Conducerea CFR Calatori a decis ca in perioada 16 august-31 decembrie, cei 15.000 de angajati ai societatii sa intre in somaj tehnic prin rotatie, astfel incat fiecare salariat sa stea acasa timp de doua luni pana la sfarsitul anului. Pe perioada somajului tehnic, salariatii vor primi doar 75% din salariul de baza.
"Trenurile nu vor mai circula daca pana joi nu vom primi un raspuns clar de la Ministerul Transporturilor cu privire la disponibilizari si la trimiterea in somaj tehnic a angajatilor", a spus Ion Molea, presedintele Federatiei Miscare Personal (FMP). Molea sustine ca masura la care a apelat conducerea CFR Calatori va duce la cresterea cheltuielilor, nicidecum la o reducere a acestora, asa cum se doreste.
"Am fost la directorul general de la CFR Calatori si i-am pus pe masa documente din care reiese clar ca prin aplicarea masurii de somaj tehnic in anumite functii, in special la siguranta circulatiei, va face ca fondul de salarii sa fie mai mare cu 150% prin orele suplimentare efectuate de cei care raman la munca", a spus Molea.
De cealalta parte, directorul general al CFR Calatori, Liviu Pescarasu, sustine ca somajul tehnic este o masura necesara, deoarece activitatea companiei a scazut cu 20% fata de anul trecut si 40% fata de 2008.
"Activitatea a scazut si la incasari si la circulatie. Trenurile care odata circulau cu 15 vagoane, acum au cinci-opt vagoane. Totodata, sezonul estival se incheie si exista o reducere a activitatii", a spus Pescarasu.
El a adaugat ca in prezent se afla in somaj tehnic 3.000 de persoane dintr-un total de 15.000 de angajati. Pescarasu a adaugat ca numarul celor aflati in somaj tehnic va fi dimensionat in functie de graficul de circulatie al fiecarei gari, astfel incat sa nu fie pusa in pericol siguranta circulatiei.
Tot articolul, in Jurnalul National
Bucuresti: Accident mortal pe Magheru... VIDEO! Pensiune din 2 Mai, jefuita pentru a patra oara in ultimele luni...