- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Seismul de magnitudinea 6,4 - cel mai puternic în această regiune a micii ţări din Blacani de aproape un secol - a avut loc marţi, înainte de zori, în timp ce oamenii dormeau. Clădiri întregi s-au surpat şi au prins oameni sub munţi de moloz.
Oraşele Durres, o localitate turistică cu 400.000 de locuitori pe coasta Mării Adriatice, şi Thumane, la nord de Tirana, au fost cele mai afectate.
După ce au muncit fără încetare timp de peste trei zile, echope de salvatori urmează să-şi concentreze căutările doar în două locuri sinistrate la Durres.
Autorităţie estimează că nu mai există dispăruţi în alte zone afectate.
Bilanţul a crescut la 49 de morţi după descoperirea unor noi corpuri joi seara, iar catastrofa s-a soldat cu peste 750 de răniţi a anunţat premierul albanez. Între morţi se află inclusiv familii întregi.
”Patruzeci şi cinci de persoane au fost scoase în viaţă dintre dărâmături”, a declarat Edi Rama.
În capitală nu s-a înregistrat niciun mort, însă cutremurul a provocat numeroase pagube şi a semănat panica. Aproape 70 de imobile au fost puternic avariate, dar şi 250 de case.
Aproximativ 3.500 de persoane au rămas fără locuinţă, dintre care 1.000 au fost găzduite în centre de primire, iar celelalte de rude.
În oraşul portuar Durres, unde 700 de case şi 176 de omobile au fost avariate grav, 1.250 de persoane au fost cazate la hotel sau în centre de urgenţă. La Thumane sunt 500 de deplasaţi.
Edi Rama a promis din nou locuinţe fiecărei familii sinistrate până în 2020.
Apeluri la donaţii au fost lansate de către autorităţi, ONG-uri sau instituţii private, în vederea ajutorării victimelor.
”Potrivit unei prime estimări, constribuţiile depăşesc cinci milioane de euro şi 1,5 milioane de dolari”, a precizat şeful Guvernului.
Albania este cunoscută prin urbanismul său sălbatic.
Arhitectul albanez Maks Velo acuză, într-un interviu acordat AFP, o ”dezvoltare haotică”, în care constructorii ”adaugă etaje peste etaje fără permis”, cu material care nu corespunde normelor de securitate.
Balcanii se confruntă cu o puternică activitate seismică din cauza mişcării plăcilor tectonice africană şi eurasiatică, dar şi ale microplăcii adriatice.
Sursa : news.ro
Angajate, surprinse cu camera ascunsă în timp ce agresau fizic o bătrână de 94 de ani FOTO... Soţ şi soţie, găsiţi morţi în propria locuinţa. Bărbatul s-a spânzurat, iar pe corpul femeii erau urme de violenţă...