Antena Căutare

Ce se întâmplă cu Elena Udrea, după ce judecătorii din Bulgaria i-au respins cererea de eliberare

Elena Udrea rămâne în arest, după ce judecătorii bulgari i-au respins cererea de eliberare și au amânat, din nou, decizia de extrădare. Noul termen anununțat de Instanță pentru decizia extrădării este 8 iunie 2022.

Colaj cu Elena Udrea și polițiști Galerie
Judecătorii bulgari au amânat pentru 8 iunie decizia privind extrădarea Elenei Udrea | Hepta

Judecătorii de la Sofia au amânat, din nou, decizia de extrădare, după ce ar fi trebuit să se pronunțe pe data de 1 iunie. Până pe 8 iunie, când este programată următoarea înfățișare, fostul ministru rămâne în arest în Bulgaria.

Magistraţii din Bulgaria am amânat decizia amânării pe motiv că au primit multe documente din partea autorităţilor române „cu mai puţin de 24 de ore înainte de şedinţă” şi „este necesar ca materialele relevante să fie traduse în bulgară”.

Citește și: Clipe grele pentru familia Elenei Udrea. Cum se descurcă iubitul vedetei care a rămas singur cu fiica lor, din nou

Judecătorii bulgari au amânat pentru 8 iunie decizia privind extrădarea Elenei Udrea

Totodată, judecătorii bulgari au respins și solicitarea de eliberare din închisoare a Elenei Udrea.

Elena Udrea a cerut să fie plasată în arest la domiciliu, expolicând că a închiriat un apartament în Bulgaria, însă magistrații au respins cererea, motivând că nu a fost depăşit termenul de examinare a cauzei pentru extrădare şi cauza poate fi soluţionată curând.

Citește și: Ce garanții cere Elena Udrea pentru a reveni în țară. Fostul ministru a transmis un nou mesaj din închisoare

Elena Udrea, condamnare definitivă în dosarul Gala Bute după ce ICCJ i-a respins contestaţia în anulare

Elena Udrea a reintrat în atenția presei, după condamnarea definitivă la închisoare de 6 ani, pe care a decis-o ÎCCJ în dosarul gala Bute pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Condamnarea fostului ministru Elena Udrea la şase ani de închisoare în dosarul Gala Bute a fost anunțată ca definitivă pe 7 aprilie, după ce ICCJ a respins contestaţia în anulare depusă de aceasta. Elena Udrea a fost dată oficial în urmărire. Ea nu a fost găsită nici la adresa din buletin, nici la adresa din Corbeanca unde locuia împreună cu familia, pentru a fi încarcerată după condamnare și a fost găsită ulterior, în Bulgaria.

În dosarul ''Gala Bute'', Elena Udrea a depus o contestaţie prin care solicita anularea condamnării de 6 ani închisoare, avocaţii săi invocând decizia Curţii Constituţionale privind modalitatea nelegală de constituire a completurilor de cinci judecători de la Instanţa supremă.

"Cu majoritate, respinge, ca nefondate, contestaţiile în anulare formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie şi condamnaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe şi Obreja Rudel împotriva deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 2303/1/2017", se arată în decizia ICCJ.

Dosarul “Gala Bute” a ajuns la instanţa supremă în luna aprilie a anului 2015. Faptele încadrate în dosar au fost: luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.

„Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi au fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană”, potrivit procurorilor.

După pronunțarea deciziei, Elena Udrea a fost găsită în Bulgaria.

O instanță din Bulgaria a decis în luna aprilie ca Elena Udrea să fie extrădată, pentru a-și săvârși pedeapsa de 6 ani de închisoare în România, însă decizia a putut fi contestată. Următoarea pronunțare a deciziei va fi definitivă. Pronunțarea definitive a fost amânată d emai mult eori până acum.

Cea mai mare plajă artificială din România se deschide în București. Cum va arăta și cum ajungi acolo... Au început înscrierile la creşă şi grădiniţă pentru viitorul an școlar. Care sunt actele necesare și ce trebuie să știe ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x