- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Marea Britanie a anunţat oficial data la care părăseşte Uniunea Europeană. 29 martie este ziua Brexitului. Practic, peste 9 zile, Guvernul britanic condus de Theresa May va activa articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.
Declansarea Brexitului deschide o perioadă de negocieri de ieşire din UE, care ar urma să dureze cel mult doi ani. În acest interval de timp, reprezentanţii Uniunii şi decidenţii britanici vor stabili exact cum vor coopera politic şi economic în viitor.
Cele 27 de state membre UE au priorităţi diferite - de la garantarea drepturilor cetăţenilor şi până la apărarea intereselor naţionale - însă guvernele îşi aspresc liniile roşii şi sunt în general unite, cu toate că aceste poziţii s-au schimbat din septembrie, când insistau că Regatul Unit nu poate să rămână în Uniune dacă vrea să restricţioneze principiul liberei circulaţii prin controlarea imigraţiei din blocul european, scrie Bloomberg.
Bucureştiul vrea să se asigure că acordul cu privire la ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană garantează deplina protecţie a drepturilor românilor din această ţară. Preşedintele român Klaus Iohannis a insistat asupra importanţei unei negocieri cât mai curând posibil a aspectelor referitoare la drepturile cetăţenilor europeni din Marea Britanie. Guvernul român susţine continuarea unei cooperări strânse între UE şi Londra după Brexit.
CUM VOR FI AFECTAŢI ROMÂNII DIN MAREA BRITANIE:
Simpla călătorie în Regatul Unit s-ar putea complica. Acum românii au nevoie doar de buletin. Însă e posibil, în funcţie de negocierile care vor urma, să fie obligatoriu paşaportul, şi posibil viza. De asemenea, dreptul la muncă va fi restricţionat. Românii ar putea avea nevoie de permis de muncă.
Totodată, studiile s-ar putea scumpi. Studenții români nu vor mai avea acces la granturile de studii și li se vor restricționa împrumuturile.
Restricţii vor fi impuse şi în ceea ce priveşte drepturile sociale. Acum primesc ajutoare sociale în Marea Britanie 3.430 de români, potrivit datelor oficiale. Sunt abia pe locul 13 în rândul europenilor care solicită ajutoare din partea Departamentului pentru muncă și pensii.
Ambasada României la Londra îndeamnă cetăţenii români care nu au, încă, reglementată şederea în Marea Britanie să procedeze la înregistrarea la autorităţile locale, în special pentru obţinerea certificatului de înregistrare sau a permisului de şedere.
Românii din Regat sunt sfătuiţi, de asemenea, pentru o bună şi corectă informare, să urmărească evoluţia acestui viitor proces de negocieri prin intermediul paginilor de internet ale instituţiilor publice britanice sau române.
O australiancă de 26 de ani a găsit o metodă dureroasă de a se răzbuna pe iubitul infidel. Și-a scos la vânzare "ge... Un vasluian beat a vrut să dea lovitura, într-un magazin de bijuteri, dar vânzătoarea i-a aplicat o corecție. I-a prins ...