- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Schimbarea locului de muncă este o etapă extrem de importantă din viața ta, motiv pentru care ar trebui tratată ca atare. Un interviu de angajare trebuie să devină pentru tine o oportunitate pe care nu ai voie să o ratezi. Chiar dacă nu te înțelegi cu angajatorul în privința pachetului salarial, este foarte important să lași o impresie bună și să rămâi o opțiune solidă pentru viitor, în cazul în care compania va mai avea și alte deschideri pentru care te-ai putea potrivi mai bine. De fiecare dată când mergi la un interviu pentru un nou loc de muncă sau un post diferit în cadrul companiei pentru care lucrezi deja, trebuie să știi foarte clar ce vrei și cum trebuie să pui problema în mijlocul discuției.
Cele mai importante detalii care îți pot scăpa atunci când mergi la un interviu important:
Nu te axa exclusiv pe bani atunci când discuți pentru o poziție nouă
Nu deschidem aici discuția despre faptul că banii nu sunt atât de importanți, pentru că în realitate sunt, însă trebuie să ai în vedere că dacă vrei să câștigi mai bine trebuie să pui problema un pic diferit. De fiecare dată când ești la o negociere pentru un nou job, ia în calcul faptul că poți cere o mărire plafonată de salariu, însă la pachet cu unele beneficii care l-ar putea pune și pe angajator în avantaj. Spre exemplu, pe lângă salariu, poți cere carduri de masă Edenred, care sunt scutite de la plata taxelor sociale și vin cu deductibilitate de la plata impozitului pe profit. Acestea, dar și discounturi la sala de sport, abonamente la telefon acoperite de locul de muncă și alte beneficii de acest fel, te pot ajuta pe tine să reduci din costurile lunare, iar pe angajator să rămână în bugetul salarial anual.
Nu te documentezi suficient
Pregătirea ta profesională este unul dintre criteriile care vor decide dacă ești potrivită sau nu pentru postul pe care aplici, însă la fel de important este să te pregătești bine atunci când te așezi la masa negocierilor cu un angajator. Documentează-te în privința concurenței, a activității complete a viitorului tău angajator, citește presa să vezi dacă firma are o notorietate publică, și, eventual, caută persoane care au lucrat în cadrul companiei, pentru a afla mai multe informații mai subtile care te pot ajuta să pui problema mai eficient la interviu. Mai mult, atunci când ești pregătită din acest punct de vedere, angajatorul va vedea acest lucru și va fi un plus în dreptul numelui tău.
Nu știi să te autoevaluezi
Autoevaluarea este mai importantă decât ai crede inițial, iar acest lucru se vede și contează și atunci când ajungi la discuțiile despre salariu și beneficii. Din dorința de a obține un job, unii angajați se autoevaluează greșit și cer un salariu sub media de pe piață, doar ca să fie siguri că vor fi în acest fel convingători. Dacă există și angajatori care vor profita de acest lucru, în cazul unor funcții cheie, în care vei fi nevoită mai departe să evaluezi alte persoane din punct de vedere profesional, o astfel de abordare ar putea fi un semnal clar că nu știi să faci acest lucru. Efectuează-ți o autoevaluare corectă și cere cât crezi că meriți, fără să îți fie teamă. Dacă argumentele tale sunt solide, lucrurile vor merge bine.