Antena Căutare

Ce soluție a găsit un român pentru a-și reduce cu 80% suma facturilor de la gaze și curent: "Sunt foarte mulţumit"

Facturile uriașe la gaze sunt o problemă comună pentru multe familii din întreaga lume. În căutarea unor soluții pentru a reduce aceste costuri, una dintre opțiunile cele mai populare este instalarea panourilor fotovoltaice, panourilor termice sau a pompei de căldură.

colaj foto cu barbatul care a reusit sa-și reduca factura la gaze si lumina Galerie
Panourile fotovoltaice sunt utilizate pentru a converti energia solară în energie electrică, care poate fi utilizată pentru a alimenta locuința. | Captură Video Antena 3 CNN/ Shutterstock

Panourile fotovoltaice sunt utilizate pentru a converti energia solară în energie electrică, care poate fi utilizată pentru a alimenta locuința. Panourile termice, pe de altă parte, sunt utilizate pentru a colecta căldura din soare și a o transforma în energie termică, care poate fi utilizată pentru a încălzi apa sau pentru a încălzi încăperea.

Pompele de căldură sunt, de asemenea, o opțiune populară pentru a reduce costurile la gaze.

Investiția în aceste instalații poate fi considerabilă, cu o valoare de aproximativ 10.000 EUR, dar este important de reținut că aceasta poate fi amortizată în decurs de câțiva ani prin reducerea facturilor la gaze cu până la 80%.

Citește și: Cum poți să scazi costurile facturii de la electricitate. Sfaturi utile pe care să le aplici acasă

Panourile fotovoltaice, noua soluție pentru a reduce considerabil costurile facturilor

Soluția să scăpați de costurile uriașe la gaze nu e una ieftină, dar investiția se amortizează repede, spun cei care au folosit. Panourile fotovoltaice, cele termice, dar și pompele de căldură pot reduce chiar și cu 80 % din factură investiția în astfel de instalații este de aproximativ 10.000 EUR.

Antena 3 CNN relatează povestea unui bărbat Alexandru, care are o casă de aproximativ 300 m² pe care a dotat-o din luna mai cu panouri fotovoltaice, dar și cu pompă de căldură. Investiția nu a fost mică, dar beneficiile sunt mult mai mari, spune el.

“400 EURO panourile fotovoltaice și 6.000 EUR pompa de căldură”, spune el și se declară totodată “foarte mulțumit”.

“Principalul beneficiu este că nu mai am grija facturilor”, mai spune el pentru sursa citată.

În 2023, românii își vor putea cumpăra și instala mai ieftin panouri fotovoltaice și pompe de căldură. O lege în acest sens a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Astfel, TVA-ul pentru acestea va fi redus de la 19 la 5 %, ceea ce va reduce din costurile pentru cumpărare și instalare.

Citește și: Care este temperatura „ideală” de avut în casă, astfel încât să menții facturile la minimum iarna acesta

Dacă ne raportăm la o casă de 100 m², pentru aceasta ar fi nevoie de 3 kw de panouri fotovoltaice, care ajung la suma de 3.000 EUR. Dacă este să vorbim despre pompele de căldură, instalarea acestora ajunge la 4.000 EURO. Panourile solare pentru încălzirea apei variază între 500 și 1.000 EURO. Astfel, dacă un român vrea să-și instaleze toate dispozitivele menționate anterior, trebuie să scoată din buzunar circa 8.000 EUR. Principala atracție a dispozitivelor de acest gen este că pot reduce factura chiar și cu 80 %.

Persoanele care doresc să-și instaleze sisteme fotovoltaice și sisteme de preparare a apei calde, în primul rând, au o reducere a facturii, pentru că ei mai consumă din rețea foarte puțin, 20-30 % și, deci, factura de energie va scădea cu 70 și 80 %. La fel se adaugă și reducerea facturii de gaze, pentru că ne încălzim apa cel puțin 3 anotimpuri pe an de la soare și putem să o folosim în interiorul gospodăriei, potrivit reporterului Antena 3 CNN.

În prezent se estimează că în întreaga țară sunt în jur de 30.000 de consumatori, iar până la final de an autoritățile estimează că am putea avea la peste 50.000 de consumatori.

Citește și: Care e orașul din România cu cele mai mici facturi la căldură. Pe acești locuitori scenariul temperaturilor scăzute nu îi sperie

Vezi mai multe știri de ultimă oră pe observatornews.ro

Reacția internauților, după ce a apărut o ofertă de vacanță pe litoralul românesc, pentru 2023: „Mamaia sau Miami, că nu... A coborât din mașină să dea un telefon fără să știe că ar putea fi la un pas de moarte. Ce a văzut când s-a întors...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x