Antena Căutare

Ce riscă șoferii care agață obiecte de oglinda retrovizoare. Amenda este usturătoare chiar și pentru un brăduț parfumat

Codul Rutier 2024 aduce sancțiuni mai mari. Ce trebuie să știe șoferii care obișnuiesc să își agațe brăduți parfumați, cruciulițe sau alte obiecte pe oglinda retrovizoare.

imagine cu un bradut parfumat in interiorul unei masini
Amenzi mai mari în 2024 pentru șoferii care au oglinda retrovizoare plină cu brăduți parfumați sau alte obiecte | Shutterstock

Obiceiul de a agăța un odorizant de mașină sau chiar o cruciuliță care să le poarte noroc la drum este foarte bine împământenit printre șoferii români. Cu toate acestea, mulți nu știu că gestul aparent inofensiv le-ar putea aduce amenzi usturătoare. De la începutul acestui an, sumele au crescut chiar și pentru un brăduț parfumat agățat de oglinda retrovizoare.

Ce amendă riști în 2024 dacă ai oglinda retrovizoare plină cu brăduți parfumați sau alte obiecte

De la 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare noul Cod Rutier. Acesta a venit cu schimbări pe toate planurile de la modul în care se va susține examenul pentru permis până la noi sancțiuni pentru șoferi. De asemenea, punctul de amendă reprezintă acum 5% din salariul minim brut pe țară.

Astfel, chiar și pentru agățarea unui brăduț parfumat sau a unei cruciulițe de oglinda retrovizoare, amenzile au explodat. Motivul este acela că orice obiect prins de oglinda retrovizoare este considerat un obiect care poate obstrucționa vederea șoferului, prin urmare, este interzis să fie amplasat în acest loc.

„Reprezintă contravenție și e încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”, se arată în Art. 102 (36), din Codul Rutier.

Citește și: Ce să faci ca să nu înghețe niciodată parbrizul în zilele geroase. Trucul simplu pe care toți șoferii trebuie să îl știe

Potrivit Codului Rutier 2024, clasa a IV-a prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 1.485 lei și 3.300 de lei.

De menționat este faptul că tot sub aspectul aceleiași legi intră și doliul pus pe mașină. Unii șoferi printează fotografii cu persoana decedată pe care le pun pe parbriz sau lunetă, ceea ce este, de asemenea, ilegal și șoferul va fi sancționat.

Cum se calculează punctul de amendă în 2024

Până la finalul anului trecut, un punct de amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie. Însă, valoare acestuia fusese înghețată, încă din anul 2018, la 145 de lei, indiferent de oscilațiile salariului minim brut, transmite Antena 3 CNN.

Astfel, un nou proiect de OUG prevede modificarea formulei de calcul pentru valoarea unui punct de amendă, aceasta urmând a fi de 5% din valoarea actuală a salariului minim brut care ar urma să fie majorat.

"Art. XLVII - La articolul 98 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: (2) Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului", prevede proiectul de Ordonanță de Urgență.

Citește și: Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe timp de iarnă. Îți poate uza autoturismul

Drept urmare, valoare unui punct de amendă începând cu 1 ianuarie 2024, în cazul în care proiectul de OUG va fi adoptat, va fi de 165 de lei (5% din 3.300 de lei, cât e salariul minim acum).

Ce au putut să pățească doi chiriași din Cluj, după ce au semnat contractul de închiriere al apartamentului: „Tremuram d... Rezultate Loto 28 ianuarie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x