Antena Căutare

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan. Ce trebuie să faci în a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan. Ce trebuie să faci în a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie

Sfântul Ștefan este cunoscut drept primul martir al creștinătății, fiind omorât cu pietre pentru credința sa profundă în Hristos. | Profimedia

Sfântul Ștefan, sărbătorit pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, ocupă un loc special în calendarul creștin și în tradițiile populare românești. Această zi este dedicată cinstirii primului martir creștin, Sfântul Arhidiacon Ștefan, și este marcată de obiceiuri religioase, ritualuri de protecție și celebrarea persoanelor care poartă acest nume.

În continuare, vom explora semnificația acestei sărbători, tradițiile asociate și ce trebuie să faci pentru a respecta această zi.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan, pe 27 decembrie

Sfântul Ștefan este cunoscut drept primul martir al creștinătății, fiind omorât cu pietre pentru credința sa profundă în Hristos. În Faptele Apostolilor din Noul Testament, este descris ca un om plin de har și de putere, care a predicat cu curaj Evanghelia, atrăgând furia celor care refuzau să accepte mesajul lui Hristos.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Metodă rapidă de marinare a cărnii de porc. Rezultatul este delicios

Martiriul său simbolizează credința neclintită și sacrificiul pentru Dumnezeu, iar cinstirea lui pe 27 decembrie reprezintă o continuare a bucuriei Crăciunului, dar și un moment de reflecție asupra puterii credinței.

În această zi, credincioșii merg la biserică pentru a participa la slujba dedicată Sfântului Ștefan. În timpul slujbei, se rostesc rugăciuni pentru iertarea păcatelor și pentru ocrotirea celor care poartă numele sfântului.

Rugăciunile adresate Sfântului Ștefan sunt considerate deosebit de puternice, mai ales pentru a aduce liniște în familie și pentru a alunga certurile. Credincioșii îl invocă pe Sfântul Ștefan pentru protecție împotriva bolilor și pentru vindecarea celor suferinzi.

Este o tradiție să sărbătorim persoanele care poartă numele Ștefan, Ștefania sau alte derivate. Una dintre cele mai importante tradiții este aceea de a face fapte bune în memoria Sfântului Ștefan.

Oamenii sunt încurajați să ofere ajutor celor aflați în nevoie, să doneze alimente sau haine și să fie alături de cei singuri sau bolnavi. Se spune că generozitatea arătată în această zi atrage binecuvântări și prosperitate.

În tradiția populară, se obișnuiește ca în ziua de Sfântul Ștefan să se aprindă o lumânare pentru a aduce pace în casă și pentru a proteja familia de necazuri. În unele zone, oamenii pun crenguțe de busuioc sfințit în casă, lângă icoane, pentru a alunga energiile negative.

Citește și: Decorațiuni de Crăciun periculoase pentru copii și animale de companie. La ce să fie atenți cumpărătorii

Se spune că în această zi este bine să eviți certurile și gândurile rele. Sfântul Ștefan, ca simbol al iertării și al iubirii necondiționate, îi inspiră pe credincioși să fie mai toleranți și mai buni unii cu alții.

Se crede că aprinderea unei lumânări dedicate Sfântului Ștefan protejează familia de boli și nenorociri. În unele regiuni, se obișnuiește să oferi cadouri mici, cum ar fi colaci sau fructe, pentru a atrage norocul și belșugul.

Se spune că vremea din ziua de Sfântul Ștefan prevesteste cum va fi vremea în restul iernii. În diferite zone ale țării, sărbătoarea Sfântului Ștefan este marcată prin obiceiuri specifice.

În Bucovina, gospodarii pregătesc colaci pe care îi dau de pomană pentru sufletele celor răposați. În Maramureș, tinerii organizează dansuri și jocuri populare pentru a celebra această zi. În Oltenia, se împart colaci și vin roșu la biserică în amintirea Sfântului Ștefan.

Ziua de 27 decembrie, dedicată Sfântului Ștefan, este un prilej de a reflecta asupra puterii credinței și a sacrificiului, dar și de a celebra bucuria vieții alături de cei dragi.

Sărbătoarea Sfântului Ștefan ne îndeamnă la generozitate, iertare și solidaritate, valori esențiale în menținerea armoniei în comunitate și familie.

Citește și: Cum arăta chipul lui Moș Crăciun. Adevărata lui față, reconstituită cu ajutorul științei. De ce boală suferea

Tradiții și obiceiuri în Ajunul Crăciunului. Ce trebuie să faci în această zi și care e semnificația datei de 24 decembr... Loteria Română organizează duminică tragerile speciale loto de Crăciun! Fondul de câștiguri a fost suplimentat. Ce repor...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x