Antena Căutare

Ce simptome are “Deltacron”, noua variantă a coronavirusului descoperită. Este o mutație hibrid depistată în Cipru

La doar două luni de la detectarea variantei extrem de contagioase Omicron Covid-19 în noiembrie anul trecut, există acum noi dovezi că o altă variantăa apărut în Cipru. Această nouă variantă a fost denumită „Deltacron”, pentru că este o combinație a variantelor Delta și Omicron.

colaj de fotografii cu imagini de prezentare pentru delatcron, noul virus descoperit in cipru Galerie
La doar două luni de la detectarea variantei extrem de contagioase Omicron Covid-19 în noiembrie anul trecut, există acum noi dovezi că o altă variantăa apărut în Cipru. | Getty

Ministrul Sănătății din Cipru, Michalis Hadjipantelas, a anunțat sâmbătă descoperirea unei noi variante de către oamenii de știință ciprioți, scrie Cyprus Mail.

Potrivit profesorului de Biologie de la Universitatea din Cipru, Leondios Kostrikis, există unele persoane infectate cu Omicron și Delta, dar în cazul acestei variante cunoscute în țara cipriotă, este „o combinație a ambelor”. Kostrikis a declarat că noua variantă are „semnătura genetică a lui Omicron și genomul Deltei”. Astfel simptomele resimțite de persoanele infectate ar fi o combinație a celor doi viruși.

Câte cazuri s-au înregistrat cu noua variantă a Covid care combină Omicron şi Delta, în Cipru

Leondios Kostrikis, profesor de ştiinţe biologice la Universitatea din Cipru, a numit tulpina „Deltacron”, datorită caracteristicilor sale genetice împrumutate de la ambele variante, potrivit Bloomberg.

În ceea ce privește noua variantă, și conform informațiilor furnizate de Cypriot Executive, până în prezent au fost raportate 25 de noi infecții. Pe de altă parte, directorul Laboratorului de Biotehnologie și Virologie Moleculară a explicat că noua variantă a fost detectată mai ales la pacienții internați și foarte puține cazuri la persoanele vaccinate.

Acest raport vine la câteva zile după ce, în Franța, un grup de oameni de știință din Marsilia a raportat o variantă cu mai multe mutații decât Omicron, numită IHU, și al cărei prim caz a fost depistat în Republica Congo. Potrivit unui studiu publicat MedRxiv, acest pacient s-a întors în Franța dintr-o călătorie în Camerun.

Momentan nu se cunosc încă potențialele daune ale acestei variante, precum și evoluția virusului. În acest moment, Omicron a înregistrat joi, 6 ianuarie, cel mai mare număr de infecții zilnice din lume, care a fost de 2,3 milioane, și a forțat multe țări din lume să adopte noi restricții pentru a opri această tendință ascendentă de cazuri, notează marca.com.

„Vom vedea în viitor dacă tulpina este mai patologică sau mai contagioasă sau dacă va prevala” împotriva celor două tulpini dominante, Delta şi Omicron, a spus Kostrikis, vineri, într-un interviu pentru Sigma TV. El crede că Omicron va depăşi şi Deltacronul.

Care sunt simptomele specifice OMICRON

Persoanele diagnosticate cu această variantă pot avea: transpiraţii abundente, ca diferenţă faţă de varianta Delta, în rest simptomatologia este asemănătoare cu aceasta, a declarat Dr. Adrian Marinescu, pentru news.ro.

În formele uşoare de Omicron, pot apărea febra, durerile de cap şi de gât, iar în cele grave pot apărea complicaţiile respiratorii.

În formele medii de Omicron, simptomele ţin mai mult timp: astenie fizică persistentă, stare generală modificată, febră, dureri de cap, durere de gât, dureri musculare cu un aspect pseudo-gripal,

În formele severe de Omicron se așteaptă complicaţiile respiratorii.

"Nu se poate face diferența între varianta Delta și varianta Omicron numai după simptome, însă și în România, unde oficial sunt aproape 300 de cazuri depistate cu Omicron până acum, ca și în străinătate, infecțiile cu această tulpină indică o afectare mai degrabă a căilor respiratorii superioare, adică simptomatologia este undeva în zona capului - cu dureri de gât, dureri de cap, febră, frisoane" a explicat sâmbătă, la Digi24, dr Beatrice Mahler.

Citește și: Simptomul pe care îl poți auzi, dacă te-ai infectat cu Omicron. Ce se întâmplă dacă ai această tulpină de Covid-19

Care sunt simptomele specifice DELTA

Cele mai frecvente simptome ale acestei forme de infecție sunt febra, tusea uscată și oboseala. Alte simptome, întâlnite mai rar la pacienții diagnosticați până acum, sunt pierderea gustului și/ sau a mirosului, dureri de cap, dureri în gât, congestie nazală, ochi roșii, diaree și vărsături, sau apariția unei erupții la nivel cutanat. Toate aceste simptome sunt comune și pentru varianta Delta a virusului SARS-Cov2 (varianta delta covid), cu mențiunea că evoluția este mai rapidă, iar starea pacienților se poate deteriora, în majoritatea cazurilor impunându-se spitalizarea acestora.

Simptomele manifeste apar mai rapid, varianta Delta este detectabilă mai devreme, la 4 zile, comparativ cu 6 zile cum se întâmplă în infecția cu varianta virală originală SARS-CoV-2, ceea ce sugerează o replicare crescută a acesteia din urmă, potrivit informațiilor regăite pe Synevo.

Citește și: Ce simptome ale Omicron sunt observate la pacienţii COVID-19 vaccinaţi şi nevaccinaţi. Diferențele între cei care se îmbolnăvesc

Cercetătorii au trimis descoperirile lor săptămâna aceasta la GISAID, o bază de date internaţională care urmăreşte viruşii, potrivit Bloomberg. Varianta Deltacron apare în timp ce Omicron îşi continuă răspândirea rapidă pe tot globul, provocând o creştere a cazurilor de Covid-19, potrivit news.ro.

Statele Unite a raportat o rată medie pe şapte zile de peste 600.000 de noi cazuri zilnic, potrivit unei analize a CNBC care a studiat date de la Universitatea Johns Hopkins. Aceasta este o creştere de 72% faţă de săptămâna precedentă şi un record de pandemie.

Ce spune Organizația Mondială a Sănătății?

În ceea ce privește varianta Omicron, Tedros Adhanom, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a lansat un comunicat în care spune că „deși Omicron pare a fi mai puțin sever în comparație cu Delta, mai ales la cei vaccinați, nu înseamnă că ar trebui clasificat ca fiind blând."

Cele mai proeminente simptome ale Omicron sunt tusea, oboseala, febra, strănutul, durerile musculare, curgerea nasului și durerea de cap. Simptome care diferă de cele ale Delta, deoarece sunt mai puțin agresive asupra organismului, deși Omicron se răspândește mai repede.

Varianta Omicron a lovit puternic în diferite părți ale lumii. SUA, de exemplu, este țara cu cele mai acumulate cazuri de COVID-19, deoarece există în medie peste 900.000 de noi infecții și 2.000 de decese pe zi. (n.r Trebuie ținut cont și de număul populației 329,5 milioane de persoane în 2020, în SUA).

Primele imagini cu orașul monahal construit de Gigi Becali. "Nu vor intra femeile, nici animale de parte femeiască&... (P) Cum va fi piața muncii în 2022. Pandemia nu a trecut, iar salariații au din ce în ce mai multe dificultăți emoțional...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x