Antena Căutare

Ce mai mancam: banane coapte in camera de gazare

Bananele se coc in camera de gazare. Se intimpla in Romania, unde n-avem bananieri. Marfa este adusa cruda din tari exotice. Dupa ce sunt tinute cinci zile in tunelul de coacere, bananele sunt numai bune de mancat. Ce tratamente primesc fructele exotice ca sa se ingalbeneasca rapid urmariti intr-un material filmat cu o camera ascunsa.

In Romania, bananele nu se coc in bananier asa cum se invata la scoala, ci in "tuneluri de coacere" sau "camere de gazare" cum le numesc comerciantii. Aici marfa intra verde, iar dupa maximum cinci zile bananele ies copate, bune de mancat.

De pe rampa, marfa este depozitata in niste incaperi intunecate si inchise bine. Bananele verzi sunt gazate cu etilena, un hormon vegetal de maturare a fructelor.

Bananele se coc in sapte etape. Fiecarui stadiu de coacere ii corespunde cate o culoare. De exemplu, daca in prima etapa bananele au o culoare verde inchis, in al saselea stadiu banana este complet galbena, iar in al saptelea, pe fructul galben incep sa apara mici pete maronii. Putini dintre vanzatori recunosc insa in fata clientilor bananele se ingalbenesc doar printr-o apasare de buton.

In piata Domenii din Capitala, de exemplu, comerciantii si-au acoperit marfa atunci cand au fost intrebati de modalitatea de coacere a fructelor. Asta desi specialistii ne asigura ca etilena folosita in procesul de maturare nu este daunatoare.

"Procesul de coacere cu etilena nu este periculos. Banana, ca orice alt fruct, este si ea tratata cu pesticide si atunci ar fi bine ca in momentul in care desfacem de coaja fructului sa nu punem direct mana pe pulpa fructului", a declarat doctorul Gheorghe Mencinicopschi.

In primele 10 luni ale anului trecut, Romania a importat aproape 43.000 de tone de banane.

FOTO: Hepta

Peste 100 de romi expulzati din Franta au petrecut cu acordeonul pe aeroportul din Timisoara!... Observator Special: Scolile, inconjurate de magazine cu "tentatii" pline de chimicale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x