Antena Căutare

Ce se întâmplă cu popririle după expirarea stării de alertă. ANAF, anunț de ultimă oră: ”Oamenii își vor putea folosi conturile imediat, nu vor mai sta la cozi la bănci!”

Popririle pentru diferite datorii fiscale vor fi reluate de către ANAF, începând din 14 iunie 2020, odată ce starea de alertă va expira. Totodată, de la acea dată, va deveni funcționat sistemul e-Popriri. 

Ce se întâmplă cu popririle după expirarea stării de alertă. ANAF, anunț de ultimă oră: ”Oamenii își vor putea folosi conturile imediat, nu vor mai sta la cozi la bănci!”
Ce se întâmplă cu popririle după expirarea stării de alertă. ANAF, anunț de ultimă oră: ”Oamenii își vor putea folosi conturile imediat, nu vor mai sta la cozi la bănci!”

Potrivit avocatnet.ro, sistemul e-Popriri va presupune o înființare și o ridicare mai rapidă a popririlor bancare, precum și reținerea din conturi numai a sumelor datorate, fără a se mai depăși sumele trecute în titlurile executorii.

„Astfel, ulterior termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență, măsurile de executare silită prin poprire vor începe sau se vor continua conform dispozițiilor legale în vigoare, aplicându-se în mod corespunzător prevederile Ordinului Ministrului Finanțelor Publice 1.665/2020 (ordinul care reglementează sistemul e-Popriri - n. red.). Ținând cont de cele de mai sus, menționăm că implementarea sistemului informatic e-Popriri se va realiza după împlinirea termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență”, a transmis redacției noastre Serviciul comunicare, relații publice și mass media din cadrul ANAF.

Informatizarea ANAF ne scapă de deficitul bugetar

Practic, reprezentanții Fiscului au confirmat astfel o informație care apăruse recent într-un memorandum adoptat de Guvern.

„Pentru sprijinirea conformării la plata obligațiilor fiscale, în cursul anului 2019 au fost adoptate și implementate următoarele măsuri: (...) în vederea implementării sistemului electronic de poprire a conturilor bancare, s-a aprobat înfiinţarea organului de executare silită pentru îndeplinirea unor acte de executare silită prin procese electronice masive și s-a reglementat stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanță a actelor de executare și a procedurii de comunicare a acestora.

Implementarea va fi finalizată la împlinirea termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență. De asemenea, au fost adoptate reglementările necesare astfel încât poprirea să fie ridicată la îndestularea sumei poprite, iar debitorului să-i fie eliberate conturile cât mai repede”, scrie în memorandumul prin care Guvernul a adoptat Programul Național de Reformă 2020.

Oficial! Românii pot cere amânarea plății chiriilor. Ce condiții trebuie îndeplinite și ce documente sunt necesare

Popririle, suspendate pe perioada stării de urgență

Guvernul a suspendat popririle bancare pentru datorii fiscale atât cât a durat starea de urgență și încă 30 de zile după terminarea acesteia. Starea de urgență s-a terminat la finele zilei de 14 mai 2020, iar cele 30 de zile suplimentare de suspendare vor expira la finele zilei de 13 iunie 2020. Prin urmare, sistemul e-Popriri va deveni funcțional din 14 iunie 2020, atunci când se vor relua popririle bancare.

Potrivit sursei citate, sistemul e-Popriri urma să devină funcțional în data de 27 martie 2020, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat din cauză că România a intrat în stare de urgență și s-au suspendat popririle bancare.

Aplicația e-Popriri va automatiza înființarea și ridicarea popririlor bancare, astfel încât popririle să se instituie și să se ridice în timp real, dar și să se evite situațiile în care din conturi sunt reținute sume mai mari decât cele ce trebuie recuperate.

„Nu vrei să vă dau o fată?”. O româncă a fost adoptată de o familie de căldărari. Cum arată viața „Reginei” acum, după a... Dosar penal pentru ucidere din culpă, după ce o tânără din Uganda a fost găsită moartă într-un cămin studenţesc din Timi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x