Live acum
Prime Time 20:00Chefi la cutite Sezonul 9

Cât costă să devii părinte în România! La cât pot ajunge cheltuielile din timpul sarcinii și din primul an de viață al copilului

Să faci un copil în România poate fi scump. Cheltuielile necesare în perioada sarcinii și în primul an de viață al copilului pot depăși suma de 16.000 de lei, potrivit unei analize.

Cât costă să devii părinte în România! La cât pot ajunge cheltuielile din timpul sarcinii și primul an de viață al copilului

Hepta

Analiştii Picodi.com au calculat într-un raport cheltuielile legate de naşterea unui copil: îmbrăcăminte pentru mamă în timpul sarcinii, spitalizare, mobilier pentru casă şi întreţinerea copilului în primul an de viaţă.

Lista de cumpărături a fost împărţită în șapte categorii tematice. Unele produse au fost trecute pe lista extinsă, deoarece nu reprezintă elemente indispensabile.

Investiții în garderoba mamei și bagajul pentru spital

Schimbarea garderobei cu articole vestimentare mai elastice sau cu mării mai mari va fi inevitabilă în timpul sarcinii. Setul de bază al hainelor de sarcină costă aproximativ 860 de lei. Setul extins (1.350 de lei) include accesorii care i-ar fi de ajutor viitoarei mămici: o pernă specială pentru somn, detector de frecvenţă cardiacă fetală şi un cântar inteligent.

Bagajul pentru spital constă în articole necesare mamei şi bebeluşului nou-născut pe toată durata şederii în spital, versiunea de bază costă aproximativ 180 de lei, iar 350 de lei pentru versiunea premium.

Bagajele pentru spital pot fi pregătite de către mamă sau există opţiunea de a le cumpăra direct de la magazin.

Pregătirea casei pentru sosirea bebelușului

Pregătirea căminului pentru noul membru din familie necesită mari schimbări. Un pătuţ cu saltea şi plapumă, masă schimbătoare, scaun înalt, cadă, sticle, tetine, accesorii pentru îngrijire – toate acestea costă nu mai puţin de 2.340 de lei.

În versiunea avansată, adică cu monitor pentru bebeluşi, bouncer electronic, încălzitor de sticle şi alte accesorii, schimbările casei se vor ridica la costul 3.970 de lei, potrivit analizei citate de adevarul.ro.

Articolele legate de transportul copilului, de asemenea, reprezintă o cheltuială destul de piperată. Un cărucior de clasă medie 2 în 1 şi un scaun auto cu funcţia de purtător de copii ajung la costul total de aproximativ 730 de lei. Un cărucior de înaltă calitate, un purtător de copii şi un înveliş vor creşte suma de pe chitanţă până la 2.620 de lei.

Scutece, haine și hrană pentru copil

Majoritatea cheltuielilor din categoria produselor pentru îngrijirea bebeluşilor reprezintă scutece. Această invenţie din anii 1950 face viaţa părinţilor să fie mai uşoară, dar nu ajută şi portofelele. O ofertă anuală de produse cosmetice, produse de curăţare şi scutece poate costa de la 3.150 la 3.260 de lei, în funcţie de ce posibilităţi financiare dispune familia.

Juri pe verde că nu ți le mai amintești?! Jocurile copilăriei sunt aici! De la ”Lapte Gros” până la ”Cornete”, de la ”Baba Oarba” până la ”Adevăr sau Provocare”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă la sân, cel puţin în primele 6 luni de viaţă ale copilului. Înseamnă că orice aliment suplimentar trebuie introdus nu mai devreme decât după prima jumătate de an de viaţă. Costul alimentelor după această perioadă reprezintă aproximativ o treime din totalul cheltuielilor (2.890 de lei). Evident, mâncarea de top ar fi mai scumpă (3.470 de lei).

Știai? Ce se mai sărbătorește de 1 Iunie în România și la nivel mondial, pe lângă Ziua Copilului?

Atunci când aleg haine pentru copii, părinţilor le este adesea greu să reziste dorinţei de a cumpăra un alt tricou drăguţ sau altă pereche minunată de pantofi. Părinţii care renunţă la ispită pot cheltui numai 930 de lei pentru îmbrăcămintea bebeluşului.

Cu toate acestea, cu o abordare mai sensibilă, hainele pentru copii pot costa până la 1.400 de lei în primul an din viaţa copilului.

Prin urmare, costul achiziţiilor necesare în timpul sarcinii şi primul an de viaţă al copilului ajung la suma de 11.080 de lei. Pentru părinţii care îşi permit să cheltuie pentru produse mai avansate, suma scoasă din buzunare ajunge la 16.420 de lei.

Recomandari