această perioadă spre Delta Dunării. Este vorba despre câteva mii de persoane, în special pescari pasionaţi şi turişti dornici de inedit. În ceea ce priveşte tarifele, în Delta Dunării, de exemplu, trei nopţi de cazare la un hotel de trei stele, cu mic dejun, costă în medie 520 de lei de persoană”, au transmis oficialii FPTR.

De asemenea, decizia Guvernului de a declara 30 aprilie zi nelucrătoare le-a dat posibilitatea românilor să aleagă mai multe destinaţii din afara granițelor.

Anul acesta, foarte mulţi români au ales să petreacă minivacanţa de 1 mai într-un city break în oraşe europene.

La Amsterdam, pachetul porneşte de la 400 de euro pentru trei nopţi de cazare la un hotel de trei stele, cu mic dejun şi transport cu avionul. Acelaşi pachet pentru Roma costă de la 309 euro de persoană, în timp ce pentru Paris depăşeşte 300 euro. În Barcelona, la un hotel de trei stele, cu transport si taxe asigurate, se ajunge la suma de 399 euro. O altă destinaţie preferată a fost Grecia, unde peste o mie de români au plătit pentru un sejur de trei zile cu transport cu autocarul preţuri începând cu 92 euro. Alte câteva mii de români au mers în Bulgaria, atraşi de condiţiile oferite şi de reducerile de până la 20% pentru cazările de minimum trei nopţi. Pentru un hotel de patru stele, all inclusive, transport cu autocarul, preţurile au variat între 125-250 euro.

Reprezentanţii FPTR au spus că aceste date au fost obţinute pe baza estimărilor realizate de membrii FPTR şi a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism.

Anunţul făcut de meteorologi! Este COD GALBEN de ploi, descărcări electrice şi GRINDINĂ... Meteo Mai 2018. Ploi și răcire a vremii: Ce ne așteaptă după alte trei zile cu 31 de grade Celsius...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 21.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x