Antena Căutare

Ce este oxicodona, substanța consumată de Vlad Pascu, autorul accidentului din 2 Mai. ”Drogul” legal poate fi obținut din farmacii

Ce este, de fapt, oxicodona consumată ca drog de Vald Pascu și ce o diferenețiază de un o substanță ilegală. Autorul accidentului din 2 Mai se lăuda pe internet că este consumator înrăit.

imagini cu un flacon de medicamente cu oxiconda si vlad pascu autorul accidentului din 2 mai
Ce este, de fapt, oxicodona consumată ca drog de Vald Pascu și ce o diferenețiază de un o substanță ilegală. Autorul accidentului din 2 Mai se lăuda pe internet că este consumator înrăit | Shutterstock & Capturi Antena 3

„Oxicodona e viața noastră. Noi nu suntem toxicomani, noi suntem oxicomani”, spunea tânăra care apare alături de Vlad Pascu într-un videoclip care circulă pe rețelele sociale. Autorul accidentului din 2 Mai s-a declarat „fan” al medicamentului opioid și nu se ferea să recunoască faptul că îl folosește ca drog.

Vlad Pascu, în vârstă de 19 ani, a ucis doi tineri și a rănit alți trei, după ce a intrat într-un grup de opt oameni, la 2 Mai, în seara de 21 august. Analizele care i-au fost făcute după accident au indicat că acesta avea în sânge trei tipuri de substanțe interzise: cocaină, amfetamină şi metamfetamină.

Cazul este cu atât mai revoltător cu cât, tânărul fusese oprit în trafic cu câteva ore înainte de evenimentul rutier şi în autoturism au fost găsite droguri, care erau însă diferite de cele care ar fi fost consumate de băiat și a fost lăsat să plece. Mai mult, DIICOT a confirmat că, băiatul a fost vizat de două dosare penale pentru deținere, fără drept, de droguri de risc, în vederea consumului propriu, primul fiind la vârsta de 13 ani.

Ce este oxicodona, medicamentul folosit de Vlad Pascu ca drog

Pe lângă substanțele interzise care i-au fost găsite în sânge după accident, Vlad Pascu era cunoscut pentru consumul de oxicodonă. Spre deosebire de celelalte stupefiante, aceasta substanță are un statut diferit pentru că nu este propriu-zis ilegală.

Oxicodona, consumată de autorul accidentului de la 2 Mai, este de fapt substanța dintr-un medicament care poate fi cumpărat din farmacii, cu prescripție medicală. Medicamentul opioid este folosit pentru a trata durerea moderată până la severă.

Citește și: Episodul halucinant cu Vlad Pascu și serviciul de urgență, din mai 2023. Ce a făcut șoferul care a provocat accidentul de la 2 Mai

Deși de cele mai multe ori, acesta este prescris pentru gestionarea durerii asociate cu afecțiuni precum, artrita, cancerul sau alte probleme medicale severe, oxicodona poate crea senzații de euforie sau relaxare intensă pe lângă efectul analgezic. Tocmai de aici și caracterul dual al medicamentului opioid, al cărui Vlad Pascu se declara „fan”, în mediul online.

Potrivit unui prospect al Agenției Naționale a Medicamentului, oxicodona este utilizată la adulți şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani și se găsește în farmacii sub trei gramaje diferite: comprimate de 40 de grame, de 60 de grame sau de 80 de grame.

De asemenea, la capitolul atenționări și precauții, ANM notează că medicamentul opioid „poate determina dependenţă fizică” și „trebuie utilizat cu prudenţă la pacienţii cu antecedente de alcoolism, care sunt alcoolici sau fac abuz de medicamente”.

Oxicodona stârnește îngrijorare peste tot în lume. Medicamentul opioid a făcut sute de mii de victime

Faptul că oxicodona vândută sub diverse denumiri de către marile companii farmaceutice a stârnit îngrijorare peste tot în lume, în ultimii ani. În 2021, Cele mai mari trei lanțuri de farmacii din America au fost găsite vinovate pentru că au contribuit la o „epidemie” a opioidelor în două comitate din Ohio, relatata la acel moment bbc.com.

În ultimele două decenii, milioane de americani au devenit dependenți prin prescrierea excesivă și abuzul de analgezice legale pe bază de opiacee, cum ar fi Fentanyl și OxyContin. Aproape 500.000 de decese au fost atribuite supradozelor de analgezice între 1999 și 2019, mai trasnsmite sursa.

Substanța controversată le-a pus probleme și unor sportivi celebri. La Jocurile Olimpice din 2016, surorile Williams s-au numărat printre sportivii depistaţi pozitiv cu oxicodonă la controale antidoping pentru substanțe interzise. Jucătoarele de tenis au spus doar că au primit medicamentul regulamentar.

Citește și: Marian Godină, reacție după tragedia din 2 Mai. Ce mesaj halucinant a primit de la un coleg polițist detașat în zonă

În octombrie 2018, muzicianul american Tom Petty a murit din cauza unei supradoze accidentale de analgezice. Potrivit familiei muzicianului, Petty suferea de mai multe afecţiuni grave, cea mai importantă fiind o fractură la şold, iar la autopsie în corpul său a fost găsit un amestec de şapte medicamente, între care fentanil şi oxicodonă.

De asemenea, în urmă cu șase ani, a ieșit la iveală că medicul celebrului cântăreț Prince îi prescrisese oxicodonă sub numele unui alt prieten, cu doar o zi înainte de decesul pematur al artistului, relata theguardian.com.

Cum procedezi dacă iei amendă auto în străinătate. În cât timp trebuie plătită și unde... Cine este femeia cu care s-a iubit Cristian Cioacă după dispariția Elodiei Ghinescu: "Mi s-a tăiat respirația când ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x