Ce pot face tinerii fara BAC? In primul rand, ministrul Educatiei, Ecaterina Androneascu, a enumerat cateva solutii, printre acestea fiind dezvoltarea unei retele mai mari de scoli postliceale, unde tinerii pot fi admisi fara diploma, si meditatii gratuite in universitati. "Pentru cei care nu au luat bacalaureatul, ma pot folosi de initiativa pe care am avut-o anul trecut. Una dintre solutii este sa ne gandim sa dezvoltam o retea mai mare de scoli postliceale, unde ei pot intra fara diploma de bacalaureat si se pot pregati pe domenii cerute pe piata muncii. Alta ar fi legata de calificarea la locul de munca oferita de angajatori, aceasta pregatire fiind sustinuta si prin intermediul Ministerului Educatiei. Apoi, va trebui sa analizam daca toti absolventii liceelor tehnologice s-au prezentat la examenele de evaluare a competentelor. In situatia in care s-au prezentat si au certificate, sa fie indrumati sa se angajeze pe baza acestor certificate. De asemenea, daca numarul celor care nu s-au prezentat este foarte mare, sa incercam sa mai organizam o sesiune pentrun certificarea competentelor prin liceele tehnologice", a explicat ministrul Educatiei.
In al doilea rand, tinerii isi pot cauta un loc de munca, chiar daca nu pot spera la mai mult decat salariul minim pe economie. Iar sansa lor este ca in perioada de vara-toamna, exista numeroase firme care cauta sezonieri. Printre domenii se numara turismul, constructiile si agricultura, iar joburile la care pot aplica sunt cele precum vanzator, promoter, operator call center, operator depozit, ambalator, receptionist, merchandiser, picol sau operator productie.
O alta solutie pentru elevii care au picat BAC-ul este ajutorul de somaj. Atentie insa, tinerii au la dispozitie doar 60 de zile de la data absolvirii pentru a obtine indemnizatia de somaj, in valoare de 250 lei. Se considera ca acestia nu au reusit sa se incadreze in munca daca fac dovada ca, in perioada de 60 de zile de la data absolvirii, s-au inregistrat la agentiile pentru ocuparea fortei de munca.