Antena Căutare

Cazurile de malpraxis, judecate in afara tribunalului

Victimele greselilor medicale vor gasi dreptatea mai repede. Gata cu procesele care dureaza ani in sir. De acum, cazurile de malpraxis vor fi judecate in afara tribunalului, iar la final, se vor stabili despagubiri. Ele vor fi platite de firma la care doctorul vinovat are asigurare.

Cel mai rasunator proces de malpraxis din Romania a fost al doctorului Ciomu. Dar abia dupa trei ani a venit si sentinta. Acum, odata cu schimbarea legii, pacientul va primi din partea asiguratorului o oferta care sa acopere prejudiciul. Asa se intampla in mai toate statele europene.

Totul se va desfasura in cadrul comisiilor de malpraxis de la Directiile de Sanatate Publica. Daca victima accepta oferta, se incheie un contract, iar banii se acorda pe baza unor criterii de stabilire a valorii prejudiciului. Si, de-a lungul anilor s-au avansat si sume. 250.000 de euro pentru ochiul drept sau 125.000 de euro pentru ochiul stang. Daca victima e neumltumita, se ajunge la un mediator.

In tarile Uniunii Europene in care se aplica aceste prevederi extrajudiciare, 97% din cazuri au fost rezolvate rapid, pe cale amiabila si doar 3% au ajuns in justitie, spune dr. Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Anul trecut, in toata tara au fost 400 de plangeri la adresa medicilor. Colegiul da doar sanctiuni disciplinare, de la mustrare pana la interdictia de a mai profesa. Pentru despagubiri materiale si morale, pacientii erau nevoiti sa mearga in instanta.

VIDEO! Incendiu ucigas la complexul Dragonul Rosu din Capitala: un mort, mai multi raniti... Din rau, in mai rau: cresc preturile la alimente!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x